Γκάνα: Ένας νέος κόσμος ανακαλύπτει την υδατοσφαίριση

Δημήτρης Ντζάνης
Γκάνα: Ένας νέος κόσμος ανακαλύπτει την υδατοσφαίριση

bet365

Η υδατοσφαίριση κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα στη χώρα της δυτικής Αφρικής και το Gazzetta μιλά με τον Ασάντε Σέφα-Μπουάκιε, τον άνθρωπο που οραματίστηκε και κάνει πράξη το μεγάλο του όνειρο

Η Γκάνα μια χώρα που πλησιάζει τα 31 εκατομμύρια κατοίκους, βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Αφρικής, έγινε η πρώτη χώρα της «μαύρης» ηπείρου που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη βρετανική αποικιοκρατία το 1957. Σήμερα θεωρείται από τις πιο δημοκρατικές χώρες της ηπείρου, με μια αναπτυσσόμενη οικονομία που στηρίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην εξόρυξη χρυσού.


Το ποδόσφαιρο, η πυγμαχία και το μπάσκετ είναι τα πιο δημοφιλή σπορ στη χώρα, σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων πρωτοεμφανίστηκε το 1952 και μετρά όλα κι όλα πέντε μετάλλια τα τέσσερα στην πυγμαχία και ένα στο ποδόσφαιρο.

ΠΟΛΟ ΓΚΑΝΑ

Στην υδατοσφαίριση η Αφρική δεν έχει μεγάλη παράδοση, δύο μόλις χώρες η Αίγυπτος με έξι συμμετοχές την περίοδο 1948-2012 και η Νότια Αφρική με άλλες τρεις (1952, 1960, 2020) είναι η εκπροσώπησή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γκάνα κάτι σημαντικό γίνεται για το σπορ, μια ιδέα που υπήρχε στο μυαλό του Πρινς Ασάντε Σέφα-Μπουάκιε (Asante Sefa-Boakye) από το 2011 και χρειάστηκε μια δεκαετία για να παίρνει σάρκα και οστά. Μουσικός του hip-hop/rap στον καλλιτεχνικό κόσμο είναι γνωστός ως Sante Prince, είναι ο άνθρωπος που επιχείρησε να φέρει την υδατοσφαίριση στην πατρίδα του την Γκάνα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και στην πόλη Κορονέιντο, την ιδιαίτερη πατρίδα του Τζέσε Σμιθ, τον σπουδαίο αμυντικό που χαρήκαμε στο πρωτάθλημα της χώρας μας με το σκουφάκι του Εθνικού και του Ολυμπιακού.

«Ο Τζέσε είναι πολύ καλός μου φίλους» λέει στο Gazzetta ο Ασάντε Σέφα-Μπουάκιε που για 15 χρόνια έπαιξε γουότερ πόλο και υπήρξε πρωταθλητής με τη βραζιλιάνικη Μποταφόγκο.


Το εγχείρημά του μόνο εύκολο δεν ήταν, όταν επέστρεψε στην Γκάνα από τις ΗΠΑ το 2018. Εγκαταστάσεις δεν υπήρχαν καν, προτεραιότητά του ήταν να βρει παιδιά που θα τα ενέπνεε να ασχοληθούν με το άθλημα.

ΠΟΛΟ ΓΚΑΝΑ

Οι λίμνες, τα ποτάμια αλλά και οι παράλιες στο Κέιπ Κοστ, μέρη δηλαδή που οι Γκανέζοι χρησιμοποιούσαν για ψάρεμα, αποτέλεσαν τους πρώτους αγωνιστικούς χώρους.

«Στην αρχή απλά πετούσαμε την μπάλα » μας λέει ο Ασάντε, όμως η θέληση και η περιέργεια για το νέο, έφεραν πολύ γρήγορα αποτελέσματα.

Το 2018 έκανε την πρώτη επίδειξη του αθλήματος στο γυμνάσιο Awutu Winton Sr. στην κεντρική Γκάνα. Σιγά-σιγά όλο και περισσότερα παιδιά ήρθαν στην υδατοσφαίριση. Μέχρι που φθάσαμε στο πρώτο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης στην Γκάνα με επτά ομάδες, με την έναρξη της εναρκτήριας σεζόν στις 15 Ιανουαρίου 2022 στο Πανεπιστήμιο της Γκάνα στην πρωτεύουσα Άκρα. Μη φανταστείτε εγκαταστάσεις όπως τις γνωρίζουμε στην Ευρώπη, μια απλή πισίνα ήταν αρκετή.

ΠΟΛΟ ΓΚΑΝΑ

«Να δημιουργήσω μια ομάδα που θα προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Στις 2 Απριλίου έγινε και ο πρώτος αγώνας υδατοσφαίρισης γυναικών στην Γκάνα, ενώ αυτή η πρώτη ιστορική σεζόν ολοκληρώθηκε στις 9 Απριλίου.

«Αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου, αν θέλεις να πας μακριά, πηγαίνετε μαζί» είναι το μότο που χρησιμοποιεί ο Ασάντε, δημιουργός του blackstarpolo.org μέσα από το οποίο όποιος θέλει μπορεί να κάνει δωρεά ενισχύοντας το έργο που έχει ξεκινήσει.

Ο Ασάντε Σέφα-Μπουάκιε μίλησε στο Gazzetta για το όνειρο της ζωής του και τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει για τους συμπατριώτες του η εξάπλωση της υδατοσφαίρισης.

ΠΟΛΟ ΓΚΑΝΑ

Πότε είδατε τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειά σας;

«Συμπληρώθηκε επίσημα ένας χρόνος από τότε που έχουμε εγγράψει τον 1ο όμιλο υδατοσφαίρισης στην Γκάνα στην κολυμβητική Ομοσπονδία μας. Ήταν ένα εκπληκτικό, ικανοποιητικό, εξαντλητικό, συναρπαστικό και ευλογημένο ταξίδι, όλα αυτά μαζί σε ένα. Κατά καιρούς ήταν δύσκολο να βρούμε την κατάλληλη υποστήριξη για να βοηθήσουμε την εκπαίδευση και τα ταξίδια μας, αλλά με ακλόνητη πίστη καταφέραμε να τα πάμε καλά.

ΠΟΛΟ ΓΚΑΝΑ

Μέσα από αυτό το άθλημα καταφέραμε να φέρουμε μια εντελώς νέα γενιά στον κόσμο του υγρού στίβου. Προσφέραμε νέες ευκαιρίες, θέσεις εργασίας και ενθουσιασμό, για πολλούς από αυτούς εδώ στην Γκάνα και σε όλο τον κόσμο. Πάντα ήμουν πολύ παθιασμένος με την αγάπη μου για το παιχνίδι και ο αντίκτυπός του να το φέρω στην Γκάνα ήταν πολύ όμορφος».


Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

«Θα χαρώ πολύ να δω άλλα έθνη από όλο τον κόσμο να έρχονται στη χώρα μας για να προπονηθούν, να διαγωνιστούν και να μοιραστούν τα πάθη τους για το παιχνίδι. Ο στόχος που έχω για την υδατοσφαίριση στην Γκάνα είναι να ανυψώσω τους νέους της Αφρικής, δείχνοντάς τους τις τεράστιες ευκαιρίες που μπορεί να τους προσφέρει η ασφάλεια στο νερό και η υδατοσφαίριση στη ζωή και στην εκπαίδευση.


Αυτό το άθλημα έπαιξε τεράστιο ρόλο στη ζωή μου και ήταν το μεγαλύτερο δώρο να μοιραστώ αυτή τη χαρά σε όσους βρίσκονται στην πατρίδα μου. Ξέρω ότι δεν είμαι μόνος όταν λέω ότι είναι ένα άθλημα από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν όλοι οι άνθρωποι και ειδικά εκείνοι που ζουν σε σκληρό περιβάλλον και συνθήκες εδώ στην Αφρική. Πιστεύω ότι όλοι οι νέοι ενήλικες, άνδρες και γυναίκες μπορούν εξίσου να επωφεληθούν από το άθλημά μας με τρόπους που θα αλλάξουν τη ζωή τους για πάντα.

ΠΟΛΟ ΓΚΑΝΑ


Το μεγάλο όραμα που έχω για αυτό το νέο άθλημα στην Γκάνα είναι να δημιουργήσω και να συγκεντρώσω μια ολυμπιακή ομάδα που θα μπορεί όχι μόνο να προκριθεί στους Αγώνες, αλλά και να αγωνιστεί μεταξύ των εθνών του κόσμου. Πιστεύω ότι αυτό το έργο θα ενθαρρύνει επίσης όλους όσους έχουν αφρικανική καταγωγή σε όλη την ήπειρο και τη διασπορά να συμμετάσχουν σε έναν νέο τρόπο ζωής ασφάλειας στο νερό και υδάτινων ευκαιριών.

ΠΟΛΟ ΓΚΑΝΑ


Το όνειρό μου είναι αυτό το έργο, να εμπνεύσει όλους τους λάτρεις του αθλητισμού και αυτούς που αγαπούν επίσης την Αφρική να υποστηρίξουν κάτι που θα έχει διαρκή αντίκτυπο στις νεολαία μας και τις επόμενες γενιές. Αυτό το όραμα για την υδατοσφαίριση στην Γκάνα είναι ένα όραμα ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών και πιστεύω πραγματικά ότι θα έχει αντίκτυπο στη μείωση των ποσοστών πνιγμού των Αφρικανών τόσο στην ήπειρο όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι ενθουσιασμένος να δω τι επιφυλάσσει το μέλλον και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας μια μέρα».

Photo Credits: Mac Heymann


 

Τελευταία Νέα