Πρώτος «τελικός» με το Μαυροβούνιο για την Ελλάδα με «έπαθλο» τον ημιτελικό

Αντώνης Πατσούρας
Πρώτος «τελικός» με το Μαυροβούνιο για την Ελλάδα με «έπαθλο» τον ημιτελικό

bet365

Η εθνική ομάδα πόλο της Ελλάδος αντιμετωπίζει την Τετάρτη (09:30, ERT 3) το Μαυροβούνιο στον προημιτελικό με έπαθλο μια θέση στους "4" στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Την πρώτη νίκη της ιστορίας της σε προημιτελικό Ολυμπιακών Αγώνων ψάχνει την Τετάρτη (09:30, ΕΡΤ 1) η εθνική ομάδα πόλο της Ελλάδος.

Η ομάδα του Θόδωρου Βλάχου παίζει στον προημιτελικό του Τόκιο με το Μαυροβούνιο με έπαθλο μια θέση στους "4" των Ολυμπιακών Αγώνων για 2η φορά.

Η Ελλάδα ήταν 4η το 2004 στην Αθήνα, που είναι η καλύτερη της θέση, αλλά τότε δεν είχε παίξει προημιτελικό αφού ήταν 1η στον όμιλο και προκρίθηκε απευθείας στον ημιτελικό.

Μετά από 17 χρόνια

Μετά από 17 χρόνια η Ελλάδα είναι πάλι 1η σε όμιλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά το νέο σύστημα την υποχρεώνει να παίξει προημιτελικό με το Μαυροβούνιο που ήταν 4ο στον Β' όμιλο.

Η Ελλάδα στον όμιλο της κέρδισε την Ουγγαρία, τις ΗΠΑ, την Νότια Αφρική, την Ιαπωνία ενώ ήταν ισόπαλη με την Ιταλία.

Το Μαυροβούνιο κέρδισε μόνο την Αυστραλία και το Καζακστάν που έμειναν εκτός οχτάδας, ενώ ηττήθηκε από την Κροατία, τη Σερβία και την Ισπανία.

Η ομάδα του Γκοϊκοβιτς είχε την χειρότερη επίθεση και άμυνα από τους 8 που πέρασαν στα προημιτελικά.

Το παιχνίδι στο Πεκίνο και το 2021

Η Ελλάδα έχει μόνο ένα παιχνίδι με το Μαυροβούνιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες το οποίο ξεκίνησε να κατεβαίνει από το 2008 και μετά ως ανεξάρτητο (διασπάστηκε με τη Σερβία).

Ήταν στον όμιλο και το Μαυροβούνιο που είχε τότε στη σύνθεση του Ζλόκοβιτς, Γιάνοβιτς, Γκοϊκοβιτς είχε κερδίσει με 10-6.

Μέσα στο 2021 οι ομάδες έπαιξαν σε επίσημα παιχνίδια 3 φορές και η Ελλάδα έχει 3 ήττες. Στο προλυμπιακό του Ρότερνταμ επικράτησαν οι Μαυροβούνιοι με 8-4 στον όμιλο και 10-9 στον τελικό.

Συναντήθηκαν και στην Γεωργία στον ημιτελικό του Super Final του World League όπου οι Μαυροβούνιοι κέρδισαν με 8-4 και στο φινάλε πήραν το χρυσό.

Σκληρή ομάδα με πολλά χρυσά

Το Μαυροβούνιο που έχει σούπερ σταρ τον Αλεξάνταρ Ίβοβιτς είναι τεράστιο όνομα στο παγκόσμιο πόλο αλλά στο Τόκιο και στον όμιλο απογοήτευσε.

Προβλήματα στην άμυνα, κακό ποσοστό στον λιγότερο και στον παραπάνω και με τον Ίβοβιτς να δείχνει πως δεν μπορεί μόνος του να "κουβαλήσει" την ομάδα.

Η Ελλάδα έχει τρομερά ποσοστά σε παραπάνω και λιγότερο και το μεγάλο της όπλο είναι η ομοιογένεια και η πολύ καλή της κατάσταση στο Τόκιο.

Θα είναι ένα παιχνίδι με πολλές αποβολές και όποιος αντέξει. Η καλύτερη θέση της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η 4η (2004) ενώ και για το Μαυροβούνιο είναι η 4η (2008, 2012, 2016).

Το Μαυροβούνιο έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων ένα ασημένιο σε Παγκόσμιο (2013), ένα χρυσό σε Ευρωπαϊκό (2008) αλλά και 2 ασημένια (2012,2016) και ένα χάλκινο (2020) στην ίδια διοργάνωση. Επίσης έχει τρία χρυσά σε World League (2009, 2018, 2021).

To Μαυροβούνιο και η Ελλάδα είναι οι μοναδικές ομάδες που δεν έχουν κατακτήσει μετάλλια από εκείνες που προκρίθηκαν στους "8" στο Τόκιο.

Ο δρόμος για τον τελικό

Εκτός από τον αγώνα της Ελλάδος με το Μαυροβούνιο την Τετάρτη θα διεξαχθούν και οι άλλοι 3 προημιτελικοί.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

08:00 Ισπανία-ΗΠΑ
09:30 Ελλάδα-Μαυροβούνιο
12:20 Σερβία-Ιταλία
13:50 Ουγγαρία-Κροατία

Στην επόμενη φάση (ημιτελικός) που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 6/8 θα συναντηθούν οι νικητές των αγώνων: Ελλάδα-Μαυροβούνιο/Ουγγαρία-Κροατία και Ισπανία-ΗΠΑ/Σερβία-Ιταλία.

Οι προσπάθειες των Μάντη και Καγιαλή

Την ίδια ημέρα με το πόλο υπάρχει και άλλη ελληνική εκπροσώπηση. Αυτή στην ιστιοπλοϊα στις 08:33 το πρωί με τους Μάντη – Καγιαλή (470 στην κούρσα μεταλλίου). Το ελληνικό δίδυμο δεν διεκδικεί μετάλλιο και θα επιδιώξει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα