Νορβηγία: Με μήνυμα συμπαράστασης στους εργάτες του Κατάρ οι παίκτες

Βασίλης Τεμπέλης
Νορβηγία: Με μήνυμα συμπαράστασης στους εργάτες του Κατάρ οι παίκτες

bet365

Οι παίκτες της εθνικής Νορβηγίας κατέβηκαν στον αγωνιστικό χώρο για το ματς στο Γιβραλτάρ με μπλουζάκια συμπαράστασης στους εργαζομένους στα γήπεδα του Κατάρ.

Η Νορβηγία πέρασε το βράδυ της Τετάρτης (24/3) από το «Victoria Stadium» επικρατώντας άνετα εκτός έδρας (0-3) του Γιβραλτάρ στην πρεμιέρα των δύο ομάδων για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022.

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο Μάρτιν Όντεγκααρντ και οι υπόλοιποι διεθνείς Νορβηγοί κατέβηκαν στον αγωνιστικό χώρο με μπλουζάκι που είχε αναγραφόμενο ένα ειδικό μήνυμα συμπαράστασης στους εργαζομένους του Κατάρ.

«Ανθρώπινα δικαιώματα εντός κι εκτός γηπέδου» ήταν το περιεχόμενο του μηνύματος στο πλαίσιο του μποϊκοτάζ του Μουντιάλ, το οποίο εξετάζει η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Νορβηγίας. Από τη FIFA τόνιζαν ότι δεν τίθεται θέμα τιμωρίας της εθνικής Νορβηγίας για τα μπλουζάκια.

Υπενθυμίζεται ότι οι ομάδες της χώρας, Τρόμσο, Στρομγκόντσετ και Βίκινγκ πρωτοστάτησαν στο κίνημα για μποϊκοτάζ του Μουντιάλ λόγω των θανάτων εργαζομένων. Άλλωστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Guardian για πάνω από 6.500 νεκρούς μετανάστες στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 που θα διεξαχθεί στο Κατάρ έφερε αντιδράσεις παγκοσμίως.

Ο CEO της Τρόμσο, Όινβιντ Αλάπνες, μίλησε στις 9 Μαρτίου στο Gazzetta.gr για το θέμα αυτό τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει το Παγκόσμιο Κύπελλο να γίνει «μνημείο σκλαβιάς».

«Όλα ξεκίνησαν από την ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ, μία υπόθεση στην οποία θεωρούμε ότι υπάρχουν σκιές διαφθοράς. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε όλον τον αθλητισμό. Πιστεύουμε ότι είναι ώρα να σταματήσει αυτό. Αλλά ο κυριότερος λόγος είναι ο τρόπος που μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχει μεταχειριστεί τους μετανάστες εργαζόμενους.

Είναι σύγχρονη σκλαβιά και οι άνθρωποι μεταχειρίζονται ως ζώα. Ο αριθμός των νεκρών προκαλεί θλίψη. Το σύστημα αυτό είναι ρατσιστικό και οι μετανάστες πρέπει να ζουν και να εργάζονται κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Εμείς αυτήν την ερώτηση κάνουμε: Θα επιτρέψουμε η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση να είναι μνημείο σκλαβιάς και θανάτου; Η εύκολη απάντηση είναι όχι. Όλα ξεκίνησαν από τους οπαδούς μας. Αυτοί ήταν που μέσω τον social media μας κάλεσαν να βγούμε μπροστά. Και οι ομάδες ως εταιρίες οφείλουν να ακούν τους πελάτες τους».

Σύμφωνα με τον Guardian έχουν χάσει τη ζωή τους 2.711 εργάτες από την Ινδία, 1.641 από το Νεπάλ, 1.018 από το Μπανγκλαντές, 854 από το Πακιστάν και 557 από τη Σρι Λάνκα. Οι περισσότεροι θάνατοι αποδόθηκαν σύμφωνα με τη βρετανική σελίδα σε φυσικά αίτια όπως προκύπτει από το εθνικό σύστημα υγείας της αραβικής χώρας.

Η οργανωτική επιτροπή του Κατάρ 2022 εξέφρασε τη λύπη της για τους θανάτους και υποσχέθηκε να διερευνήσει τις καταγγελίες ξεκινώντας ενδελεχή έρευνα, ενώ η FIFA μέσω του εκπροσώπου επικοινωνίας τόνισε ότι το ποσοστό των νεκρών είναι αρκετά μικρότερο από το αντίστοιχο που παρατηρείται σε άλλα κατασκευαστικά πρότζεκτ σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDIAL Τελευταία Νέα