«Έφυγε» ο φιλόσοφος της πισίνας Χοσέ Μπράσκο Κατά

Δημήτρης Ντζάνης
«Έφυγε» ο φιλόσοφος της πισίνας Χοσέ Μπράσκο Κατά

bet365

O Χοσέ Μπράσκο «Πέπε» Κατά λίγες ημέρες πριν από τα 93α γενέθλιά του άφησε την τελευταία πνοή, ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών στην 8η θέση των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες το 1984, ενώ με την παρουσία του στη Χίο και τη Βουλιαγμένη άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της δουλειάς του.

Μια τεράστια προσωπικότητα της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης, που σημάδεψε και την ελληνική υδατοσφαίριση, ο Χοσέ Μπράσκο «Πέπε» Κατά άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα (28/11) στη Βαρκελώνη.
Σε λίγες ημέρες θα συμπλήρωνε το 93ο έτος της ζωής του (γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1929) και τα τελευταία δύο χρόνια ζούσε σε αναπηρικό καροτσάκι.

Είναι ο άνθρωπος που οδήγησε την εθνική ομάδα ανδρών στην 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984, την καλύτερη που είχε να επιδείξει μέχρι τότε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Ήταν ένας προπονητής που λάτρευε να ανακαλύπτει και να δουλεύει με νέα παιδιά, επηρεασμένος από τον μέντορά του τον Ούγγρο, Άντρες Μπάντι Ζόλομι.

Κάπως έτσι κάλεσε στην εθνική ομάδα της Ισπανίας τον Μανουέλ Εστιάρτε -των έξι συμμετοχών σε Ολυμπιακούς Αγώνες- σε ηλικία 16 ετών και κόντρα στο κατεστημένο της εποχής πήρε τον 17χρονο τότε Γιώργο Μαυρωτά -των πέντε Ολυμπιακών Αγώνων- στην εθνική ομάδα που ταξίδεψε στο Λος Άντζελες.

Ως παίκτης αγωνίστηκε στη Μεντιτεράνι (1944-1951) και στη Μονζουίκ (1951-1966). Στην τελευταία άρχισε την προπονητική του καριέρα το 1966 μέχρι το 1972.

Ακολούθησαν οι Εσπάνια (1979-1981), η Σαμπαντέλ (1979-1981) πριν βρεθεί στην εθνική ομάδα της Σαουδικής Αραβίας (1981-1983) για να ακολουθήσει η θητεία του στην εθνική ομάδα από το φθινόπωρο του 1983, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984.

Επέστρεψε στην πατρίδα του για την Μαρτορέγ (1985-1986), ξανά η εθνική ομάδα της Σαουδικής Αραβίας (1986-1987) και μετά η Ορτίτζα Συρρακουσών (1988-1899).

Η δεύτερη θητεία του στην Ελλάδα και η «μαύρη» κηλίδα στο «Παπαστράτειο»

Ο ΝΟ Χίου έφερε τον Χοσέ Μπράσκο Κατά ξανά στην Ελλάδα (1990-1992) και υπό τις οδηγίες του ο ΝΟΧ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1990.
Ακολούθησε η θητεία του στη Βουλιαγμένη (1995-1997) και ήταν στο πλευρό τού Γιάννη Γιαννουρή στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων απέναντι στη Ρόμα (9-9 στη Ρώμη και 7-6 στο ΟΑΚΑ).


Στη θητεία του στην Ελλάδα υπήρχε και μια «μαύρη» κηλίδα, όταν σε ντέρμπι της Βουλιαγμένης με τον Ολυμπιακό είχε δεχθεί επίθεση και κινδύνευσε να πνιγεί.

kata

Σε συνέντευξή του το 2016 στο andro.gr και στον Σωτήρη Κακίση, ο Κατά είχε πει για εκείνη τη στιγμή: «Έχω πει, το Παπαστράτειο είναι το μοναδικό μέρος στο οποίο δεν θα ξαναπάω στη ζωή μου ποτέ. Αυτό που έγινε εκεί, χωρίς πρόκληση, χωρίς τίποτα, δεν μπορώ, δεν θα μπορέσω ποτέ να το ξεχάσω.

Στην ηλικία μου, ενώ πήγαινα στη γραμματεία για το φύλλο αγώνος, ενώ η Βουλιαγμένη έχει φύγει κανονικά, να μου επιτίθενται άγρια ζώα, να μου σκίζουν τα ρούχα, να με πετάνε στο νερό, να κινδυνεύω ξαφνικά να πνιγώ. Και ο μόνος και οφείλω να το πω, που έσπευσε να με βοηθήσει τότε, ήταν ο Βολτυράκης. Ήδη είχα το πρόβλημα με τα πόδια μου, και πέφτοντας με τα ρούχα στο νερό, έχασα τον προσανατολισμό μου, και πραγματικά πήγα χτυπημένος πήγαν να πνιγώ. Δεν ήξερα πού ήταν η επιφάνεια και πού ο βυθός».

«Στην Ελλάδα εξελίχθηκα»

Ο Χοσέ Μπράσκο Κατά σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο memoriesdelmontjuic.org, τον Ιούνιο του 2021, μιλώντας για τα χρόνια που εργάστηκε στη χώρα μας, τόνισε: «Στην Ελλάδα επιτάχυνα την εξέλιξή μου ως προπονητής, δουλεύουν πολύ καλά, τους μετέφερα τις γνώσεις μου και το πνεύμα μου για να ξεπεράσω. Έχω σπουδαίους φίλους εκεί, όπως Γιαννουρής και ο πατέρας Αφρουδάκης, για παράδειγμα... (σ.σ. ο Πόλυς Αφρουδάκης)».

 

Τελευταία Νέα