Γιουσέιν Μπολτ: Υπόκλιση σε έναν θρύλο

Γιουσέιν Μπολτ: Υπόκλιση σε έναν θρύλο

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Λονδίνου θα μείνει στην ιστορία, μιας και συνέπεσε με την αυλαία της καριέρας ενός αθλητή που έμελλε να εξελιχθεί σε θρύλο. Του Γιουσέιν Μπολτ.

Πάμε να ξετυλίξουμε την ιστορία του ταχύτερου ανθρώπου πάνω στον πλανήτη, ο οποίος έντονα συναισθηματικά φορτισμένος, αν όχι σοκαρισμένος, κρέμασε τα σπάικς του εν μέσω αποθέωσης στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, έχοντας νωρίτερα παραλάβει κορνιζαρισμένο ένα κομμάτι του ελαστικού τάπητα από τη διαδρομή που έτρεξε τους Αγώνες του 2012...

image

Ο Γιουσέιν και οι... γλυκοπατάτες

Ο Τζαμαϊκανός, γεννημένος και μεγαλωμένος στην επαρχία Τρελόνι της Τζαμάικα, είναι o πρωτότοκος του Γουέλσλι και της Τζένιφερ, οι οποίοι απέκτησαν και την Σερίν, με τον Γιουσέιν να έχει έναν ακόμη αδελφό, 8 μήνες νεότερο από άλλη μητέρα.

O πατέρας του διατηρεί μέχρι και σήμερα το μπακάλικο, από το οποίο βιοποριζόταν η οικογένεια. Πλέον όμως για να έχει κάτι να απασχολείται. «Χρειάζομαι κάτι για να μην τεμπελιάζω και γι αυτό έχω ακόμη το μαγαζί», είχε δηλώσει πέρυσι ο πατέρας του, λίγο προτού ο γιος του κάνει πρεμιέρα στους Αγώνες του Ρίο, σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με τους γονείς του να απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Μπολτ δεν έχει μιλήσει ποτέ με πικρία για τα παιδικά του χρόνια, αφού μπορεί να μην μεγάλωσε μέσα στα πλούτη, αλλά το έκανε με πολλή αγάπη, παιχνίδι και γλυκοπατάτες! «Στο Τρελόνι είναι βασική η καλλιέργεια γλυκοπατάτας, οπότε ο Γιουσέιν έτρωγε πολλές. Δεν ξέρω αν είναι πραγματικά μυστικό, αλλά είναι καλές», έχει πει η μητέρα του στην περίφημη συνέντευξη Τύπου.

Ο Γιουσέιν πήρε την πρώτη του ανάσα στις 21 Αυγούστου του 1986, 4,300κ. και τρεις εβδομάδες αργότερα η μάνα του θυμάται ότι προσπαθούσε να σηκωθεί να περπατήσει: «Μία μέρα τον είχα αφήσει στο κρεβάτι και όταν επέστρεψα ήταν κοντά στο να πέσει. Από τότε αναρωτήθηκα τι σόι παιδί είναι αυτό; Δεν το έχω ξαναδεί αυτό».

Με τους γονείς του να ασχολούνται και οι δύο με το τρέξιμο, ήταν απολύτως φυσικό ο Μπολτ να αγαπήσει και να ασχοληθεί με τον αθλητισμό από πολύ μικρός, «Όταν ήμουν μικρός δεν σκεφτόμουν τίποτα άλλο εκτός από τον αθλητισμό», έχει δηλώσει ο ίδιος. Παρότι, ήταν αξιοσημείωτα γρήγορος, από το δημοτικό κιόλα, εκείνος λάτρευε το κρίκετ και το ποδόσφαιρο.

image

Σπρίντερ για ένα στοίχημα!

Το ταλέντο υπήρχε, αλλά ο Γιουσέιν, βλέποντας να διακρίνεται ο αδελφός του στο κρίκετ, ήθελε να ακολουθήσει τα βήματα του... Ετσι, χρειάστηκε λίγη τύχη για να πάρουν όλα το δρόμο τους! Αυτό έγινε στα 12 του, όταν ο Μπολτ «πλακώνονταν» με τον κολλητό του Ρικάρντο Γκέντες, για το ποιος είναι ο πιο γρήγορος.

Τότε επενέβη ο τοπικός ιερέας Ρέβερεντ Νάτζεντ, ο οποίος προκάλεσε τους πιτσιρικάδες να λύσουν τις διαφορές τους στο ταρτάν! Ο νικητής θα είχε από εκείνον ένα κερασμένο γεύμα. Το στοίχημα «έφυγε» και μαζί έφυγε κι έγινε «καπνός» και ο Μπολτ. Φήμες θέλουν τον ιερέα να του λέει αμέσως μετά ότι: «Αφού κέρδισες τον Ρικάρντο μπορείς να νικήσεις οποιονδήποτε». Ο πιτσιρικάς ήταν ο ταχύτερος κατοστάρης στην ηλικία του με διαφορά από τον δεύτερο, στα 12 του.

Το νερό είχε σχεδόν μπει στο αυλάκι, αφού μπήκε σφήνα ο προπονητής του κρίκετ του Μemorial High Scholl, όπου φοιτούσε, προσπαθώντας να πείσει τον Μπολτ να επιστρέψει. Πρόσωπα - «κλειδιά» για την μετέπειτα πορεία του «ανθρώπου αστραπή», αποδεικνύονται τελικά ο Πάμπλο ΜακΝιλ, πρώην ολυμπιονίκης σπρίντερ και ο Ντουέιν Τζάρετ, οι οποίοι καταφέρνουν να ενθαρρύνουν τον πιτσιρικά να αφοσιωθεί στο στίβο και τον καθοδηγούσαν προκειμένου να βελτιώσει τις ικανότητες του.

Το διαμάντι αρχίζει να παίρνει μορφή! Ο τεμπελάκος Γιουσέιν Μπολτ αφιερώνεται στην προπόνηση και στα 15 του, έχοντας φτάσει ήδη τα 1.96μ. ύψος, κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε μεγάλη διοργάνωση. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παίδων του 2001 στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας, παρότι δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά των 200μ. έκανε ατομικό ρεκόρ με 21.73.

Νωρίτερα στη χρονιά, αναδεικνύεται πρωταθλητής στο σχολικό πρωτάθλημα στα 100μ. κατακτώντας το ασημένιο στα 200μ. ενώ στους πρώτους του διεθνείς αγώνες, οι οποίοι αφορούσαν την Καραϊβική CARIFTA Games, εκπροσωπώντας την Τζαμάικα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 400μ. και ένα ακόμη στα 200μ. με 21.21!

Ο ΜακΝιλ γίνεται βασικός προπονητής του Μπολτ και προσπαθεί τα επόμενα χρόνια αδιάκοπα και ακούραστα να τον κρατά συγκεντρωμένο στην προπόνηση, την οποία προσπαθεί να γλιτώσει κάνοντας χαβαλέ...

image

Ο πόλεμος στο κεφάλι του Μπολτ

Στο κεφάλι του Μπολτ από την εποχή που πέρασε στην εφηβεία διεξάγεται ένας τρομερός πόλεμος. Όπως συμβαίνει στις σειρές κινουμένων σχεδίων, από τη μία είναι το αγγελάκι που εκπροσωπεί τον ταχύτερο άνθρωπο στον κόσμο. Του μιλά για το πρόγραμμα, τη σκληρή προπόνηση και τις επιτυχίες. Και από την άλλη ο μικρός σατανάς που τον έλκει στη ράθυμη ζωή υπό τους ήχους του αγαπημένου του Μπομπ Μάρλεϊ, τις γυναίκες, τα πάρτι το ποτό!

Αυτά τα δύο χρόνια παίζουν «ξύλο» στο μυαλό του Μπολτ εδώ και 17 χρόνια, με το αγγελάκι να έχει στη σφαλιάρα το μικρό «σατανά» μέχρι και πέρυσι. Ο τελευταίος όμως φαίνεται ότι με αφορμή το θάνατο του κολλητού, Zερμέιν Μέισον κατάφερε να τον κυριέψει.

Ο Τζαμαϊκανός ολυμπιονίκης του ύψους, ο οποίος αγωνίζονταν με τα χρώματα της Μεγάλης Βρετανίας, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο με την μηχανή μεγάλου κυβισμού που οδηγούσε μετά από πάρτι, στο οποίο ήταν «παρών» και ο Μπολτ.

Μάλιστα, ο κορυφαίος σπρίντερ όλων των εποχών, ήταν από τους πρώτους που αντίκρισαν τον νεκρό Μέισον, την αποφράδα ημέρα της 20ης Απριλίου, καθώς ακολουθούσε την προπορευόμενη μηχανή με αυτοκίνητο, τις πρώτες πρωινές λίγο αφότου είχε λήξει το πάρτι, όπου διασκέδαζαν.

Είδαμε τον Μπολτ συγκλονισμένο, να σκάβει τον τάφο του φίλου του στις 21 Μαΐου, όπως ορίζει το έθιμο στην Τζαμάικα και να κουβαλά το φέρετρο με το άψυχο κορμί του στην τελευταία του κατοικία.

Στις αρχές Ιουνίου ο Μπολτ θα δηλώσει: «Πνευματικά δεν ήμουν έτοιμος για τίποτα για 2,5 εβδομάδες, έπρεπε να σταματήσω για να μαζέψω τα κομμάτια μου.

Δουλεύω σκληρά προσπαθώντας να βρεθώ εκεί που ήμουν, αλλά έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στον προπονητή μου ότι μπορώ να το κάνω, γιατί το έχουμε κάνει ξανά και ξανά εδώ και χρόνια και αυτή η χρονιά δεν είναι κάτι διαφορετικό. Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να συγκεντρωθώ και να κάνω αυτό που πρέπει».

Τελικά όπως αποδείχθηκε δεν ήταν τόσο εύκολο...

Η επιθυμία του να αντισταθμίσει τον πόνο που ένιωσε με απλές καθημερινές χαρές φαίνεται πως είχε ξυπνήσει.

image

Δεν φταίει αυτός που τον κυνηγάνε οι γυναίκες...

Σύμφωνα με την βρετανική Sun, ο Μπολτ μετά την αποτυχία του να υπερασπιστεί τον τίτλο του στα 100μ. στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Λονδίνου, λίγες μέρες πριν από τον τελευταίο του αγώνα στα 4x100μ., διασκέδασε σε σπίτι φίλου του στο Δυτικό Λονδίνο, με μουσική, ποτό και φυσικά γυναίκες.

Ποτέ άλλωστε δεν έκρυψε την αδυναμία του στο ωραίο φύλο, έχοντας απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου περί γάμου 8 χρόνια πριν: «Δεν θες να παντρευτείς στα 22! Ειδικά αν είσαι τόσο διάσημος και τα κορίτσια είναι αυτά που έρχονται σε σένα». Τότε βέβαια είχε συμπληρώσει: «Δουλεύω σκληρά, και το κάνω καλά. Επίσης μου αρέσει να περνάω καλά και δεν θα αφήσω κανέναν να μου το περιορίσει. Ναι, είμαι τεμπέλης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Φυσικά, ο Γιουσέιν Μπολτ δεν κυριεύτηκε από δαίμονες, απλώς σε μία στιγμή αδυναμίας δεν είχε τα ψυχικά αποθέματα για τις θυσίες που καλείται να κάνει όποιος θέλει να απολαμβάνει την κορυφή. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα καμώματα του μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όπου είχε μία καυτή βραδιά με μία 20χρονη φοιτήτρια, ονόματι Τζέιντι Ντουράντε, η οποία αργότερα έγινε γνωστό ότι ήταν χήρα βαρώνου ναρκωτικών της Βραζιλίας και όλα αυτά ενώ ήταν σε σχέση με την Κέισι Μπένετ; Μάλιστα, είχε γραφτεί ότι στο ξενοδοχείο είχε πάει προηγουμένως με 6 γυναίκες!

Φυσικά, η 26χρονη Μπένετ, παρότι είχαν δύο χρόνια σχέση, δεν ήταν η μόνη από τις αγαπημένες του που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Στη λίστα του Τζαμαϊκανου υπάρχει η Μις Σλοβακία, Λούμπιτσα Σλόβακ, ενώ λίγο αργότερα μπήκε στη ζωή του για λίγο φυσικά μια δημοσιογράφος που πήγε να κάνει θέμα τη ζωή του για σλοβακική εφημερίδα.

Το 2012 μας είχε γνωρίσει την Βρετανή Μέγκαν Έντουαρτς, η οποία ίσως ήταν και η μόνη που του έριξε «χυλόπιτα» λόγω απόστασης.

Προτού βέβαια, αρχίσουν να τον κυνηγούν τα κορίτσια, στα πρώτου του βήματα, το 2009, ο Γιουσέιν Μπολτ μας είχε συστήσει την Μίζικαν Έβανς, με την οποία είχαν δεσμό περισσότερα από έξι χρόνια.

image

Ο φιλάνθρωπος Μπολτ

Πέρα από όσα κατάφερε εντός σταδίων, ο Γιουσέιν Μπολτ θα μείνει στην ιστορία και για τις ευαισθησίες του και τη φιλανθρωπική δράση που ανέπτυξε το διάστημα που μεσουράνησε. Το 2008 δώρισε 50.000 δολάρια στα παιδιά στην περιοχή Σετσουάν, η οποία είχε πληγεί από το φονικό σεισμό.

Ένα χρόνο μετά έδωσε περισσότερα από 13.000 δολάρια για να υιοθετήσει ένα εγκαταλελειμμένο τσιτάχ, το οποίο ονόμασε «Αστραπή Μπολτ» και του στοιχίζει ετησίως έκτοτε, 3.000 δολάρια το χρόνο.

Το Ίδρυμα που φέρει το όνομα του στην Τζαμάικα στόχο έχει να βοηθήσει τα νέα παιδιά, βελτιώνοντας τις αθλητικές υποδομές και χρηματοδοτώντας ταλαντούχους αθλητές, προκειμένου να διακριθούν σε ότι έχουν επιλέξει.

Η τελευταία χορηγία που υπέγραψε με την Puma πέρυσι για ένα χρόνο ήταν για 10 εκατομμύρια δολάρια, όμως από την πρώτη στιγμή της συνεργασία τους στην συμφωνία ήταν να στέλνουν εξοπλισμό προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του William Knibb Memorial High School.

image

Όταν άρχισε να χτίζεται ο μύθος

Υπό τις οδηγίες του Φιτζ Κόουλμαν ο Μπολτ το 2004 γίνεται επαγγελματίας και λαμβάνει ξανά μέρος στα CARIFTA Games, στις Βερμούδες. Εκεί έγινε ο νεότερος έφηβος που τρέχει τα 200μ. κάτω από 20'' σε 19.93.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ένας τραυματισμός δεν του επιτρέπει να ανταποκριθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες του, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στα προκριματικά των 200μ. με 21.05.

Ήδη, βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας και τα κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής του προσφέρουν υποτροφίες, τις οποίες όμως απορρίπτει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μετά τους Αγώνες του 2004, ο Μπολτ θα πλησιάσει τον Γκλεν Μιλς και θα του ζητήσει να τον αναλάβει. Ο Τζαμαϊκανός αρχιπροπονητής στο σύλλογο Racers Track Club συμφωνεί και για να βελτιώσει την αντοχή του τον ξεκινά προπονήσεις σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα 400μ.

Ο Μπολτ, που του αρέσει τα τρέχει 100μ. δυσανασχετεί αλλά πιστεύει τον προπονητή του, που τον διαβεβαιώνει ότι σύντομα θα σπάσει το εθνικό ρεκόρ στα 200μ. Το 2007 ο Μπολτ βελτιώνει το 36 ετών ρεκόρ του Ντόναλντ Κουάρι κατά 0.11 δευτερόλεπτα, τρέχοντας την απόσταση σε 19.75.

Τελικά, ο Μιλς υποκύπτει επιτρέποντας στον Μπολτ να επικεντρωθεί στα 100μ. Μάλιστα, στο πρώτο του μίτινγκ στα 23α Βαρδινογιάννεια, στο Ρέθυμνο, θα τρέξει στα 10.03 και θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οζάκα το οποίο ακολουθεί θα ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στα 200μ. με 19.91, με τον Τάισον Γκέι να καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ με 19.76. Θα κατακτήσει ένα ακόμη ασημένιο στην 4x100μ. με τους Ασάφα Πάουελ, Μάρβιν Άντερσον και Νέστα Κάρτερ, πραγματοποιώντας εθνικό ρεκόρ με 37.89.

Ο θρύλος των 23 μεταλλίων σε Παγκόσμια και Ολυμπιακούς άρχισε στο Πεκίνο!

image

Ο θρύλος των 23 μεταλλίων σε Παγκόσμια και Ολυμπιακούς άρχισε στο Πεκίνο!

Στις 31 Μαΐου του 2008, λίγους μήνες μετά το ρεκόρ του συμπατριώτη του Ασάφα Πάουελ στο Ριέτι, ο Γιουσέιν Μπολτ θα καταρρίψει το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ με 9.72 στο Reebok Grand Prix, της Νέα Υόρκης.

Μόλις 2,5 μήνες αργότερα στη «Φωλιά του Πουλιού» θα κάνει τον φίλαθλο κόσμο να παραμιλά, κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου σε 100, 200μ. και 4x100μ. συντρίβοντας παράλληλα, δύο παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Μπολτ έτρεξε τα 100μ. σε 9.69 και τα 200μ. σε 19.30 καταρρίπτοντας το 12 ετών ρεκόρ του Αμερικανού Μάικλ Τζόνσον (19.32), ενώ στην 4x100μ. με τους Κάρτερ, Φρέιτερ και Πάουλ πέτυχαν ολυμπιακό ρεκόρ τερματίζοντας σε 31.10. Το τελευταίο ολυμπιακό μετάλλιο έμελλε να χάλασει το triple-triple του Τζαμαϊκανού, καθώς αφαιρέθηκε νωρίτερα φέτος όταν ο Κάρτερ βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένες ουσίες.

Εκείνο όμως που θα μείνει για πάντα χαραγμένο όσων παρακολούθησαν ζωντανά την κούρσα των 100μ. είναι η έκπληξη τους βλέποντας τον Μπολτ να επιβραδύνει στα τελευταία μέτρα. Τότε ο προπονητής του θα πει ότι θα μπορούσε να έχει τερματίσει σε 9.52, με το Πανεπιστήμιο του Όσλο να κάνει υπολογισμούς βάσει θέσης, επιτάχυνσης, ταχύτητας σε σχέση με τον δεύτερο Τόμσον και να καταλήγει ότι ο Μπολτ θα μπορούσε να τρέξει σε 9.55±0.04 αν δεν είχε κόψει ταχύτητα!

Ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο σπεύδει να αποδώσει τα εύσημα δημοσίως στον προπονητή του σημείωνοντας ότι δεν τον εξέλιξε μόνο αθλητικά, αλλά και ως άνθρωπο.

Στα τέλη του 2009 ο Μιλς παραιτείται από τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή της Τζαμάικα, την οποία κατέχει από το 1987. Αφορμή είναι το γεγονός ότι νωρίτερα τον Ιούνιο του βρίσκονται θετικοί στην απαγορευμένη διεγερτική ουσία μεθυλεξαμίνη αθλητές του, ανάμεσα τους ο Γιόχαν Μπλέικ και ο Μάρβιν Άντερσον. Η ουσία είχε απαγορευτεί μόλις τρεις μήνες νωρίτερα από τον Οργανισμό αντιντόπινγκ της Τζαμάικα.

Επόμενη παράσταση του Τζαμαϊκανού, που προκαλεί ντελίριο στο φίλαθλο κοινό με κάθε του εμφάνιση, είναι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου το 2009. Εκεί θα κατακτήσει τρία ακόμη χρυσά μετάλλια, βελτιώνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. σε 9.58 και αυτό στα 200μ. σε 19.19!

Το... τσάμπα χαμένο χρυσό και το triple-double!

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 στο Νταεγκού έκανε το στάδιο να παγώσει, όταν έφαγε κόκκινη κάρτα και αποβλήθηκε από τον τελικό των 100μ. έχοντας άκυρη εκκίνηση. Ωστόσο, αντάμειψε τους θεατές κατακτώντας το χρυσό στα 200μ. με 19.40 και στην σκυταλοδρομία 4x100μ. με 37.04.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 ο Γιουσέιν Μπολτ πήγε με μοναδικό σκοπό το double-triple και το πέτυχε χωρίς δυσκολία. Ήταν πια ξεκάθαρο ότι δεν είχε αντίπαλο, «Ξέρω ότι είμαι θρύλος. Είμαι επίσης ο κορυφαίος εν ζωή αθλητής», ήταν η ατάκα του μετά την 7η συνεχόμενη νίκη του σε 100 (9.75) και 200μ. (19.32). Μάλιστα, μετά τον τερματισμό στον τελικό των 200μ. και το επίτευγμα να γίνει ο μόνος αθλητής στην ιστορία που καταφέρνει να υπερασπιστεί τους τίτλους στα δύο αυτά αγωνίσματα, ο Μπολτ έβαλε τα δάκτυλά του μπροστά από το στόμα, απαιτώντας από τους επικριτές τους να σωπάσουν.

Αμέσως μετά έπεσε στο έδαφος και έκανε 5 κάμψεις, μία για κάθε μετάλλιο που είχε κατακτήσει έως τότε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φυσικά, η αυλαία της διοργάνωσης έπεσε αργότερα με το χρυσό στα 4x100μ. με τους Κάρτερ, Φρέιτερ και Μπλέικ σε 36.84. Και αυτή η χρονιά ολοκληρώθηκε με το διαμάντι του Diamond League στα 100μ.

Η ήττα από τον Γκάτλιν και η απάντηση με 3 χρυσά στη Μόσχα

Το 2013 ο Γιουσέιν Μπολτ γνωρίζει αναπάντεχη ήττα στα 100μ. από τον νυν παγκόσμιο πρωταθλητή, Τζάστιν Γκάτλιν στο Golden Gala, τον Ιούνιο. Ωστόσο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας κάνει ξεκάθαρο ότι ήταν μία κακή παρένθεση κατακτώντας τρία ακόμη χρυσά. Την επόμενη σεζόν λόγω τραυματισμό στο δικέφαλο μηριαίο θα χρειαστεί να μείνει εκτός δράσης για 9 εβδομάδες, μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Πρώτη εμφάνιση μετά τον τραυματισμό είναι στους Αγώνες Κοινοπολιτείας στην Γλασκώβη όπου αγωνίζεται στην σκυταλοδρομία 4x100μ. κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, ωστόσο η χρονιά ολοκληρώνεται με τον Γκάτλιν να παίρνει το διαμάντι του Diamond League και να έχει την κορυφαία επίδοση της χρονιάς.

image

Ο δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος!

Επιστρέφοντας στον τόπο που δοξαστηκε, το Πεκίνο, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015, ο Μπολτ ανακοινώνει ότι το Λονδίνο θα είναι η τελευταία του διοργάνωση.

Έχοντας ανακάμψει από τον τραυματισμό του, θα πανηγυρίσει ακόμη τρία χρυσά, φτάνοντας τα 11 στη διοργάνωση, τα οποία έμελλε να είναι και τα τελευταία του.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ο Μπολτ, κάνει σαφείς τους στόχους του: «Θέλω να βρίσκομαι ανάμεσα στους κορυφαίους Μοχάμεντ Αλί και Πελέ». Το triple-triple είναι γεγονός (θυμίζουμε ακυρώθηκε φέτος το μετάλλιο στην 4x100μ. από τους Αγώνες του 2008), ο Τζαμαϊκανός είναι ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία με τρία χρυσά μετάλλια στα σπριντ σε τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ένας κύκλος κλείνει, με τον Μπολτ να βγαίνει στον τελευταίο σταθμό της καριέρας του, το Λονδίνο όπου θα κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ., γνωρίζοντας την ήττα για πρώτη φορά στην καριέρα του σε μεγάλη διοργάνωση από τον Αμερικανό Τζάστιν Γκάτλιν (δεύτερο τον Kρίστιαν Κόουλμαν) και δεν θα καταφέρει να τερματίσει στον τελικό των 4x100μ...

Στη ζωή όλα έχουν ένα τέλος, μόνο που στην περίπτωση του Γιουσέιν Μπολτ δεν ήταν σίγουρα έτσι όπως το είχε φανταστεί. Ακόμη κι έτσι όμως, το μεγαλείο του συνοψίστηκε τη στιγμή που ο Τζάστιν Γκάτλιν μετά την νίκη του, με μάτια δακρυσμένα, γονάτισε για να υποκλιθεί στον κορυφαίο.

Εκείνη τη στιγμή υποκλίθηκε και όλος ο αθλητικός κόσμος για τις χαρές και τις συγκινήσεις που χάρισε τα τελευταία εννέα χρόνια...