Ο προπονητής του Κοσόβου, Αλέν Ζιρές, στο Gazzetta: «O Μπουτούτσι είναι... μοτέρ, ένας παίκτης - θησαυρός»

Ο προπονητής του Κοσόβου, Αλέν Ζιρές, στο Gazzetta: «O Μπουτούτσι είναι... μοτέρ, ένας παίκτης - θησαυρός»

Νότης Χάλαρης

EURO 1984. Το Παρίσι έχει φωταγωγηθεί, φοράει τα καλά του και υποδέχεται την κορυφαία διοργάνωση εθνικών ομάδων στην Ευρώπη. Ο ενθουσιασμός που επικρατεί δεν έχει να κάνει μόνο με το τουρνουά αλλά και με το σύνολο της Εθνικής Γαλλίας, το οποίο συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες για την πρώτη κατάκτηση στην ιστορία της.

Φυσικά τα φώτα έχουν πάει πάνω στον Μισέλ Πλατινί. Τον «θρύλο» της Γιουβέντους και της Σεντ Ετιέν και το μεγάλο αστέρι των «Τρικολόρ» με μία Χρυσή Μπάλα (1983) στην κατοχή του μέχρι εκείνη την στιγμή (συνολικά κατέκτησε τρεις). Στο φινάλε αυτού του ταξιδιού, η Γαλλία βγήκε στους δρόμους και οι πανηγυρισμοί ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Η παρέα του Πλατινί έχει κατακτήσει το EURO και η χώρα βρίσκεται στην κορυφή του ποδοσφαιρικού βουνού της Ευρώπης.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που ακούγεται το όνομα τους από τους οπαδούς, βρίσκεται και ο Αλέν Ζιρές. Ο Γάλλος χαφ που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε εκείνη την επιτυχία. Ένας ποδοσφαιριστής που είχε μία και μοναδική αγάπη, με την οποία συνδύασε και όλη την πορεία του στα γήπεδα. Την Μπορντό.

Οι «Γιρονδίνοι» ήταν η... στέγη του Ζιρές από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το ποδόσφαιρο ως παιδάκι και την υπηρέτησε για 16 χρόνια (1970-1986) κατακτώντας δύο πρωταθλήματα Γαλλίας, ένα κύπελλο ενώ αναδείχθηκε τρεις φορές ποδοσφαιριστής χρονιάς στην πατρίδα του. Μετά το τέλος της καριέρας του, ακολούθησε η προπονητική, όπου έκανε την αρχή στην Τουλούζ έχοντας ιδιαίτερη επιτυχία, με αποτέλεσμα να τον πάρει η Παρί Σεν Ζερμέν.

Εκεί έμεινε για λίγους... μήνες πριν επιστρέψει στην Τουλούζ και μείνει έως και το 2000. Ακολούθηαν μόνο εθνικές ομάδες, καθώς έκατσε στους πάγκους Γεωργίας, Γκαμπόν, Μάλι (δύο διαφορετικές θητείες), Σενεγάλης, Τυνησίας και τώρα είναι στην τεχνική ηγεσία του Κοσόβου. Μάλιστα με το τελευταίο αντιμετώπισε και την Εθνική Ελλάδας δύο φορές μέσα στο 2022.

Ο 70χρονος θρύλος του γαλλικού ποδοσφαίρου μοιράστηκε στο Gazzetta κάποιες από τις ιστορίες της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής, μίλησε για την Εθνική μας ομάδα και ανέλυσε το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού και διεθνή με το Κόσοβο, Ζούμερ Μπουτούτσι.

*Για τη μετάφραση, ευχαριστώ πολύ τον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο

image

«Ο Μπουτούτσι μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό»

- Αρχικά πείτε μου κάποια στοιχεία για τον Μπουτούτσι…

«Ο Μπουτούτσι είναι ένας εξτρέμ που παίζει κυρίως πάνω στις γραμμές. Εμείς τον λέμε «μοτέρ» επειδή είναι πολύ γρήγορος. Παίζει κυρίως στα αριστερά. Έχει πολύ πειθαρχία, μεγάλο σεβασμό για τους συμπαίκτες του και είναι συγκεντρωμένος μέσα στα παιχνίδια»

- Ποιο είναι το δυνατό και το πιο αδύναμο σημείο του;

«Το δυνατό του σημείο θεωρώ πως είναι ότι έχει την ικανότητα να μπει προς τα μέσα. Είναι πολύ καλός γι’ αυτή τη θέση στο στυλ που παίζει. Έχει εξαιρετικό δεξί πόδι και για αυτό προτιμάει να συγκλίνει προς τα μέσα»

- Θεωρείτε πως μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό και πώς;

«Εννοείται πως μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό και να του προσφέρει τα αποτελέσματα που θέλει η ομάδα. Όλα τα παραπάνω είναι όσα χρειάζεται για να κάνει τη διαφορά στον Ολυμπιακό και έχει αρκετή ποιότητα που θα τον βοηθήσει να ξεδιπλώσει όλο του το ταλέντο».

- Πώς είναι ως χαρακτήρας στα αποδυτήρια; Βοηθάει τον προπονητή;

«Ο Μπουτούτσι είναι πολύ σοβαρός και σωστός ποδοσφαιριστής. Κάθε προπονητής θα είναι χαρούμενος να έχει στην κατοχή του έναν παίκτη τόσο αποτελεσματικό και πάντα προετοιμασμένος για τα παιχνίδια αλλά και πρόθυμος να ακούσει κάθε οδηγία του προπονητή του. Είναι πραγματικά ένας παίκτης-θησαυρός που μπορούν όλοι να επενδύσουν σε αυτόν»

- Σε ποια θέση αποδίδει καλύτερα;

«Είναι κυρίως εξτρέμ και πιο συγκεκριμένα στα αριστερά γιατί από εκεί μπορεί να μπει προς τα μέσα, να πατήσει περιοχή και να εκτελέσει με το δεξί. Έχει εξαιρετικό πόδι και παρότι παίζει στην αντίθετη πλευρά, το χρησιμοποιεί εξαιρετικά»

- Του μιλήσατε για τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό και αν ναι, τι του είπατε;

«Όχι δεν μίλησα μαζί του για τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό»

- Θεωρείτε πως μπορεί να προσαρμοστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Ο καλός ποδοσφαιριστής πάντα προσαρμόζεται με τους πρωταθλητές, οπότε θεωρώ πως θα βρει γρήγορα τα πατήματα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχει παίξει στο τουρκικό πρωτάθλημα που μοιάζει με το ελληνικό, οπότε θεωρώ πως δεν θα έχει θέμα να προσαρμοστεί άμεσα».

image

«Ο κ. Πογιέτ έδωσε ομαδικότητα στην Ελλάδα, η ομάδα βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια»

- Με το Κόσοβο αντιμετωπίσατε δύο φορές την Εθνική Ελλάδας. Πείτε μου τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

«Με εξέπληξε που χάσαμε δύο φορές από την Ελλάδα, καθώς πέρα από την αξία της και την οργάνωση της, η ατομική της ποιότητα ήταν περισσότερη από τη δική μας, οπότε ήταν κάπως λογικό που εν τελεί ηττηθήκαμε».

- Ποιους Έλληνες παίκτες ξεχωρίσατε και γιατί;

«Δεν θέλω να αναφέρω κάποιον συγκεκριμένα καθώς κανείς δεν υστέρησε σε τίποτα. Θα έλεγα πως ξεχώρισα την ομαδικότητά της»

- Ποια είναι η άποψη σας για τον Γκουστάβο Πογιέτ;

«Θεωρώ πως ο κ. Πογιέτ έχει δώσει αυτή την ομαδικότητα στην Ελλάδα. Πιστεύω πως θα πάει ακόμα πιο ψηλά αυτή η ομάδα καθώς βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια».

- Ποιο ήταν το δυνατό σημείο της Εθνικής Ελλάδας και αν πιστεύετε ότι μπορεί να επιστρέψει σε μεγάλες διοργανώσεις στο άμεσο μέλλον;

«Είναι μία ομάδα που βελτιώνεται συνεχώς και θεωρώ πως μπορεί να φτάσει ξανά σε υψηλό επίπεδο και να μπει σε μία μεγάλη διοργάνωση. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα κατακτήσει κάποιον τίτλο βέβαια, αλλά σίγουρα θα μας απασχολήσει περισσότερο».

image

«Η Μπορντό με γεμίζει με πάθος, δεν είχα κανέναν λόγο να φύγω από εκεί»

- Πάμε σε εσάς. Παίξατε σε υψηλό επίπεδο και έχετε γράψει ιστορία στο γαλλικό ποδόσφαιρο. Ποια στιγμή έχει κρατήσει στο μυαλό σας;

«Η καλύτερη ανάμνηση που έχω, όπως και κάθε ποδοσφαιριστής, είναι όταν έχει παίξει και έχει ζήσει κατακτήσεις τίτλων σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Οπότε δεν θα ξεχάσω ποτέ το EURO με τη Γαλλία αλλά και τους τίτλους με την Μπορντό».

- Πώς ξεκινήσατε το ποδόσφαιρο;

«Ξεκίνησα από πολύ μικρή ηλικία στην Μπορντό και ουσιαστικά πέρασα πολλά χρόνια εκεί ως ποδοσφαιριστής. Έπαιξα σε όλα τα κλιμάκια, μπήκα στην πρώτη ομάδα, έγινα αρχηγός, κατέκτησα τίτλους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα όσα έζησα με εκείνο τον σύλλογο. Είναι ο σύλλογος που με παθιάζει και με έκανε να καταλάβω την ομορφιά του ποδοσφαίρου»

- Με την Μπορντό γράψατε ιστορία και μείνατε για πολλά χρόνια εκεί. Γιατί δεν πήγατε κάπου αλλού;

«Κοιτά, μπήκα σε αυτό το κλαμπ γιατί γεννήθηκα σε αυτή την περιοχή και μεγάλωσα με αυτή την ομάδα στο περιβάλλον μου. Ήταν ένας σύλλογος που έπαιρνε σημαντικές νίκες, κατακτούσε τίτλους, είχε μεγάλους ποδοσφαιριστές και με έκανε να ζήσω μεγάλες στιγμές. Οπότε δεν είχα κανέναν λόγο να φύγω».

- Είχατε λάβει ποτέ πρόταση από ελληνική ομάδα;

«Δεν είχα ποτέ πρόταση από ελληνική ομάδα»

- Θα θέλατε να παίξετε στην Ελλάδα;

«Γενικά δεν θέλω να κάνω αυτή την ερώτηση στον εαυτό μου με όλα τα πρωταθλήματα. Έχει τελειώσει η καριέρα μου, έζησα πολύ ωραίες στιγμές με την πορεία που έκανα».

- Ποιο από τα δύο πρωταθλήματα που κερδίσατε με την Μπορντό σας άρεσε περισσότερο και γιατί;

«Το πρώτο πρωτάθλημα ήταν το πιο σημαντικό για εμένα με την Μπορντό γιατί ήταν ακριβώς στα 30 χρόνια της ομάδας και ήμουν χαρούμενος που ζούσα αυτή τη στιγμή. Θυμάμαι τους πανηγυρισμούς με τους οπαδούς που ήταν από την πόλη μου, θυμάμαι σκηνές που δεν είχα ξαναζήσει στην περιοχή και είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ».

- Υπάρχει κάποιο λάθος στην καριέρα σας που θα θέλατε να διορθώσετε;

«Αν ήθελα να διαγράψω κάτι από το παρελθόν, δεν θα με εξυπηρετούσε σε τίποτα. Κάνουμε λάθη, μετανιώνουμε, αλλά μέσα από αυτά μαθαίνουμε και προχωράμε. Οπότε, όχι, δεν θα άλλαζα τίποτα».

image

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την στιγμή που κρατούσα το κύπελλο του EURO»

- Υπήρξατε και μέλος της Γαλλίας που πήρε το EURO 1984. Ποιο ήταν το κλειδί της επιτυχίας;

«Τι υπέροχες αναμνήσεις μου θύμισες τώρα (γέλια). Θεωρώ πως οι βάσεις για εκείνη την κατάκτηση ήταν το Μουντιάλ του 1982, καθώς από τότε βελτιωθήκαμε και αναπτυχθήκαμε σε μεγάλο βαθμό. Είχαμε μία μεγάλη ομάδα, πολύ δυνατή και ειδικά στη μεσαία γραμμή όπου μας αποκαλούσαν το «μαγικό καρέ» το οποίο ήταν το πιο δυνατό μέρος της ομάδας. Μέσα από αυτό πήραμε το ευρωπαϊκό».

- Τι θυμάστε περισσότερο από εκείνη τη διοργάνωση και γιατί;

«Αυτό που θυμάμαι είναι το τρόπαιο του EURO στα χέρια μου. Ήταν κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας. Πιστεύω πως αντίστοιχα η Εθνική Ελλάδας όταν το κέρδισε ένιωσε το ίδιο μοναδικό συναίσθημα».

- Είχατε πάρει μέρος και στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Τι το ιδιαίτερο έχει η οργάνωση; Πώς νιώσατε μπαίνοντας στην αποστολή;

«Στο Παγκόσμιο Κύπελλο υπάρχει ο υπέρτατος ανταγωνισμός. Είναι ένα υπέροχο τουρνουά όπου παίζουν οι μεγαλύτεροι αστέρες από όλον τον κόσμο και είναι μεγάλο προνόμιο για εμένα να έχω παίξει εκεί και να έχω φτάσει μέχρι και τον μεγάλο τελικό. Είναι μία τεράστια στιγμή για όσους έχουν παίξει επαγγελματικά ποδόσφαιρο».

- Τι σας αρέσει περισσότερο από τη σημερινή ομάδα της Γαλλίας;

«Όσον αφορά την ομάδα της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια, έχει μία ομάδα πολύ οργανωμένη και δυνατή και αυτό φαίνεται από τον τίτλο του 2022. Έχει και έναν ποδοσφαιριστή όπως ο Μπαπέ, ο οποίος κάνει τη διαφορά».

- Μπορεί να κερδίσει το επόμενο EURO;

«Η ομάδα της Γαλλίας έχει αλλαγές, καθώς αρκετοί ποδοσφαιριστές σταμάτησαν μετά το Μουντιάλ του Κατάρ. Πρέπει να βρεθεί ο βασικός κορμός για τα επόμενα χρόνια αλλά και πάλι, είναι μία από τις μεγάλες δυνάμεις και θα παραμείνει τέτοια, ό,τι και να συμβεί».

@Photo credits: INTIME, Getty Images/Ideal Image