Μαρκ Κουκουρέγια: Ποιος ειναι ο πιο ακριβός Ισπανός αμυντικός όλων των εποχών

Μαρκ Κουκουρέγια: Ποιος ειναι ο πιο ακριβός Ισπανός αμυντικός όλων των εποχών

Όταν ήταν πιτσιρικάς, ο πατέρας του Όσκαρ τον έγραψε στο ποδόσφαιρο σάλας, γιατί τον θεωρούσε πολύ μικρόσωμο για να μπορέσει να σταθεί στο 7Χ7. Στα 24 του χρόνια, ο Μαρκ Κουκουρέγια Σασέτα δεν έχει πάρει πολύ μπόι (1.75), αλλά με τη δύναμη, την ταχύτητα και την ένταση στο παιχνίδι του, έγινε ένας από τους πιο περιζήτητους αριστερούς μπακ στην Ευρώπη.

bwin sponsred

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος τον γνώριζε πολύ καλά ως προϊόν της ακαδημίας της Μπαρτσελόνα, τον προόριζε ως βασικό για την αριστερή πλευρά της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία όμως δεν τον διεκδίκησε με τη ζέση που απαιτούσε η Μπράιτον.

Οι Γλάροι, οι οποίοι τον απέκτησαν πέρυσι το καλοκαίρι από τη Χετάφε αντί 18 εκατομμυρίων ευρώ, ζητούσαν πλέον πάνω από 60 (!) και, αντί 65+8, η Τσέλσι ήταν αυτή που έκανε δικό της τον Καταλανό.

Μικρός, ο Μαρκ διάλεγε συνεχώς τη Τσέλσι στο PlayStation, γιατί λάτρευε το στυλ του Ντιντιέ Ντρογκμπά. Η μοίρα θέλησε να τον διαλέξουν τώρα οι Μπλε, κάνοντάς τον μάλιστα τον πιο ακριβό Ισπανό αμυντικό όλων των εποχών και τον τρίτο πιο ακριβό Ισπανό, πίσω από τον τερματοφύλακα Κέπα Αριθαμπαλάγα και τον επιθετικό Άλβαρο Μοράτα (από 80 εκατομμύρια ευρώ έκαστος).

Κατά σύμπτωση (;), η Τσέλσι έχει κάνει και τις άλλες δύο μεταγραφές – ρεκόρ, οι οποίες δεν δικαιολόγησαν ποτέ τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Ο Κουκουρέγια ελπίζει να αποδειχθεί τρίτος και… τυχερός, εξαργυρώνοντας την πολύ σκληρή δουλειά που έκανε από πολύ μικρός.

Η αφάνα του θυμίζει τον Κάρλες Πουγιόλ και τον Νταβίντ Λουίζ, οι οποίοι κατά σύμπτωση αποτελούσαν τα σημεία αναφοράς του για την άμυνα. Ο ίδιος τα καθιέρωσε γιατί άρεσε στην μητέρα του Πατρίθια, η οποία άλλωστε κατάφερε να το έχει και ο μικρότερος αδελφός του Μαρκ, Λούκας, ο οποίος επίσης παίζει ποδόσφαιρο.

Όπως και ο Ταρζάν της Μπαρτσελόνα, ο «Κούκου» τα δίνει όλα, «δαγκώνει» τον αντίπαλο, δεν τα παρατάει ποτέ. Στα ξεκινήματα του στη Μπάρτσα, ο Πουγιόλ λίγο έλειψε να πάει στη Μάλαγα ως δανεικός και η καριέρα του να αλλάξει δραματικά. Ο Κουκουρέγια έκανε ντεμπούτο στα Μπλαουγκράνα δια χειρός Ερνέστο Βαλβέρδε (για ένα δεκάλεπτο σε αγώνα Κυπέλλου με τη Μούρθια), αλλά η μοίρα δεν θέλησε να καθιερωθεί στο «Καμπ Νόου».

Μπροστά του, άλλωστε, βρίσκεται ένα ακόμα σημείο αναφοράς όπως ο Τζόρντι Άλμπα, ο οποίος πολύ δύσκολα μπορεί να μείνει στον πάγκο. Ο Κουκουρέγια, ο οποίος ξεκίνησε στους μικρούς της Εσπανιόλ προτού μετακομίσει στη Μπάρτσα μαζί με τον καλό του φίλο Ντάνι Όλμο (νυν Λειψία), διαπίστωσε με μεγάλη ικανοποίηση ότι κάποιος μπορεί να είναι πολύ, πολύ ευτυχισμένος, ακόμα και μακριά από την ομάδα την οποία αγαπούσε από μικρός, αφού όλοι στην οικογένεια την υποστήριζαν.

bwin - Χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές σε αμέτρητα πρωταθλήματα!

image

Το τηλεφώνημα – σταθμός και το σόου με την Ρεάλ

Οι «ειδικοί» έλεγαν ότι ο Κουκουρέγια δεν μπορούσε να παίξει ως μπακ, γιατί δεν ήξερε να παίζει άμυνα (!). Ο ίδιος απάντησε με την απόδοσή του μέσα στο γήπεδο, μαθαίνοντας πολλά στο πλευρό του Ζεράρ Λόπεθ στη Μπαρτσελόνα Β, με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην Έιμπαρ και τον Πέπε Μπορδαλάς στη Χετάφε.

Την τελευταία μέρα των μεταγραφών το καλοκαίρι του 2018, ο 20χρονος Κουκουρέγια αγωνιούσε για το μέλλον του. Δεν ήθελε να μείνει άλλο στη Μπάρτσα Β, αλλά δεν του είχε έρθει μια πρόταση που να τον έπειθε για να φύγει. Την τελευταία ημέρα, η Έιμπαρ μέσω του αθλητικού διευθυντή Φραν Γαραγάρθα επικοινώνησε μαζί του και τον έπεισε να ντυθεί ξανά στα Μπλαουγκράνα, αλλά για λογαριασμό των Βάσκων.

Στο «Ιπουρούα», ο Κουκουρέγια άρχισε να κάνει τα πρώτα, σταθερά βήματα προς την καθιέρωση. «Είναι ένα παιδί που δεν είναι ούτε γρήγορος ούτε δυνατός. Αλλά είναι ποδοσφαιριστής, πολύ έξυπνος, επιλέγει σωστά… Αυτό είναι ο Μαρκ Κουκουρέγια» εξηγούσε ο Μεντιλίμπαρ, με τον οποίο ο «Κούκου» λύθηκε και άρχισε να… καταπίνει όλη την αριστερή πλευρά.

Σε έναν αγώνα με την Ρεάλ Μαδρίτης, μάλιστα, φώναξε «είμαι εδώ!». Αγωνιζόμενος ως αριστερό εξτρέμ (το κάνει με άνεση και αυτό), συμμετείχε και στα τρία γκολ της ομάδας του στον θρίαμβο επί της Βασίλισσας και όλα τα φώτα έπεσαν επάνω του, όχι μόνο γι’ αυτά που έκανε, αλλά και εξαιτίας του Μπλαουγκράνα παρελθόντος του.

Η Έιμπαρ, η οποία τον είχε αποκτήσει δανεικό με οψιόν αγοράς ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ (ναι, 63 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα…), φρόντισε να τον κάνει δικό της, με τη Μπάρτσα να έχει οψιόν επαναγοράς τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, την οποία ενεργοποίησε μετά τη δεύτερη του σεζόν στην Έιμπαρ.

Οι Μπλαουγκράνα τον πήραν για να τον δώσουν και πάλι (μήπως το μετανιώσατε εκεί στο «Καμπ Νόου»;), αυτή τη φορά στη Χετάφε. Ο Πέπε Μπορδαλάς, ένας προπονητής που λατρεύει τους δυναμικούς και μαχητικούς ποδοσφαιριστές, βοήθησε στη διαμόρφωση ενός ποδοσφαιριστή που έκανε άλματα προόδου και συνέβαλε στον αποκλεισμό του Άγιαξ, ενώ άγγιξε δεύτερη ιστορική επιτυχία επί της Ίντερ στο Europa League.

Ενός ποδοσφαιριστή που έγινε διεθνής, έστω και από… σπόντα, αφού έπαιξε σε φιλικό 4-0 επί της Λιθουανίας όπου ο Λουίς Ενρίκε χρησιμοποίησε όλη την Κ21, εξαιτίας κρουσμάτων κορονοϊού στην Ανδρών. Ο «Κούκου» έκανε ντεμπούτο μαζί με, μεταξύ άλλων, τον Μάνου Γκαρθία του Άρη και, λίγες εβδομάδες αργότερα, ήταν βασικό στέλεχος στον δρόμο των Φούριας Ρόχας προς το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Την πιο μεγάλη επιτυχία μέχρι τώρα στην καριέρα του, αν και από εδώ και πέρα φιλοδοξεί να… αυγατίσει το παλμαρέ του σε μια από τις μεγάλες ομάδες της Premier League, του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο, στην οποία ονειρευόταν από μικρός να αγωνιστεί. Και αυτό το όνειρο το πραγματοποίησε και με το παραπάνω.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Εκτοξεύτηκε μαζί με τους Γλάρους

Παρά την εξαιρετική του παρουσία στη Χετάφε, ένιωθε πως ήταν η στιγμή για να κάνει το άλμα. Ο πρόεδρος Άνχελ Τόρες δεν ήθελε να τον αποχωριστεί και έκανε τον… δύσκολο μέχρι να τσεπώσει 18 εκατομμύρια ευρώ από την Μπράιτον, την τελευταία ημέρα των θερινών μεταγραφών του 2021.

«Ήταν το χειρότερο καλοκαίρι της ζωής μου» θυμάται για την αγωνία που πέρασε μέχρι να πάρει μεταγραφή στους Γλάρους, οι οποίοι τον λάτρεψαν από την πρώτη μέρα, παρ’ ότι τα αγγλικά του είναι ακόμα σε… νηπιακό επίπεδο.

Μέσα στο γήπεδο, όμως, ο Κουκουρέγια είναι φουλ… ομιλητικός, παρ’ ότι στο ντεμπούτο του και στην πρώτη του ενέργεια δέχθηκε ένα δολοφονικό τάκλιν. Ο αρχηγός της Μπράιτον, Λιούις Ντανκ, έσπευσε να τον σηκώσει και του είπε, ορθά κοφτά και με δόση ειρωνείας: «Καλώς ήρθες στην Premier League».

Ο Καταλανός ήταν καταπληκτικός ως αριστερός μπακ («δεν μπορεί να αμυνθεί», έλεγαν...), αλλά και εξαιρετικά αξιόπιστος και ως αριστερό στόπερ σε τριάδα, όπου τον χρησιμοποίησε κατά κόρον ο Γκρέιαμ Πότερ. Μεταξύ άλλων, το έκανε μέσα στο «Στάμφορντ Μπριτζ», τρεις ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά του 2022, σε ένα ματς όπου η Μπράιτον άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, πήρε ισόπαλο 1-1 και ο Κουκουρέγια σέρβιρε στις καθυστερήσεις το γκολ στον Ντάνι Γουέλμπεκ.

Ο Τόμας Τούχελ τον είδε από κοντά, τον… ερωτεύτηκε και σημείωσε το όνομά του στο μπλοκάκι για λίγους μήνες αργότερα. Στο φινάλε της σεζόν, άλλωστε, ο Μαρκ δεν είχε σηκώσει το πόδι από το γκάζι και ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος παίκτης της Μπράιτον, τόσο από τους συμπαίκτες του, όσο και από τους φιλάθλους.

Στη διπλή βράβευσή του, όπως ήταν λογικό, του ζητήθηκε να βγάλει λόγο. Και εκείνος, εμφανώς τρακαρισμένος, κοίταξε προς την πλευρά του Πότερ και του ζήτησε... βοήθεια: «Κόουτς, του χρόνου βάλε με στον πάγκο, δεν μου αρέσει να μιλάω αγγλικά»!

Στο παραθαλάσσιο Μπράιτον, παρ’ ότι δεν συνήθισε ποτέ τους γλάρους που βουτάνε από ψηλά και τρώνε το φαγητό από τους τουρίστες που κάνουν βόλτες στον μώλο, έκανε το οριστικό «μπαμ» ως ποδοσφαιριστής.

Το φετινό καλοκαίρι κινδύνευσε να εξελιχθεί όπως το περσινό ως προς την αβεβαιότητα. Αλλά, προς ανακούφισή του, τα πράγματα έληξαν πολύ πιο γρήγορα. Κάτι, άλλωστε, που ήταν αναμενόμενο, αφού μαζί με την σύντροφό του Κλάουντια και μητέρα των δύο αγοριών τους, Ματέο και Ρίο, διάλεξαν ως μέρος διακοπών την γούρικη Ελλάδα και, συγκεκριμένα, τη Μύκονο.

Και τώρα, ως αστεράτη μεταγραφή στην ομάδα που διάλεγε μικρός στο PlayStation, είναι έτοιμος να δείξει τι μπορεί να κάνει στο υψηλότερο επίπεδο και να ανοίξει διάπλατα την πόρτα της Εθνικής Ισπανίας. Ως διάδοχος, ποιος ξέρει, του Τζόρντι Άλμπα, ο οποίος του έκλεισε αυτή του «Καμπ Νόου».

21+| Αρμόδιος ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο παιχνίδι | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image