Θοδωρής Βλάχος: Έργα και ημέρες στα 21 χρόνια του στους πάγκους!

Αντώνης Πατσούρας
Θοδωρής Βλάχος: Έργα και ημέρες στα 21 χρόνια του στους πάγκους!

bet365

Ο Θοδωρής Βλάχος κλείνει φέτος 21 χρόνια στους πάγκους και το Gazzetta σας παρουσιάζει την ιστορία του προπονητή που οδήγησε την Ελλάδα στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το ελληνικό πόλο περίμενε 101 χρόνια από την πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1920) για να κατακτήσει ένα μετάλλιο στο Τόκιο το 2021.

Ο Θοδωρής Βλάχος μετά από 21 χρόνια στους πάγκους είναι ο προπονητής που οδήγησε την Ελλάδα σ' αυτό το ιστορικό επίτευγμα.

Το Gazzetta παρουσιάζει την πορεία του "αρχιτέκτονα" της εθνικής ομάδας πόλο ανδρών στους πάγκους.

ββ

Η συμφωνία με τους Αιγυπτιώτες και το τηλεφώμα

Ο Θοδωρής Βλάχος που ξεκίνησε να παίζει πόλο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Βόλο, μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό στα χρόνια του Γιώργου Κοσκωτά και ακόμη και σήμερα, με μια διακοπή έξι ετών, είναι στον σύλλογο του Πειραιά.

Ως πολίστας έπαιξε στον Ολυμπιακό και για λίγα παχνίδια στον Παναθηναϊκό και στον ΠΑΟΚ (Α2) ενώ συμμετείχε και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1993.

Έπαιζε στην περιφέρεια και με τον Ολυμπιακό κέρδισε τίτλους στην Ελλάδα ενώ έπαιξε και σε τελικό στο Κύπελλο Κυπελλούχων (1998).

σσ

Το 2000 θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Έχει τελειώσει την γυμναστική ακαδημία και έχει πάρει ειδικότητα "πόλο".

Θέλει ν΄ασχοληθεί με την προπονητική και έχει συμφωνήσει ν' αναλάβει τον ΕΝΟΑ (Αιγυπτιώτες) που είναι εκείνη την περίοδο στην Α2.

Ένα τηλεφώμα θα του αλλάξει όμως τη ζωή.

Δίπλα στους κορυφαίους προπονητές

Το τηλεφώνημα ήταν από τον Λεωνίδα Θεοδωρακάκη.

Τον αείμνηστο πρόεδρο του Ολυμπιακού. «Θοδωρή θέλεις ν' αναλάβεις βοηθός του νέου μας προπονητή», θα του πει ο έμπειρος παράγοντας.

Ο Θοδωρής δεν χρειάστηκε και πολύ σκέψη για να πει το ναι. Είναι πλέον βοηθός του Κροάτη Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς.

σσ

Ενός προπονητή-γάτα αλλά με περίεργο χαρακτήρα. Εκεί τη χρονιά (2000-01) ο Ολυμπιακός θα γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που θα παίξει σε τελικό στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Θα χάσει από τη Γιουγκ αλλά η ιστορία έχει μπει στο ... αυλάκι. Ο Ματουτίνοβιτς θα φύγει χωρίς να δώσει εξηγήσεις και θα αναλάβει την ομάδα ο Ζόλταν Κάσας.

Πολύ έμπειρος τεχνικός, "ψυχολόγος". Ο Βλάχος μαθαίνει πολλά δίπλα του και το 2002 ο Ολυμπιακός κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ στη Βουδαπέστη.

σσ

Το 2003 θα αντικατασταθεί από τον "χρυσό" Ολυμπιονίκη του 1984 και 1988 τον Βέσκο Τζούχο ο οποίος ήταν προπονητής της Γιουγκ το 2001 όταν είχε κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στον Ολυμπιακό.

Ο Βλάχος συνεχίζει να μαθαίνει και θα μείνει στον Ολυμπιακό έως το 2005. Εκείνο το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός αποφασίζει να εμπιστευτεί την ομάδα στον Βαγγέλη Πάτερο και ο Βλάχος φεύγει μόνος του.

δδ

Το "αγροτικό" στο Παλαιό Φάληρο

Θέλει να δοκιμάσει μόνος του. Μετά από 5 σεζόν ως βοηθός στον Ολυμπιακό θα αποφασίσει ν' αναλάβει ως πρώτος προπονητής το Παλαιό Φάληρο.

Εκεί θα δώσει μεγάλο βάρος στις ακαδημίες. Θα "βγάλει" τον Ντίνο Γενηδουνιά και θα τον βάλει να παίξει στην Α1 στα 14.

Θα βγάλει την ομάδα στην Ευρώπη αλλά δεν θα συμμετάσχει ενώ θα την οδηγήσει το 2010 στο Final-4 του Κυπέλλου.

ττ

Πετυχαίνει πολλά και μαθαίνει περισσότερα.

Από τον Βόλο στον Πειραιά

Άλλο ένα τηλεφώνα θα τον οδηγήσει πίσω στον Ολυμπιακό. Ο σύλλογος του Πειραιά αντιμετωπίζει το καλοκαίρι του 2011 τρομερά οικονομικά προβλήματα.

Ο νέος πρόεδρος του ΟΣΦΠ ο Μιχάλης Κουντούρης τηλεφωνεί στον Θόδωρο Βλάχο που είναι εκείνη την περίοδο για αγώνες στο Βόλο και του ζητά ν' αναλάβει την ανδρική ομάδα.

οοο

Δεν θα σκεφτεί τα προβλήματα αλλά την ευκαιρία. Είναι ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού σε μια περίοδο που οι περισσότεροι καλοί παίκτες φεύγουν.

Θα χάσει το Κύπελλο και το πρωτάθλημα στη συνέχεια στα 5 παιχνίδια από την Βουλιαγμένη. Από το 2012 έως και το 2021 ο Θόδωρος Βλάχος δεν έχει χάσει ούτε ένα πρωτάθλημα.

Έχει 9 σερί πρωταθλήματα και 8 Κύπελλα. Είναι πρώτος σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων στην Α1 και πρώτος σε κατακτήσεις Κυπέλλων.

Στην κορυφή της Ευρώπης

Το 2016 ο Ολυμπιακός επιστρέφει σε τελικό στο Τσάμπιονς Λιγκ και το 2018 κερδίζει την Προ Ρέκο μέσα στην έδρα της στην Γένοβα και ο Βλάχος θα γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης.

Το 2019 θα αποκλείσει την Προ Ρέκο του Ράτκο Ρούντιτς στον ημιτελικό και θα χάσει στον τελικό. Τέσσερα χρόνια με τρεις τελικούς στο Τσάμπιονς Λιγκ και έναν τίτλο.

λλ

Από το 2011 έως το 2021 έχει κατακτήσει 21 τίτλους ως προπονητής του Ολυμπιακού.

Μια επταετία στην εθνική

Τον Δεκέμβριο του 2014 ο τότε πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος θα του δώσει την εθνική ομάδα πόλο ανδρών της Ελλάδος.

Η κριτική είναι έντονη αφού είναι και προπονητής στον Ολυμπιακό και υπάρχει γκρίνια. Το 2015 η ομάδα του Βλάχου κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν.

Το 2016 είναι 6ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ριο και η Ελλάδα κατακτά το χάλκινο στο World League. Το 2017 είναι 4η στο Παγκόσμιο.

ταμπα

Η ομάδα αλλάζει μετά από το 2016 και το 2021 φτάνει στο βάθρο (3η θέση) στο World League. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο θα οδηγήσει την Ελλάδα στον τελικό.

Είναι το πρώτο μετάλλιο της χώρας σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο πόλο ανδρών και μένει την Κυριακή να δούμε εάν θα είναι ασημένιο ή χρυσό.

Η κριτική έμεινε κριτική αφού ο Βολιώτης τεχνικός κατάφερε να οδηγήσει τόσο τον Ολυμπιακό όσο και την εθνική ομάδα σε τεράστιες επιτυχίες!

Αυστηρός και δίκαιος

Ο Θοδωρής Βλάχος είναι ένας προπονητής που διαβάζει πολύ. Είναι πάντα στο επίκεντρο των εξελίξεων στο παγκόσμιο πόλο και είναι πλέον ένας από τους καλύτερους προπονητές στον κόσμο.

Είναι λάτρης της πειθαρχίας, της άμυνας, δίνει χρόνο και χώρο στα νέα παιδιά και δεν θα διστάσει να τα βάλει με "βεντέτες" εάν η συμπεριφορά τους δεν είναι αυτή που επιβάλλεται για το καλό της ομάδας.

Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους παίκτες στον κόσμο όπως ο Πάβιτς, ο Μπούσλιε, ο Μάλιαρακ, ο Ράντζεν, ο Γιόκοβιτς, ο Μίτροβιτς, ο Ομπράνοβιτς ενώ από τη νέα περίοδο θα έχει στον Ολυμπιακό τον Φιλίποβιτς και τον Μπίγιατς.

σσσ

Φυσικά έχει συνεργαστεί σε κορυφαίους Έλληνες όπως είναι οι Χ. Αφρουδάκης, Μυλωνάκης, Σχίζας, Δεληγιάννης, Φουντούλης, Βλαχόπουλος, Ντόσκας, Μάζης, Κολόμβος, Μουρίκης και άλλοι...

Ανέδειξε παίκτες όπως ο Αργυρόπουλος, Σκουμπάκης που πήραν θέση επί ημερών του στον Ολυμπιακό και στην εθνική ομάδα ενώ επέμεινε ν' αποκτήσει ο Ολυμπιακός τον Μάνο Ζερδεβά που είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας στο Ολυμπιακό τουρνουά στο Τόκιο.

Στην θητεία του στον Ολυμπιακό συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Κραβαρίτη, τον Δημήτρη Μάζη, τον Χρβόγιε Κόλιανιν.

Ο Κραβαρίτης είναι ο άμεσος συνεργάτης του και στη εθνική ανδρών ενώ στον Ολυμπιακό αυτή τη θέση έχει ο Βαγγέλης Δελακάς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα