Έλληνες παίκτες: Οι 88 «εκπρόσωποι» της Ελλάδας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Έλληνες παίκτες: Οι 88 «εκπρόσωποι» της Ελλάδας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν μετατραπεί σ' ένα άκρως εξαγώγιμο «προϊόν» της χώρας τα τελευταία χρόνια σε μία τάση που αναπτύσσεται συνεχώς και σίγουρα ευνοείται και από την ραγδαία ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, αλλά και την παγκοσμιοποίηση, η οποία το έχει επηρεάσει.

Συνολικά 88 ποδοσφαιριστές από την Ελλάδα αγωνίζονται σε 35 διαφορετικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη και τον κόσμο, αναφερόμενοι πάντα στις κορυφαίες κατηγορίες αυτών και συγκαταλένοντας επιπλέον μόνο εκείνους που αγωνίζονται σε δεύτερες κατηγορίες λιγκών, που βρίσκονται εκτός Ευρώπης.

Προφανώς η πλειονότητα αυτών βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Για τυπικούς λόγους συγκαταλέγουμε σ' αυτούς και τους Έλληνες παίκτες που παίζουν στην Κύπρο, αφού λογίζεται ως ξένο κράτος. Ωστόσο, παρά την ιδιαίτερη σχέση των δύο χωρών, δεν αποτελεί το πρωτάθλημα με τους περισσότερους Έλληνες παίκτες. Βρίσκεται μεν στην κορυφή, όμως υπάρχει ισοβαθμία με δύο άλλες χώρες, μία γειτονική και μία άλλη που μπήκε τα τελευταία χρόνια τόσο δυνατά ως προορισμός για τους Έλληνες παίκτες.

Η ελληνική παρουσία δεν σταματά όμως εκεί. Υπάρχει και στην Ασία, την Βόρεια Αμερική, αλλά και την Νότια, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά με Έλληνα ποδοσφαιριστή. Χωρίς εκπροσώπους μείναμε μόνο στις ηπείρους της Ωκεανίας και της Αφρικής.

*Τα νούμερα αυτά είναι πιθανό να διαφοροποιηθούν προς τα πάνω, αφού παραμένουν ακόμη ελεύθεροι κάποιοι Έλληνες παίκτες με πλούσια καριέρα στο εξωτερικό και βαρύ βιογραφικό, οι οποίοι υπάρχουν πιθανότητες να βρουν τον επόμενο «σταθμό» της καριέρας τους εκτός των ελληνικών συνόρων, όπως οι Σωκράτης Παπασταθόπουλος και Κώστας Σταφυλίδης.

image

Τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή, ψηλά η Premier League

Από τα 35 πρωταθλήματα του εξωτερικού που αγωνίζονται Έλληνες παίκτες τα 25 είναι στην Ευρώπη. Μάλιστα, η Ελλάδα διαθέτει εκπροσώπησης στα τέσσερα από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αφού δεν υπάρχει πλέον Έλληνας παίκτης στην γαλλική Ligue 1, μιας και ο Τσιγγάρας επέστρεψε από τον δανεισμό του στην Τουλούζ στον ΠΑΟΚ.

Στην Premier League, το κορυφαίο κατά πολλούς πρωτάθλημα στον κόσμο, υπάρχουν τέσσερις Έλληνες παίκτες, οι περισσότεροι από τη σεζόν 2019-2020, όταν είχαμε πέντε παίκτες (Μπάλντοκ, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Ρέτσος, Μαυροπάνος). Τώρα εκεί συνεχίζει να βρίσκεται ο Τζορτζ Μπάλντοκ, μετά την επάνοδο της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στην μεγάλη κατηγορία και ο Κώστας Τσιμίκας, που έφτασε τα τρία χρόνια στην Λίβερπουλ και πάει μάλιστα για νέο συμβόλαιο. Σ' αυτούς προστέθηκαν και δύο μεταγραφές, ο Ντίνος Μαυροπάνος που πήγε από την Στουτγκάρδη στην Γουέστ Χαμ αντί 20 εκατ. ευρώ, αλλά και ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος που μετακινήθηκε από την Μπενφίκα στην Νότιγχαμ Φόρεστ με περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο νούμερο εκπροσώπων υπάρχει και στην Serie A. Ο Μπάμπης Λυκογιάννης έμεινε στην Μπολόνια, ο Γιώργος Κυριακόπουλος πήγε από την Σασουόλο στην Μόντσα ως δανεικός, ενώ με μεταγραφές εκεί κατέφθασαν ο Χρήστος Μανδάς στην Λάτσιο (από τον ΟΦΗ) και ο Παντελής Χατζηδιάκος στην Κάλιαρι (από την Άλκμααρ).

Στα άλλα δύο μεγάλα πρωταθλήματα είχαμε από έναν παίκτη. Στην La Liga μεταγράφηκε φέτος μετά βαΐων και κλάδων ο Τάσος Δουβίκας, που έγινε η μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία της Ουτρέχτη, μιας και η Θέλτα δαπάνησε 12 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Στην Γερμανία υπήρξαν αρκετές αποχωρήσεις με αποτέλεσμα να παραμείνει μόνο ο Δημήτρης Λημνιός στην Κολωνία.

Στα αξιοσημείωτα είναι πως δεν υπάρχει Έλληνας ποδοσφαιριστής στο πρωτάθλημα της Πορτογαλίας μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια.

Πάμε όμως να δούμε ποιες είναι οι χώρες που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις. Στην κορυφή είχαμε μεγάλη μάχη για την φετινή σεζόν, μεταξύ μάλιστα τριών χωρών, η οποία και δεν ανέδειξε νικητή με αποτέλεσμα αυτές να συγκατοικούν στην κορυφή. Ο λόγος για τις Κύπρο, Τουρκία και Πολωνία, που διαθέτουν από δέκα Έλληνες παίκτες.

Στο νησί της «Αφροδίτης», όπου παρά τις ιδιαίτερες σχέσεις του με την Ελλάδα, οι Έλληνες παίκτες λογίζονται κανονικά ως ξένοι, οι δέκα αυτοί ποδοσφαιριστές μοιράζονται σε πέντε ομάδες. Οι Τάσος Δώνης και Γιάννης Φετφατζίδης αγωνίζονται στο ΑΠΟΕΛ, ο Γιάννης Κάργας στην Ανόρθωση, ο Κωνσταντίνος Σταμούλης στον Οθέλλο Αθηαίνου, οι Γιάννης Ανέστης και Σταύρος Τσουκαλάς στην Καρμιώτισσα Πάνω Πολεμιδίων και οι Νίκος Μελίσσας, Φιορίν Ντουρμισάι, Γιώργος Κατσικάς και Γιάννης Καλανίδης στη Νέα Σαλαμίνα.

Στη γειτονική Τουρκία, που έχασε την πρώτη θέση λόγω της αποχώρησης του Τζαβέλλα πριν λίγες μέρες, αγωνίζονται οι Τάσος Μπακασέτας, Ταξιάρχης Φούντας και Δημήτρης Κουρμπέλης στην Τραμπζονσπόρ, ο Δημήτρης Πελκας στην Μπασακσεχίρ, ο Τάσος Χατζηγιοβάνης με τον Στέλιο Κίτσιου στην Ανκαραγκουτσού, οι Χάρης Χαρίσης και Αχιλλέας Πούγγουρας στην Σίβασπορ, ο Δημήτρης Κολοβέτσιος στην Καϊσέρισπορ ενώ ο Ανδρέας Γιαννιώτης στην Κασίμπασα.

Στην Πολωνία τώρα, μία τάση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχουν επίσης δέκα Έλληνες. Τρεις ποδοσφαιριστές μας βρίσκονται στην Ράκοφ, οι Στράτος Σβάρνας, Αντώνης Τσιφτσής και Γιάννης Παπανικολάου. Ο Ευθύμης Κουλούρης με τον Λεονάρντο Κούτρη αγωνίζονται στην Πογκόν Σετσίν, ο Δημήτρης Σταυρόπουλος στην Βάρτα Πόζναν, ο Αλέξανδρος Κατράνης στην Πιαστ Γκλίβιτσε, ο Σωκράτης Διούδης στην Ζαγκλέμπιε Λιούμπιν, ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος στην Γκόρνικ Ζάμπρζε και ο Χρήστος Δώνης στην Ραντόμιακ Ράντομ.

Την πεντάδα κλείνουν η Ολλανδία και η Eredivisie, που υπέστη μεγάλη «ζημία» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού έχει μόλις έξι Έλληνες παίκτες και η Premier League με την Serie A, που είχαν από τέσσερις.

Στην Eredivisie συνεχίζουν οι Βαγγέλης Παυλίδης (Άλκμααρ), Βασίλης Μπάρκας, που έμεινε ελεύθερος από την Σέλτικ και επέστρεψε στην Ουτρέχτη, Λάζαρος Λάμπρου (Εξέλσιορ), Δημήτρης Σιόβας (Φορτούνα Σιτάρντ), Κώστας Λάμπρου, που επέστρεψε στην πρωταθλήτρια Φέγενορντ ενώ γύρισε και ο Απόστολος Βέλλιος, που ανέβηκε στην μεγάλη κατηγορία με την Τσβόλε.

Τα ευρωπαϊκή πρωταθλήματα στα οποία αγωνίζονται περισσότεροι από δύο Έλληνες παίκτες:

ΠρωτάθλημαΑριθμός παικτώνΟνοματεπώνυμα παικτών
Super Lig (Τουρκία)10Τάσος Μπακασέτας, Ταξιάρχης Φούντας, Δημήτρης Κουρμπέλης (Τραμπζονσπόρ), Δημήτρης Πελκας (Μπασακσεχίρ), Τάσος Χατζηγιοβάνης, Στέλιος Κίτσιου (Άνκαρακουτσού), Χάρης Χαρίσης, Αχιλλέας Πούγγουρας (Σίβασπορ), Δημήτρης Κολοβέτσιος (Καϊσέρισπορ), Ανδρέας Γιαννιώτης (Κασίμπασα)
Ekstraklasa (Πολωνία)10Στράτος Σβάρνας, Γιάννης Παπανικολάου, Αντώνης Τσιφτσής (Ράκοφ), Ευθύμης Κουλούρης, Λεονάρντο Κούτρης (Πογκόν Σετσίν), Δημήτρης Σταυρόπουλος (Βάρτα Πόζναν), Αλέξανδρος Κατράνης (Πιαστ Γκλίβιτσε), Σωκράτης Διούδης (Ζαγκλέμπιε Λιούμπιν), Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (Γκόρνικ Ζαμπρζε), Χρήστος Δώνης (Ραντόμιακ Ράντομ)
Protathlima Cyta (Κύπρος)10Τάσος Δώνης, Γιάννης Φετφατζίδης (ΑΠΟΕΛ), Γιάννης Κάργας (Ανόρθωση), Γιάννης Ανέστης, Σταύρος Τσουκαλάς (Καρμιώτισσσα Πάνω Πολεμιδίων), Νίκος Μελίσσας, Φιορίν Ντουρμισάι, Γιώργος Κατσικάς, Γιάννης Καλανίδης (Νέα Σαλαμίνα), Κωνσταντίνος Σταμούλης (Οθέλλος Αθηαίνου)
Eredivisie (Ολλανδία)6Βαγγέλης Παυλίδης (Άλκμααρ), Βασίλης Μπάρκας (Ουτρέχτη), Λάζαρος Λάμπρου (Εξέλσιορ), Δημήτρης Σιόβας (Φορτούνα Σιτάρντ), Κώστας Λάμπρου (Φέγενορντ), Απόστολος Βέλλιος (Τσβόλε)
Premier League (Αγγλία)4Κώστας Τσιμίκας (Λίβερπουλ), Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Νότιγχαμ Φόρεστ), Κωνσταντίνος Μαυροπάνος (Γουέστ Χαμ), Τζορτζ Μπάλντοκ (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ)
Serie A (Ιταλία)4Παντελής Χατζηδιάκος (Κάλιαρι), Γιώργος Κυριακόπουλος (Μόντσα), Χρήστος Μανδάς (Λάτσιο), Χαράλαμπος Λυκογιάννης (Μπολόνια)
Nemzeti Bajnoksag (Ουγγαρία)4Γιώργος Αντζουλάς (Ουίπεστ), Αργύρης Καμπετσής (Ντιόσγκιορ), Αλέξανδρος Κυζιρίδης (Ντεμπρετσένι) και Στέφανος Ευαγγέλου (Ζαλαεγκερζέγκι)
Nike Liga (Σλοβακία)4Κυριάκος Σαββίδης (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Σπύρος Ρισβάνης και Γιάννης Νιάρχος (Ντουνάισκα Στρέντα) και Πολυδεύκης Βολανάκης (Ζέμπλιν Μιχάλοβτσε)
SuperLiga (Ρουμανία)3Παναγιώτης Ταχτσίδης (Κλουζ), Απόστολος Διαμάντης (Κραϊόβα), Στέφανος Στρουγγής (Αράντ)
Veikkausligga (Φινλανδία)3Γιώργος Κανελλόπουλος (Ελσίνκι), Κωνσταντίνος Κωτσόπουλος (Μαριέχαμν), Σταύρος Ζαροκώστας (Χάκα)

Τα ευρωπαϊκή πρωταθλήματα στα οποία αγωνίζονται από ένας έως δύο Έλληνες παίκτες:

ΠρωτάθλημαΑριθμός παικτώνΟνοματεπώνυμα παικτών
Premier League (Μάλτα)2Γιάννης Μπαστιάνος (Χιμπέρνιανς), Αλέξανδρος Κούρος (Φλοριάνα)
Super Liga Srbije (Σερβία)2Νεμάνια Μιλόγεβιτς (Νόβι Πάζαρ), Δημήτρης Τζίνοβιτς (IMT Μπέλγκραντ)
Fortuna Liga (Τσεχία)2Μάριος Πουρζιτίδης (Σλόβαν Λίμπερετς), Στέλιος Κόκοβας (Καρβίνα)
Bundesliga (Αυστρία)1Κοσμάς Γκέζος (Αούστρια Κλάγκενφουρτ)
Super League (Ελβετία)1Φώτης Ψεύτης (Λουγκάνο)
Superligaen (Δανία)1Δημήτρης Εμμανουηλίδης (Βέιλε)
La Liga (Ισπανία)1Τάσος Δουβίκας (Θέλτα)
Bundesliga (Γερμανία)1Δημήτρης Λημνιός (ΠΑΟΚ)
efbet Liga (Βουλγαρία)1Κωνσταντίνος Μπαλογιάννης (Μπότεβ Πλόβντιβ)
Premyer Liqa (Αζερμπαϊτζάν)1Δημήτρης Χαντάκιας (Ζίρα)
Abissnet Superiore (Αλβανία)1Βασίλης Ζώγος (Κουκέσι)
Super Liga (Μολδαβία)1Κωνσταντίνος Αποστολάκης (Σέριφ Τίρασπολ)
Premium Liiga (Εσθονία)1Γιάννης Τσιβελεκίδης (Κάλιου)
BGL Ligue (Λουξεμβούργο)1Κωνσταντίνος Καρακώστας (Ουνιόν Τίτους Πετάν)
Liga ha'Al (Ισραήλ)1Νίκος Γιαννακόπουλος (Χάποελ Πετάχ Τίκβα)

image

Ο «πρωτοπόρος» Σάμαρης και ο «εξωτικός» Κολοβός

Υπάρχουν όμως και Έλληνες παίκτες που βγάζουν... το ψωμί τους μακριά από την γηραιά ήπειρο. Και είναι δώδεκα τον αριθμό. Μεγαλύτερη εντύπωση απ' όλους σίγουρα προκαλεί ο Ανδρέας Σάμαρης, που έγινε ο πρώτος Έλληνας παίκτης, που αγωνίζεται στην Βραζιλία, και πιθανότατα σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική, αφού υπέγραψε στην Κορίτιμπα.

Στην ήπειρο της Αμερικής, αλλά στο βόρειο τμήμα της, βρίσκονται ακόμη τέσσερις Έλληνες. Ο λόγος για τους δύο Γιώργους, τον Γιακουμάκη και τον Κούτσια που παίζουν στην Ατλάντα Γιουνάιτεντ και την Σικάγο Φάιρ αντίστοιχα και το MLS. Εκεί αγωνιζόταν και ο Ηλίας Ηλιάδης, που τελικά δόθηκε δανεικός από την ομάδα του Μόντρεαλ Ίμπακτ, στην Ατλέτικο Οτάβα, που βρίσκεται επίσης στον Καναδά, αλλά παίζει στο εγχώριο πρωτάθλημα. Ακόμη, υπάρχει και ο Αλέξανδρος Ταμπάκης, ο οποίος αγωνίζεται στο USL Championship των ΗΠΑ με την φανέλα της Νιού Μέξικο Γιουνάιτεντ.

Οι άλλοι επτά βρίσκονται πολύ μακριά από κει. Ο Κώστας Μανωλάς είναι ο ένας από τους δύο εκπροσώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Μέση Ανατολή, αφού αγωνίζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σάρτζα. Στην ίδια περιοχή αγωνίζεται και ο Φάνης Μαυρομμάτης, αλλά στην Σαουδική Αραβία και την δεύτερη κατηγορίας της με την Αλ Ανταλάχ. Ο Δημήτρης Κολοβός παίζει στην Ινδονησία (Ντέβα Γιουνάιτεντ) ενώ οι Δημήτρης Διαμαντάκος (Κεράλα Μπλάστερς) και Δημήτρης Χατζιησαΐας (Πουντζάμπ FC) στην Ινδία, εκπροσωπώντας την χώρα μας στην ασιατική ήπειρο. Όσον αφορά την ήπειρο της Ωκεανίας, εκεί υπάρχει το ιδιόρρυθμο καθεστώς των πολλών ομογενών που υπάρχουν στις χώρες αυτές. Ωστόσο, σύμφωνα με το Transfermarkt, μέσω του οποίου έγινε η έρευνα, οι μόνοι απ' αυτούς που έχουν ελληνική υπηκοότητα και μάλιστα ως πρώτη είναι ο Κρίστοφερ Κοτρώτσος της Γουέλινγκτον Ολίμπικ, που παίζει στη Νέα Ζηλανδία και ο Απόστολος Κατσέτης, που αγωνίζεται στην NWS Spirit και την Αυστραλία. Και οι δύο παίζουν σε ομάδες δεύτερης κατηγορίας.

Τα πρωταθλήματα μακριά από την Ευρώπη που αγωνίζονται Έλληνες παίκτες:

ΠρωτάθλημαΑριθμός παικτώνΟνοματεπώνυμα παικτών
MLS (ΗΠΑ)2Γιώργος Γιακουμάκης (Ατλάντα Γιουνάιτεντ), Γιώργος Κούτσιας (Σικάγο Φάιρ)
Indian Super League (Ινδία)2Δημήτρης Διαμαντάκος (Κεράλα Μπλάστερς), Δημήτρης Χατζηισαΐας (Πουντζάμπ FC)
Liga 1 Indonesia (Ινδονησία)1Δημήτρης Κολοβός (Ντέβα Γιουνάιτεντ)
Brasileiro Serie A (Βραζιλία)1Ανδρέας Σάμαρης (Κορίτιμπα)
UAE Pro League (ΗΑΕ)1Κώστας Μανωλάς (Σάρτζα)
Canadian Premier League (Καναδάς)1Ηλίας Ηλιάδης (Ατλέτικο Οτάβα)
USL Championship (ΗΠΑ)1Αλέξανδρος Ταμπάκης (Νιού Μέξικο Γιουνάιτεντ)
Yelo League (Β' Σαουδικής Αραβίας)1Φάνης Μαυρομμάτης (Αλ Ανταλάχ)
NZ Central League (B' Νέας Ζηλανδίας)1Κρίστοφερ Κοτρώτσος (Γουέλινγκτον Ολίμπικ)
NPL New South Wales (Β' Αυστραλίας)1Απόστολος Κατσέτης (NWS Σπίριτ)

image

Η παρουσία των Ελλήνων στις δεύτερες κατηγορίες της Ευρώπης

Εκεί δεν υπήρξε κάποια έκπληξη, αφού η πρώτη πεντάδα συνέχισε να αποτελείται από λίγκες που παραδοσιακά πηγαίνουν Έλληνες παίκτες. Πιο συγκεκριμένα, πρώτη ήταν η δεύτερη κατηγορία της Κύπρου με 17 ποδοσφαιριστές, δίχως να αντιμετωπίζει τον παραμικρό ανταγωνισμό από τις υπόλοιπες.

Δεύτερη με έξι παίκτες ήταν η Serie B στην Ιταλία με έξι παίκτες, τρίτη εκείνη της Ολλανδίας με πέντε και τέταρτη η Γερμανία με τέσσερις, έχοντας μάλιστα και αρκετά δυνατά ονόματα (Τζόλης, Μπουχαλάκης, Σάλιακας και Βασιλειάδης).

Την πεντάδα έκλεισε η Championship με τρεις (Σιώπης, Γούτας, Γιαννούλης) ενώ από κει και πέρα υπάρχουν άλλες πέντε λίγκες που έχουν από δύο. Αξιοπερίεργη είναι η παρουσία δύο Ελλήνων στην δεύτερη κατηγορία του Λουξεμβούργου.

Οι Έλληνες παίκτες που βρίσκονται στις δεύτερες κατηγορίες των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων:

ΠρωτάθλημαΑριθμός παικτώνΟνοματεπώνυμα παικτών
Second Division (Κύπρος)18Παναγιώτης Δαλαμήτρας, Βασίλης Αγγελόπουλος, Θωμάς Βασιλείου (Πεγκία 2014), Θεόφιλος Κουρούπης, Βαγγέλης Τσιάμης (Ομόνοια Αραδίππου), Ευρυπίδης Γιάκος, Παναγιώτης Δούμης (Αχυρώνας-Ονήσιλος), Γιώργος Κουκοδήμος (Διγενής Ακρίτας Μόρφου), Κωνσταντίνος Κολωνίας, Σεραφείμ Κούλης (Ένωση Νέων Παραλιμνίου), Ηλίας Μέλκας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Αντώνης Τσιάρας (Αγία Νάπα), Βασίλης Μπαξεβάνος, Γιώργος Γώγος, Μηνάς Χαλκιαδάκης (ΠΑΕΕΚ Κερύνειας), Χρήστος Θεοδωράκης (Κράσαβα - ΕΝΥ Διγενής Ύψωνα), Γρηγόρης Κιουρτζίδης (ΕΝΑΔ Πόλης Χρυσοχούς)
Serie B (Ιταλία)6Δημήτρης Νικολάου (Σπέτσια), Ηλίας Κουτσουπιάς (Μπάρι), Χρήστος Κουρφαλίδης (Φεραλπισαλό), Δημήτρης Σουνάς και Πολ Κατσέρης (Καταντζάρο), Βασίλης Ζαγαρίτης (Πάρμα)
Keuken Kampioen Divisie (Ολλανδία)5Χρήστος Γιούσης (Τέλσταρ), Κωνσταντίνος Δούμτσιος, Βασίλης Παυλίδης (Τοπ Ος), Γιάννης Φοίβος-Μπότος (Χέλμοντ Σπόρτ), Μιχάλης Κοσίδης (Φένλο)
2. Bundesliga (Γερμανία)4Χρήστος Τζόλης (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Ανδρέας Μπουχαλάκης (Χέρτα Βερολίνου), Μανώλης Σάλιακας (Ζανκτ Πάουλι), Σεμπάστιαν Βασιλειάδης (Χάνσα Ρόστοκ)
Championship (Αγγλία)3Δημήτρης Γούτας και Μανώλης Σιώπης (Κάρντιφ), Δημήτρης Γιαννούλης (Νόριτς)
1. Lig (Τουρκία)2Ιωάννης Γκέλιος, Γιώργος Κουτρουμπής (Μπαντίρμασπορ)
Liga 2 (Ρουμανία)2Δημήτρης Πατάπης (Μπουζάου), Οκάν Χατζητερζόγλου (Μεταλόγκλομπους Μπούκαρεστ)
Vtora Liga (Βουλγαρία)2Πέτρος Μπακούτσης, Θανάσης Πιτσόλης (Σπαρτάκ Πλέβεν)
Kategoria e Pare (Αλβανία)2Νίκο Ζίσι (Λούσνια), Άλεν Λούτα (Τομόρι Μπεράτ)
Ehrenpromotion (Λουξεμβούργο)2Δημήτρης Μπουρούς, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος (Αλισόντια Στέινσελ)
Challenge League (Ελβετία)1Αλέξανδρος Σαφαρίκας (Σιόν)
La Liga 2 (Ισπανία)1Χρήστος Αλμπάνης (FC Ανδόρα)
Nemzeti Bajnoksag II. (Ουγγαρία)1Κωνσταντίνος Οικονόμου (Σοροκσάρ)
Challenger Pro League (Βέλγιο)1Απόστολος Κωνσταντόπουλος (Μπέερσχοτ)
2. Liga (Αυστρία)1Χρήστος Παπαδημητρίου (Στρίπφινγκ)
Ykkonen (Φινλανδία)1Χαράλαμπος Χαντζόπουλος (Κοκολάν Πάλο-Βεϊκότ)
Fortuna 1 Liga (Τσεχία)1Μαυρουδής Μπουγαΐδης (Χρόμπρι Γκλόγκοβ)

image

Δαπανήθηκαν 40 εκατ. ευρώ για τις μεταγραφές Ελλήνων

Μπορεί η πλειονότητα των μεταγραφών των Ελλήνων παικτών από ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος προς το εξωτερικό ή από μία ομάδα του εξωτερικού σε άλλη να έγινε υπό το καθεστώς της ελεύθερης μετακίνησης, ωστόσο υπήρξαν εννιά εξ' αυτων για τις οποίες χρειάστηκε να δοθούν χρήματα για να ολοκληρωθούν, και σε ορισμένες περιπτώσεις τεράστια ποσά.

Συνολικά αυτές οι εννέα αυτές μεταγραφές έφτασαν τα 42,1 εκατ. ευρώ και αφορούσαν έναν δανεισμό και οκτώ αγορές. Η πιο κοστοβόρα μετακίνηση ήταν με διαφορά εκείνη του Ντίνου Μαυροπάνου στην Γουέστ Χαμ από την Στουτγκάρδη που έφτασε τα 20 εκατ. ευρώ.

Η μόνη άλλη που έγινε οκταψήφια ήταν η μεταγραφή του Τάσου Δουβίκα από την Ουτρέχτη στην Θέλτα που έφτασε τα 12 εκατ. ευρώ. Στην τρίτη θέση βρέθηκε εκείνη του Βλαχοδήμου από την Μπενφίκα στην Νότιγχαμ Φόρεστ που έφτασε τα 4,9 εκατ. ευρώ. Από κει και πέρα, την πεντάδα έκλεισαν οι μοναδικές άλλες δύο μεταγραφές που ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή η μετακίνηση του Παντελή Χατζηδιάκου από την Άλκμααρ στην Κάλιαρι που κόστισε 2 εκατ. ευρώ και του Χρήστου Μανδά από τον ΟΦΗ στην Λάτσιο που έφτασε περίπου τα 1,3 εκατ. ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τις εννέα αυτές μεταγραφές στον παρακάτω πίνακα:

ΠοδοσφαιριστήςΠοσόΑπόΣε
Ντίνος Μαυροπάνος20.000.000€Γουέστ ΧαμΣτουτγκάρδη
Τάσος Δουβίκας12.000.000€ΟυτρέχτηΘέλτα
Οδυσσέας Βλαχοδήμος4.900.000€ΜπενφίκαΝότιγχαμ Φόρεστ
Παντελής Χατζηδιάκος2.000.000€ΆλκμααρΚάλιαρι
Χρήστος Μανδάς1.300.000€ΟΦΗΛάτσιο
Ευθύμης Κουλούρης900.000€ΛιντζΠογκόν Σετζίν
Στράτος Σβάρνας800.000€ΑΕΚΡάκοφ
Γιώργος Αντζουλάς100.000€Αστέρας ΤρίποληςΟυίπεστ
Αντώνης ΤσιφτσήςΔαν.(100χιλ. ενοίκιο)Αστέρας ΤρίποληςΡάκοφ