Χετεμάι στο Gazzetta: «Η ΕΠΟ είχε δώσει άδεια στον Βάλνερ, άλλαξαν την απόφασή τους»

Χετεμάι στο Gazzetta: «Η ΕΠΟ είχε δώσει άδεια στον Βάλνερ, άλλαξαν την απόφασή τους»

Ο Περπαρίμ Χετεμάι γυρίζει, από το Ελσίνκι όπου ζει πλέον, τον χρόνο πίσω και ξεφυλλίζει, μέσα από το Gazzetta, το βιβλίο των ημερών του στην Ελλάδα. Η αντιμετώπιση των ποδοσφαιριστών που τραυματίζονται, η «υπόθεση Βάλνερ» και ο Παναθηναϊκός σπιτονοικοκύρης!

Ήταν Ιούνιος του 2006 όταν η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοίνωνε την απόκτηση, από την Ελσίνκι, του Φινλανδού χαφ, Περπαρίμ Χετεμάι. Σήμερα, κάτι παραπάνω από 16 χρόνια μετά, ο άλλοτε ποδοσφαιριστής της Ένωσης, συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο και πάλι για την ομάδα της φινλανδικής πρωτεύουσας από την οποία και ξεκίνησε την καριέρα του. Στα μέρη μας έμεινε για τρεις σεζόν, φορώντας εκτός της κιτρινόμαυρης και τη φανέλα του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Διάστημα ικανό για να ζήσει πολλά. Για να πάρει μια πολύ καλή γεύση του… μαγικού κόσμου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Περπαρίμ Χετεμάι μιλάει στο Gazzetta και θυμάται στιγμές από το πέρασμά του από τη χώρα μας. Άλλες που τον κάνουν να χαμογελά και άλλες που του έχουν αφήσει ένα αναπάντητο «γιατί».

Τον συναντήσαμε στο Ελσίνκι, όπου και διεξήχθη το φετινό UEFA Super Cup και ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας, ζητώντας από τον μέσο της Ελσίνκι να συγκρίνει το ελληνικό πρωτάθλημα με αυτό στο οποίο αγωνίζεται σήμερα. «Το πρωτάθλημα στην Ελλάδα είναι σαφώς πιο ποιοτικό σε σχέση με αυτό στη Φινλανδία. Εκεί δίνονται περισσότερα χρήματα στο ποδόσφαιρο και οι ομάδες διαθέτουν ανώτερου επιπέδου παίκτες. Σίγουρα, οι σύλλογοι έχουν μεγαλύτερη ιστορία και είναι περισσότερο γνωστοί στην Ευρώπη», μας εξήγησε χαρακτηριστικά.

image

«Στην Ελλάδα όταν ένας παίκτης τραυματίζεται, παίρνουν άλλους»

Μπορεί να μοιάζει τυπικό αλλά θελήσαμε να μάθουμε ποια είναι τα συναισθήματα που του έχει αφήσει η εμπειρία του από τα μέρη μας. Και αν η ερώτηση μοιάζει τυπική, η απάντηση δεν ήταν καθόλου. Αυτό διότι ο 35χρονος πλέον ποδοσφαιριστής δεν έκρυψε την πικρία του για την αντιμετώπιση της οποίας έτυχε, όταν σε ένα φιλικό της δεύτερης εθνικής ομάδας της Φινλανδίας με τη Σκωτία, τον Φεβρουάριο του 2007, υπέστη κάταγμα στην ποδοκνημική και χρειάστηκε να μείνει εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Σε γενικές γραμμές έχω καλές αναμνήσεις από την Ελλάδα. Υπήρχαν, βέβαια, οικονομικά προβλήματα στις ομάδες, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι πέρασα όμορφα εκεί. Συνεργάστηκα με πολύ καλούς προπονητές και παίκτες», είπε αρχικά, για να συνεχίσει λέγοντας ότι: «Όσο ήμουν στην Ελλάδα είχα και έναν πολύ δύσκολο τραυματισμό από τον οποίο δεν ήταν εύκολο να επανέλθω. Γι’ αυτό όμως ευθύνεται η πολιτική των ελληνικών συλλόγων που επιλέγουν όταν τραυματίζεται ένας παίκτης να αγοράζουν άλλους. Επιπλέον, άλλαξαν οι άνθρωποι που λάμβαναν τις αποφάσεις, ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο για εμένα να προχωρήσω. Παρ’ όλα αυτά, έχω κρατήσει τις όμορφες στιγμές από αυτήν μου την εμπειρία».

Μάλιστα, ο Χετεμάι είχε να ξεχωρίσει και συγκεκριμένα πρόσωπα με τα οποία συνυπήρξε στην Ένωση. «Ο Έμερσον ήταν ένας από τους καλύτερους συμπαίκτες που είχα ποτέ και ο Λορένθο Σέρα Φερέρ ένας από τους σημαντικότερους προπονητές που συνεργάστηκα. Φυσικά, δεν ξεχνώ τον Νίκο Λυμπερόπουλο και τον Άκη Ζήκο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

image

«Δεν με ρωτούν συχνά για την Ελλάδα»

Οι διαφορές στην κουλτούρα των δύο λαών, των Φινλανδών και των Ελλήνων, είναι αδιαμφησβήτητα μεγάλες. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς, να ερωτάται συχνά ο Χετεμάι από τους νυν συμπαίκτες του αλλά και από τους ανθρώπους που βρίσκονται στο χώρο του ποδοσφαίρου για τις εμπειρίες του πρώην άσου της ΑΕΚ από την πατρίδα μας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συμβαίνει αφού όπως εξήγησε: «Δεν θα έλεγα πως με ρωτούν συχνά για την Ελλάδα. Έπαιξα δέκα χρόνια στη Serie A και άλλα δύο στη Serie B με αποτέλεσμα να με αναγνωρίζουν περισσότερο για αυτήν την περίοδο της καριέρας μου. Φυσικά, μπορεί να πάει και κάποια συζήτηση στις μέρες μου στην Ελλάδα, όμως όχι τόσο συχνά».

Φυσικά, ζώντας πλέον μακριά από την Ελλάδα για περισσότερο από μία δεκαετία, δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε τι του λείπει από τη χώρα μας. Όσο για την απάντησή του; Μάλλον αναμενόμενη, θα έλεγε κανείς, για έναν άνθρωπο που έχει περάσει τόσα χρόνια από τη ζωή του σκανδιναβική χερσόνησο. «Ο καιρός είναι εξαιρετικός, το φαγητό υπέροχο. Υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη στην Ελλάδα για να βγεις και να πας μία βόλτα. Φυσικά, εκεί είναι σίγουρο πως εκτός των άλλων θα γνωρίσεις και πολύ καλούς ανθρώπους».

image

Η Τούμπα, το «Βικελίδης» και… ο Παναθηναϊκός σπιτονοικοκύρης

Στη συνέχεια της κουβέντας μας ζητήσαμε να μάθουμε από το Φινλανδό χαφ ποια είναι η εικόνα που του έχει μείνει από την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί στα ελληνικά γήπεδα αλλά και ποιο ήταν το γήπεδο εκείνο στο οποίο συναντούσε την πιο εχθρική ατμόσφαιρα ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ. «Οι οπαδοί στην Ελλάδα ξεχωρίζουν για το πάθος τους. Θυμάμαι την παρουσία τους στα ντέρμπι ή στους αγώνες του Champions League. Φυσικά και ο κόσμος στον τελικό του κυπέλλου στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Ολυμπιακό, ήταν απίστευτος» είπε αρχικά και πρόσθεσε σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής μας ότι «το γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα αλλά και αυτό του Άρη είναι τα πιο δύσκολα όταν αγωνίζεσαι ως φιλοξενούμενος».

Αν, πάντως, κάποιος του ζητήσει να ξεχωρίσει μία στιγμή από τις μέρες του στην ΑΕΚ, ο Χετεμάι δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να απαντήσει. Έτσι έκανε και με εμάς, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το πρώτο μου παιχνίδι στο Champions League είναι η στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ήταν για μένα ένα όνειρο που τότε γινόταν πραγματικότητα».

Αυτό που ίσως δεν περιμέναμε να ακούσουμε ήταν η απάντηση στο ερώτημα για το τι θυμάται πιο έντονα από την εξωγηπεδική ζωή του στην Ελλάδα. «Είχα πολλές όμορφες στιγμές μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους. Μία από αυτές, αφορούσε στον σπιτονοικοκύρη μου. Ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού και πραγματικά περνούσα πολύ ωραία όταν μιλούσα μαζί του. Τον έχω κρατήσει στο μυαλό μου ως έναν εξαιρετικό τύπο».

image

Ο Ριβάλντο, ο Βάλνερ και η ΕΠΟ

Η σεζόν 2007/08 ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ΑΕΚ. Το ρόστερ που είχαν οι κιτρινόμαυροι έμοιαζε ικανό να επαναφέρει την Ένωση στην κορυφή μετά από αρκετά χρόνια. Μία ιστορία, όμως, που όσα χρόνια και αν περάσουν θα κρύβει ερωτηματικά, στέρησε από τον Δικέφαλο το τρόπαιο, το οποίο και κατέληξε στον Ολυμπιακό. Ο λόγος, φυσικά, για την «υπόθεση Βάλνερ». Για τον Χετεμάι, όμως, το story ήταν για έναν επιπλέον λόγο ξεχωριστό. Το δεύτερο εξάμηνο εκείνης της περιόδου μετακόμισε από την ΑΕΚ στον Απόλλωνα Καλαμαριάς με τη μορφή δανεισμού. Μάλιστα, στον αγώνα των Ποντίων με τον Ολυμπιακό είχε βρεθεί στο βασικό σχήμα, αγωνιζόμενος για 84 λεπτά .

Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε, όμως ο Φινλανδός χαφ έχει πολύ έντονα αποτυπωμένες εκείνες τις ημέρες στο μυαλό του. «Εκείνη η χρονιά για εμένα ήταν πολύ δύσκολη γιατί είχα τραυματιστεί σοβαρά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορώ να αισθανθώ τόσο πολύ μέλος της ομάδας. Σίγουρα θυμάμαι ότι αποκτήθηκαν πολλοί νέοι παίκτες. Όταν ήρθε στην ΑΕΚ ο Ριβάλντο, οι προσδοκίες εκτοξεύτηκαν. Δυστυχώς, αν και με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς νικήσαμε τον Ολυμπιακό, μετά μας πήραν τους βαθμούς πίσω. Αυτό συνέβη γιατί αγωνίστηκε ένας ποδοσφαιριστής στον οποίο ενώ αρχικά η ΕΠΟ είχε δώσει άδεια να παίξει, μετά μας είπαν πως δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής, επειδή αγωνιζόταν με τρίτη ομάδα την ίδια σεζόν».

image

«Περίεργο να κερδίζεις έναν αγώνα και τελικά… να τον χάνεις»!

Σε εκείνο το σημείο του ζητήσαμε να μας μεταφέρει τι συζητούσαν εκείνος και οι συμπαίκτες του στα αποδυτήρια. «Δεν θυμάμαι πολλά. Θυμάμαι όμως ότι κανείς μας δεν είχε καταλάβει τι είχε συμβεί. Φαινόταν σε όλους μας τόσο περίεργο το ότι άλλαξαν την απόφασή τους και ενώ αρχικά είχαν πει πως ο παίκτης αυτός είχε δικαίωμα συμμετοχής, μετά είπαν πως δεν έπρεπε να έχει αγωνιστεί. Ήταν πολύ περίεργο να κερδίζεις έναν αγώνα και τελικά… να τον χάνεις!», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση, πάντως, για το πώς προσέγγισε ο ίδιος την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, ο Φινλανδός χαφ δεν θέλησε να κρυφτεί. Και αυτό διότι μπορεί η ομάδα στην οποία άνηκε να διεκδικούσε έναν τίτλο, όμως στο μυαλό του αποτελούσε προτεραιότητα το να μπορέσει να αισθανθεί πως πατάει και πάλι στα πόδια του και πως έχει αφήσει πίσω τις δύσκολες μέρες του τραυματισμού.

«Για εμένα εκείνη η περίοδος ήταν πολύ σημαντική επειδή είχα μόλις επιστρέψει από τον τραυματισμό μου και αυτό που πρώτα με ενδιέφερε ήταν να μπορέσω και πάλι να παίξω ποδόσφαιρο. Οπότε, μιλώντας για εμένα προσωπικά, θα έλεγα πως ήταν ένα timing στο οποίο ένιωθα χαρούμενος γιατί είχα αρχίσει και πάλι να βρίσκω τα πατήματά μου», εξήγησε με απόλυτη ειλικρίνεια.

image

«Απολαμβάνεις να παίζεις ποδόσφαιρο στην Ελλάδα»

Φτάνοντας προς το τέλος της συζήτησης μας, θελήσαμε να μάθουμε τη γνώμη του αναφορικά με το αν υπάρχει κάτι που θα έπρεπε οπωσδήποτε να αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο έτσι ώστε αυτό να ανέβει επίπεδο. «Δεν είναι εύκολο να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση γιατί πλέον δεν παρακολουθώ το πρωτάθλημα, οπότε δεν έχω και καλή εικόνα του τι συμβαίνει. Μπορώ να μιλήσω μόνο με βάση την εικόνα που σχημάτισα όταν ήμουν εκεί, αλλά από τότε έχει περάσει πολύς καιρός. Σίγουρα, υπάρχουν σύλλογοι με ιστορία και ποιότητα. Αυτό δεν αλλάζει. Εγώ θα έλεγα πως απολαμβάνεις να παίζεις ποδόσφαιρο στην Ελλάδα», απάντησε.

Έζησε τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, αντί επιλόγου του ζητήσαμε να απαντήσει στο… αιώνιο δίλημμα. Αθήνα ή Θεσσαλονίκη; Όσο για την απάντησή του; Μάλλον, διπλωματική! «Μου αρέσουν και οι δύο. Η Θεσσαλονίκη είναι πιο μικρή και αυτό σίγουρα είναι το καλό της. Η Αθήνα είναι πραγματικά μία πανέμορφη πόλη. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια, μου αρέσουν και οι δύο πάρα πολύ».