Ολυμπιακός: Οι 4 βασικοί λόγοι που είναι στο -10 και εκτός Europa League

Ολυμπιακός: Οι 4 βασικοί λόγοι που είναι στο -10 και εκτός Europa League

Ο Ολυμπιακός διανύει τη χειρότερη χρονιά της σύγχρονης ιστορίας του.

Χαρακτηριστικότερο αυτού είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι», την τελευταία φορά που βρέθηκαν με τουλάχιστον 10 βαθμούς την 8η αγωνιστική πίσω από την κορυφή ήταν τη σεζόν 1994-1995. Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός ύστερα από 8 αγωνιστικές είχε 24 βαθμούς ενώ ο Ολυμπιακός είχε μείνει στους 13. Διαφορά 11 βαθμών.

Στην Ευρώπη, μάλιστα, δεν έχει έρθει ακόμη μία νίκη ύστερα από 10 ματς, σε μια χρονιά που για να... γυρίσει χρειάζεται - τουλάχιστον - ένα θαύμα.

Ακόμα και σ' ένα ματς με τον ΠΑΟΚ, όπου οι πρωταθλητές ήταν πολύ καλύτεροι αγωνιστικά... κατάφεραν να ηττηθούν με 2-1, έχοντας δεχτεί ένα σουτ στην εστία (το σκορ άνοιξε με αυτογκόλ του Παπασταθόπουλου).

Αυτήν τη στιγμή, ο Ολυμπιακός σε ένα σύνολο 18 αγώνων (Ελλάδα και Ευρώπη) έχει νικήσει μόλις σε 4! Τονίζουμε ότι οι προκρίσεις με τον Απόλλωνα Λεμεσού και την Σλόβαν Μπρατισλάβας ήρθαν στα πέναλτι. Στον όμιλο του Europa League, σε 4 ματς έχουν έρθει τρεις ήττες και μία ισοπαλία ενώ έχει επιτευχθεί μόλις 1 γκολ (στο 2-1 με την Ναντ στην πρεμιέρα).

Όλα αυτά έχουν λόγους και αιτίες και το Gazzetta ανοίγει το «μαύρο κουτί» της μέχρι τώρα αποκαρδιωτικής πορείας της ομάδας του Πειραιά.

image

3 προπονητές, 18 μεταγραφές (κι ακόμη δεν έχουν παίξει όλοι)

Η χρονιά καλώς ή κακώς ξεκίνησε με τον Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος δεν μπόρεσε να μοντάρει και να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο και μετά την 4άρα - αποκλεισμό από τη Μακάμπι Χάιφα είπε αντίο στο Λιμάνι με ρεκόρ 221 ματς, 143 νίκες, 41 ισοπαλίες και 37 ήττες.

Ο Κάρλος Κορμπεράν πήρε τη σκυτάλη. Το πείραμα με τον 39χρονο δεν πέτυχε. Σ' ένα δείγμα 11 αγώνων η ομάδα νίκησε 2 φορές (Ιωνικό, ΠΑΣ Γιάννινα). Οι προκρίσεις με Απόλλωνα Λεμεσού και Σλόβαν Μπρατισλάβας ήρθαν μέσω της διαδικασίας των πέναλτι. Το κύκνειο άσμα του ήρθε στη Θεσσαλονίκη και μετά την ήττα με 2-1 από τον Άρη.

Στις 18 Σεπτεμβρίου ο Ολυμπιακός ήταν σε αναζήτηση του επόμενου. Οι άνθρωποι της ομάδας χτύπησαν πολλές πόρτες. Μπλαν, Κίκε Σετιέν, Μαρθελίνιο, Ζαρντίμ, Χάβι Γκράθια, Βίλας Μπόας είναι μερικά από τα ονόματα που έπαιξαν στα ερυθρόλευκα ρεπορτάζ. Οι περιπτώσεις των Πάολο Σόουζα και Μπενίτεθ δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

α

Στην επιστροφή του Μίτσελ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τόνισε: «Θα το γυρίσουμε και θα είμαστε νικητές», δηλώνοντας βέβαιος για «καλύτερες ημέρες». Κι αυτές οι καλύτερες μέρες για να έρθουν έπρεπε ο Ισπανός κόουτς, να βάλει τάξη στην αταξία και στο χαοτικό ρόστερ που παρέλαβε.

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον ισχυρό άντρα των «ερυθρόλευκων» πως δεν ξόδεψε χρήματα και με το παραπάνω θα έλεγε κανείς. Ο Μαρινάκης έφερε Μαρσέλο και Χάμες, παίκτες που τους θαυμάζαμε στα Παγκόσμια Κύπελλα και σε τελικούς Champions League.

Στις 21/9 παρουσιάζεται και μαζί του κι ο Ανιγκό, ο οποίος ανακοινώθηκε στη θέση του Μοντεστό. Μία θέση που έμεινε... κενή για πάνω από έναν μήνα, αφού η Μόντσα ανακοίνωσε τον Γάλλο την 1η Αυγούστου.

Ο Ισπανός, τότε, κλήθηκε να συμμαζέψει ένα πολυπληθές ρόστερ 37 + 2 παικτών που δημιουργήθηκε με απόφαση της διοίκησης (συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που στάλθηκαν στην ομάδα Β'). Σ' αυτούς τους 39, προσθέτουμε και τους Ντόι, Σαπουντζή και Καλογερόπουλο που έχουν ανέβει από την Κ19.

Σύνολο: 42 παίκτες + 4 που έχουν φύγει = 46

Οι φετινές μεταγραφές: Πασχαλάκης (τερματοφύλακας), Κασάμι (μέσος), Σαμασέκου (μέσος), Μπακαμπού (επιθετικός), Χουάνγκ (μέσος), Λάιντνερ (αμυντικός), Βρσάλικο (αμυντικός), Αμπουμπακάρ Καμαρά (επιθετικός), Ζίνκερναγκελ (μεσοεπιθετικός), Άβιλα (αμυντικός), Ντε Λα Φουέντε (μεσοεπιθετικός), Ροντρίγκες (μεσοεπιθετικός), Μαρσέλο (αμυντικός), Μπόουλερ (μεσοεπιθετικός), Μπιέλ (μεσοεπιθετικός), Ρέτσος (αμυντικός), Ουί Τζο Χουάνγκ (επιθετικός) και Αλίγιαγκιτς (μεσοεπιθετικός).

  • Αναλυτικά το νυν ρόστερ του Ολυμπιακού:

Τερματοφύλακες: Βατσλίκ, Πασχαλάκης, Κρίστινσον, Τζολάκης, Παπαδούδης

Αμυντικοί: Βρσάλικο, Μαρσέλο, Ρέαμπτσιουκ, Λάιντνερ, Άβιλα, Ρέτσος, Παπασταθόπουλος, Μπα, Σισέ, Ανδρούτσος, Κούτρης (Λαλά και Γιάννης Μασούρας δεν έχουν υπολογιστεί από τον επίσημο Ολυμπιακό στο ρόστερ).

Μέσοι: Κούντε, Χουάνγκ, Σαμασέσου, Φορτούνης, Μπουχαλάκης, Βρουσάι, Μπόουλερ, Εμβιλά, Βαλμπουενά, Κασάμι, Ντιμπί Κεϊτά, Χάμες Ροντρίγκες, Πεπ Μπιέλ, Αγκιμπού Καμαρά, Γκάρι Ροντρίγκες, Ντε Λα Φουέντε, Μασούρας, Ντόι (Καλογερόπουλος και Σαπουντζής έχουν μπει σε αποστολή)

Επιθετικοί: Ελ Αραμπί, Αμπουμπακάρ Καμαρά, Μπακαμπού, Ουί Τζο Χουάνγκ

image

Σε 8 ματς στη Super League έχουν παίξει... 35 παίκτες και σε 18 συνολικά 40!

Από τη μακροσκελή λίστα των 40 παικτών που έχουν αγωνιστεί μέχρι στιγμής σε 18 ματς, δεν έχουμε δει να παίζουν - από τους παίκτες που είναι στο ρόστερ - οι Κασάμι, Κρίστινσον, Ντιμπί Κεϊτά, Λάιντνερ και Παπαδούδης. Γιάννης Μασούρας και Λαλά δεν υπολογίζονται καν. Σαπουντζής και Καλογερόπουλος έχουν μπει σε αποστολή επί Μίτσελ, δεν έχουν πάρει λεπτό συμμετοχής προς το παρόν τουλάχιστον. Σύνολο παικτών ενεργών και μη: 46!

Ο Ρέαμπτσιουκ είναι... πρωταθλητής σε αγωνιστικά λεπτά (1.544') και ακολουθούν οι Εμβιλά (1288'), Βατσλίκ (1230'), Σισέ (1133')

Πάμε να τους δούμε αναλυτικά:

Βατσλίκ, 13 ματς, 1230'
Τζολάκης, 4 ματς, 360'
Πασχαλάκης, 1 ματς, 90'

Παπέ Αμπού Σισέ, 12 ματς, 1133'
Βρσάλικο, 8 ματς, 620'
Μανωλάς, 8 ματς, 586' (Sharjah FC)
Μπα, 10 ματς, 820'
Ρέαμπτσιουκ, 17 ματς, 1544'
Μαρσέλο, 3 ματς, 70'
Ρέτσος, 3 ματς, 159'
Παπασταθόπουλος, 7 ματς, 549'
Αβιλα, 14 ματς, 937'
Ανδρούτσος, 1 ματς, 45'
Κούτρης, 1 ματς, 90'

a

Χάμες Ροντρίγκες, 3 ματς, 187'
Σαμασέκου, 1 ματς, 5'
Μαντί Καμαρά, 3 ματς, 189'
Πεπ Μπιέλ, 8 ματς, 606'
Μπουχαλάκης, 10 ματς, 524'
Αγκιμπού Καμαρά, 9 ματς, 437'
Εμβιλά, 17 ματς, 1288'
Ιν-μπεόμ Χουάνγκ 10 ματς, 695'
Ζοάο Καρβάλιο, 1 ματς, 44' (δανεικός Εστορίλ)
Πιέρ Κούντε, 11 ματς, 788'
Μαμαντού Κανέ, 3 ματς, 171' (δανεικός Πάφος)
Βαλμπουενά, 12 ματς, 412'
Ντόι, 2 ματς, 135'
Μασούρας, 16 ματς, 1.003'
Ντε λα Φουέντε, 5 ματς, 197'
Ζίνκερναγκελ, 7 ματς, 427' (δανεικός Σταντάρ Λιέγης)
Γκάρι Ροντρίγκες, 10 ματς, 301'
Μπόουλερ, 4 ματς, 173'
Βρουσάι, 5 ματς, 301'
Ραντζέλοβιτς, 7 ματς, 443'

Ουί Τζο Χουάνγκ, 9 ματς, 443'
Μπακαμπού, 4 ματς, 278'
Ελ Αραμπί, 14 ματς, 647'
Αμπουμπακάρ Καμαρά, 5 ματς, 181'
Χασάν, 2 ματς, 77' (δανεικός Αλάνιασπορ)
Τικίνιο, 4 ματς, 271' (μεταγραφή Μποταφόγκο)

image

Το Καραϊσκάκης δεν είναι πλέον κάστρο, εκτός έδρας δεν παίρνει τρίποντο

Από τα 18 ματς που έχουν δώσει φέτος οι πρωταθλητές, τα 10 είναι εντός έδρας. Οι μόνες νίκες που έχουν έρθει είναι με ΠΑΣ Γιάννινα, Ιωνικό και Ατρόμητο.

Μακριά από το Φάληρο, η μόνη ομάδα που νίκησε ο Ολυμπιακός είναι ο ΟΦΗ (1-2 με ανατροπή).

Η Μακάμπι Χάιφα στο 0-4, σκόραρε μόλις στο 4', η Φράιμπουργκ στο 5', ο ΠΑΟΚ στο 8' ενώ ο Βόλος προηγήθηκε στο 29'.

Παλαιότερα, ερχόντουσαν αντίπαλοι στο φαληρικό γήπεδο και ήθελαν να περάσουν τα πρώτα λεπτά, να μην παρασυρθούν και από τον κόσμο που έδινε ώθηση στην ομάδα. Φέτος, ούτε η φωνή των οπαδών μπορεί να σπρώξει την ομάδα.

Στο ματς του Φαλήρου με την Σλόβαν (1-1), οι Σλοβάκοι προηγήθηκαν στο 64', ενώ ο Απόλλων Λεμεσού κατάφερε να σκοράρει στο 90' και να στείλει το ματς στην παράταση και από εκεί στα πέναλτι.

image

Χωρίς ομοιογένεια και σε 18 ματς μόλις 4 διαδοχικές φορές έχει υπάρξει ίδιο δίδυμο στα στόπερ

Ο Ολυμπιακός, φέτος, δεν γίνεται να έχει ομοιoγένεια και όπως βλέπουμε η καλοκαιρινή κακή προετοιμασία οδηγεί σε συνεχείς αλλαγές σε 11άδες και σχήματα. Χαρακτηριστικό είναι πως στο εκτός έδρας με τη Μακάμπι Χάιφα, στην αρχική 11άδα βρέθηκαν παίκτες όπως οι: Μανωλάς, Κανέ, Ζίνκερνάγκελ, Τικίνιο και μπήκε αλλαγή ο Μαντί Καμαρά. Επίσης στην αποστολή ήταν οι Ζοάο Καρβάλιο και Ραντζέλοβιτς. Επτά παίκτες που δεν είναι στο ρόστερ αυτήν τη στιγμή συμμετείχαν σε ματς... εκατομμυρίων.

Επίσης, για παράδειγμα χθες είδαμε τον Μπιέλ να μην είναι καν στην αποστολή (δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος), ενώ ο Χάμες που ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου συνολικά άντεξε για 73'.

Ο Μίτσελ έχει χρησιμοποιήσει και το 4-4-2 και το 3-5-2 και το 4-3-3. Όπως είναι λογικό ψάχνεται κι ο ίδιος μέσα από συνεχόμενους - αναγκαίους τις περισσότερες φορές - πειραματισμούς.

Στο Μπακού, είδαμε να παίζει 4-4-2 με Καμαρά και Χουάνγκ στην κορυφή και Μπιέλ - Βρουσάι στα άκρα.

Με τον ΠΑΟΚ, στο κολλητό ματς που ήρθε, είδαμε σύστημα με Μπακαμπού κορυφή και Γκάρι Ροντρίγκες, Χάμες - Αγκιμπού να τον πλαισιώνουν. Κούντε και Μπουχαλάκης έπαιξαν στον άξονα με Καραμπάκ, Εμβιλά-Χουάνγκ είδαμε με ΠΑΟΚ.

Το βασικότερο κι αυτό που πρέπει να απασχολήσει είναι το πώς θα βρεθεί ένας κορμός. Ενα σύστημα. 14-16 παίκτες που θα παίζουν συνεχόμενα ματς. Αν αυτό βέβαια μπορεί να γίνει κι αν υπάρχει η κατάλληλη φυσική κατάσταση - που δεν φαίνεται να υπάρχει.

Τα στόπερ στα μέχρι τώρα ματς:

Μακάμπι Χάιφα-Ολυμπιακός (Μανωλάς-Σισέ)
Ολυμπιακός-Μακάμπι Χάιφα (-//-)
Ολυμπιακός-Σλόβαν Μπρατισλάβας (Παπασταθόπουλος-Σισέ)
Σλόβαν Μπρατισλάβας-Ολυμπιακός (Σισέ-Μπα)
Απόλλων Λεμεσού-Ολυμπιακού (-//-)
Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα (Μανωλάς-Σισέ)
Ολυμπιακός Απόλλων Λεμεσού (Μπα-Σισέ)
Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός (-//-)
Ολυμπιακός-Ιωνικός (Μανωλάς-Μπα)
Ναντ-Ολυμπιακός (Ρέτσος, Σισέ, Μανωλάς)
Ολυμπιακός-Βόλος (Παπασταθόπουλος-Μπα)
Ολυμπιακός-Φράιμπουργκ (Μπα-Σισέ)
Άρης-Ολυμπιακός (Μπα-Μανωλάς)
Ολυμπιακός-Ατρόμητος (Παπασταθόπουλος-Σισέ)
Ολυμπιακός-Καραμπάγκ (Βρσάλικο-Σισέ-Εμβιλά)
ΟΦΗ-Ολυμπιακός (Παπασταθόπουλος-Ντόι)
Καραμπάκ-Ολυμπιακός (-//-)
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (Παπασταθόπουλος-Μπα)