Κοζομπόλη: «Μου θύμισε τις ημέρες μας το 2004 το μετάλλιο στο Τόκιο»

Αντώνης Πατσούρας
Κοζομπόλη: «Μου θύμισε τις ημέρες μας το 2004 το μετάλλιο στο Τόκιο»

bet365

Σαν σήμερα πριν από 17 χρόνια η εθνική ομάδα πόλο γυναικών της Ελλάδος κατακτούσε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η φουνταριστός της ομάδας Βούλα Κοζομπόλη θυμάται τις ωραίες εκείνες ημέρες και κάνει σύγκριση με το μετάλλιο του 2021.

Ήταν 26 Αυγούστου 2004. Στο ανοιχτό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ στην Αθήνα η εθνική ομάδα πόλο γυναικών της Ελλάδος στην πρώτη της παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες παίζει στον μεγάλο τελικό.

Οι εξέδρες είναι κατάμεστες. Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει το πρώτο της μετάλλιο σε ομαδικό άθλημα σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στον τελικό της 26ης Αυγούστου θα χάσει με 10-9 από την Ιταλία στην παράταση και θα ανέβει στο 2ο σκαλί του βάθρου.

Η "ασημένια" Ολυμπιονίκης της Αθήνας, η Βούλα Κοζομπόλη, που σήμερα είναι πρόεδρος στην ΕΣΟΑ, ταξίδεψε στο Τόκιο για λογαριασμό της FINA και παρακολούθησε από κοντά την πορεία της ομάδας του Θόδωρου Βλάχου προς το βάθρο.

σσ

Ανήμερα της επετείου της κατάκτησης του ασημένιου μεταλλίου του 2004 η Βούλα Κοζομπόλη μίλησε στο Gazzetta για το τότε, το τώρα αλλά και για το εθνικό μας άθλημα όπως το λέει, το πόλο.

«Στο Τόκιο θυμήθηκα τις δικές μας μέρες θριάμβου»

Το Τόκιο είναι "φρέσκο". Η εθνική πόλο γυναικών ήταν η πρώτη που χάρισε στην Ελλάδα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2004) και το 2021 η εθνική πόλο ανδρών κατέκτησε επίσης το ασημένιο μετάλλιο στο Τόκιο.

«Να σου πω την αλήθεια στο Τόκιο όσο έβλεπα τους άνδρες να καλπάζουν προς το βάθρο θυμήθηκα τα δικά μας. Πέρασαν 17 χρόνια αλλά καμία μας δεν έχει ξεχάσει ούτε θα ξεχάσει.

σσσ

Ήταν το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα σε ομαδικό άθλημα», σημειώνει αρχικά η πρώην φουνταριστή της εθνικής ομάδας και συνεχίζει:

«Όπλο και των δυο ομάδων ήταν η άμυνα. Οι άνδρες είχαν τον Ζερδεβά και εμείς την Ελληνάκη στο τέρμα. Η άμυνα μας ήταν φανταστική. Έχουμε πολλά κοινά στοιχεία. Εμείς βέβαια ήμασταν και πιο τυχερές αφού πήραμε μετάλλιο στην χώρα μας, με τόσο κόσμο στις εξέδρες».

«Η τετράδα τότε ήταν όνειρο»

Όλοι τότε, το 2004, στους Ολυμπιακούς Αγώνες περίμεναν μετάλλιο από την εθνική ανδρών. Η ομάδα του Σάντρο Καμπάνια ήταν 4η στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2003 και είχε τρομερή ποιότητα. Έμεινε όμως 4η.

Οι γυναίκες είχαν κρυφό όνειρο αλλά δεν το έλεγαν. «Δεν είχαμε φανταστεί ότι θα πάρουμε μετάλλιο. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας κάποιες είχαμε την είσοδο στα ημιτελικά που ήταν σπουδαία υπόθεση. Παιχνίδι με παιχνίδι όμως χτίσαμε ψυχολογία και μετά χάσαμε μόνο στον τελικό», σημειώνει η Βούλα.

Στον τελικό η Ιταλία κερδίζει με 10-9 στην παράταση: «Τα δώσαμε όλα για το χρυσό. Την Ιταλία δεν την είχαμε κερδίσει ποτέ. Ήταν πολύ καλή ομάδα. Για να πάρεις χρυσό θες και τύχη. Θυμάμαι δυο σουτ τους χτύπησαν στο μπλοκ άλλαξαν πορεία και δεχτήκαμε γκολ.

ππ

Δεν φοβηθήκαμε. Υπήρχε κάποια απογοήτευση για την ήττα αλλά ξεχάστηκε. Είχαμε πάρει Ολυμπιακό μετάλλιο και μάλιστα παίξαμε σε τελικό. Αυτό είδα και στα παιδιά στο Τόκιο. Μετά από την ήττα στον τελικό υπήρχε στεναχώρια. Τους είπα να μην το σκέφτονται. Πήραν ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο».

«Με το μετάλλιο των Μπίπη-Συρανίδη αρχίζαμε να πιστεύουμε»

Η Βούλα Κοζομπόλη γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται το 2004: «Ήταν φανταστική χρονιά για την Ελλάδα. Το ποδόσφαιρο, η μουσική και φυσικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Πολλά μπορεί να σε εμπνεύσουν ως αθλήτρια αλλά εμείς ως ομάδα πιστέψαμε περισσότερο στις δυνατότητες μας και είπαμε πως μπορούμε μετά από το χρυσό μετάλλιο του Θωμά Μπίμη και του Νίκου Συρανίδη στις καταδύσεις. Ήταν τεράστια έκπληξη. Μας έδωσε ώθηση».

Δεν θα ξεχάσει τον κόσμο εκείνες τις ημέρες: «Ο κόσμος γέμισε τις εξέδρες σε κάθε παιχνίδι μας. Ήταν απίστευτο. Είμαστε πολύ τυχερές που το ζήσαμε. Θυμάμαι ειδικά στον τελικό ήταν φοβερή η ατμόσφαιρα. Εμείς κλαίγαμε αλλά δεν ξέραμε το γιατί.

σσ

Από χαρά ή από στεναχώρια που χάσαμε το χρυσό. Μάλλον από χαρά. Εγώ γενικά είμαι τέρας ψυχραιμίας αλλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας δάκρυζα στην παρουσίαση με τον εθνικό ύμνο. Όταν έπεφτα στο νερό ήμουν όμως έτοιμη για τη μάχη».

«Έδωσε ώθηση ο Κούλης»

Προπονητής της ομάδας ήταν ο Κούλης Ιωσηφίδης με συνεργάτη τον Γιώργο Μορφέση. Τα προηγούμενα χρόνια στην ομάδα ήταν προπονητής ο αείμνηστος Φώντας Μουδάτσιος ο οποίος είχε παραιτηθεί το 2003.

«Κοίτα ο Φώντας οδήγησε την Γλυφάδα το 2000 στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Καπ. Ήταν φοβερό για εκείνη την εποχή. Όλες τότε πιστέψαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις Ουγγαρέζες, τις Ρωσίδες, τις Ιταλίδες. Από εκεί θεωρώ άρχισε η πορεία για το 2004. Από το 2000. Το ευρωπαϊκό εκείνο άλλαξε την πορεία του γυναικείο πόλο στη χώρα μας. Για τον Φώντα πρέπει να μιλάμε ώρες.

55

Από την άλλη ο Κούλης ήταν διαφορετική προσωπικότητα. Η ομάδα που ανέλαβε δεν είχε πολλές διαφορές σε σχέση με του 2004. Μας έδωσε ώθηση με τον χαρακτήρα του. Σε έφτανε στα όρια σου. Ήταν αυστηρός αλλά μας τόνωσε την ψυχολογία», σημειώνει η Βούλα.

«Το πόλο το εθνικό μας σπόρ»

Η Κοζομπόλη πιστεύει, και δεν έχει άδικο, ότι το πόλο θα έπρεπε να είναι το εθνικό μας σπορ: «Με δυο μετάλλια σε Ολυμπιακούς, με τρία σε Παγκόσμια και με τρία σε Ευρωπαϊκά πως μπορεί να μην είναι το πόλο το εθνικό μας σπορ;

Θα πω πάλι για τις εγκαταστάσεις. Πρέπει να τις βελτιώσουμε και να φτιάξουμε νέες. Η πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί πιο σοβαρά με το άθλημα μας. Είναι σημαντικό ότι αμέσως μετά από την επιτυχία στο Τόκιο έγινε συνάντηση για τις εγκαταστάσεις με τους κ.κ Αυγενάκη, Καπράλο και Γιαννόπουλο.

Πρέπει ν΄ανοίξει και το Ζάππειο. Να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το πόλο. Χάρηκα που πήγα στην Καλαμάτα και είδα παιδιά και γονείς να παίζουν πόλο στην θάλασσα. Πολλά παιδιά θα επιλέξουν το άθλημα μας».

σσ

Η ομάδα του 2004

Η εθνική ομάδα του 2004 είχε προπονητή τον Κούλη Ιωσηφίδη και συνεργάτη τον Γιώργο Μορφέση. Οι παίκτριες της ήταν οι: Δήμητρα Ασιλιάν, Γεωργία Ελληνάκη, Εύη Μωραϊτίδου, Βούλα Κοζομπόλη, Ευτυχία Καραγιάννη, Αντιγόνη Ρουμπέση, Κατερίνα Οικονομοπούλου, Κική Λιόση, Άντι Μελιδόνη, Γιούλη Λαρά, Αγγελική Καραπατάκη, Τόνια Μωραϊτη, Ανθή Μυλωνάκη.

Αρχηγός ήταν η Δήμητρα Ασιλιάν. Τα κορίτσια τότε έπαιζαν στον ΑΝΟΓ και στον ΝΟΒ και η Ασιλιάν στον Ολυμπιακό. Όλες συνεχίζουν να είναι στο πόλο, οι περισσότερες ως προπονήτριες.

Στον όμιλο η Ελλάδα είχε επικρατήσει με 8-6 του Καζακστάν και είχε μείνει στο 7-7 με την Αυστραλία ενώ είχε χάσει με 7-2 από την Ιταλία. Στον προημιτελικό κέρδισε με 7-4 τη Ρωσία και στον ημιτελικό με 6-2 την Αυστραλία που ήταν η "χρυσή" το 2000. Στον τελικό ηττήθηκε με 10-9 από την Ιταλία.

Την επόμενη χρονιά η Ελλάδα ήταν 5η στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στον Καναδά και πήρε το χρυσό στο World League στη Ρωσία. Το 2008 συμμετείχε για 2η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και έως σήμερα για τελευταία.


 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα