ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας: Παίρνει εκκίνηση από την Κρήτη

Δημήτρης Ντζάνης
ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας: Παίρνει εκκίνηση από την Κρήτη

bet365

Έπειτα από 10 χρόνια ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας επιστρέφει ξανά στη δράση και εκκινεί σήμερα από την Κρήτη, με το 1ο ετάπ.

Ρόδα είναι και γυρίζει και ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα, το 5ο στην 54 ετών ιστορία του. Από σήμερα (27/4) και μέχρι την Κυριακή (1/5) η ποδηλατική δράση θα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στη χώρα μας.

Ο Γύρος Ελλάδας επιστρέφει έπειτα από 10 χρόνια απουσίας στον παγκόσμιο αγωνιστικό χάρτη. Η αρχή θα γίνει σήμερα το απόγευμα με το 1ο ετάπ από το Ηράκλειο στα Χανιά, με τη μεγάλη γιορτή της ποδηλασίας να ολοκληρώνεται την Πρωτομαγιά, στην καρδιά της Ηπείρου, τα Ιωάννινα. Η συνολική απόσταση του ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας είναι 846.6 χλμ., περιλαμβάνει 5 ετάπ, θα διασχίσει 28 πόλεις της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, θα πάρουν μέρος 140 αθλητές από 18 επαγγελματικές ομάδες, συν τις εθνικές ομάδες της Ελλάδας και της Κύπρου, που θα διεκδικήσουν τις τέσσερις φανέλες του Γύρου.

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η γέννηση τη δεκαετία του ’60

Από το 1968 που ξεκίνησε ο Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδος, με την ονομασία «Έπαθλο Αρχαιοτήτων», μέχρι και την έλευση του 21ου αιώνα έλαβαν χώρα χιλιάδες ωραίες και ξεχωριστές στιγμές οι οποίες χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές με βαθύ νόημα και σημασία. Κατά την διάρκεια του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας το 1981 ο κόσμος έβγαινε στα μπαλκόνια των πόλεων από όπου διερχόταν οι ποδηλάτες και χειροκροτούσε δυνατά μόλις διέκρινε μέσα στο peloton τους Έλληνες αθλητές.

Ο Νίκος Καψοκέφαλος της ΑΕΚ, ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε την διοργάνωση του 1ου ποδηλατικού γύρου στη χώρα μας, την οποία κατάφερε να υλοποιήσει με την βοήθεια ανθρώπων από την μεγάλη ομάδα της ΑΕΚ. Η μεγάλη ποδηλατική ομάδα ξεχώριζε με την διακριτική της ονομασία ως «Greek team». Αποτελούταν από τους: Φώτη Μουστάκη, Σταμάτη Ρηγούτσο, Γιώργο Τζώλη και Μιχάλη Γκιτάκο. Αυτοί οι αθλητές έλαβαν μέρος στον αγώνα με την ονομασία «Έπαθλο Αρχαιοτήτων» τον Οκτώβριο του 1968, όπου κάλυψαν όλη την Πελοπόννησο σε επτά ξεχωριστά ετάπ.

Κανελλόπουλος
Ο Κανέλλος Κανελλόπουλος

Νέα αρχή το 1981, ο Κανελλόπουλος και ο Αναστόπουλος


Εκείνη είναι η εποχή όπου ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος επανέρχεται δυναμικά. Στις διαδρομές του τρέχουν μια φουρνιά Ελλήνων αθλητών όπου ανοίγουν για τα καλά το βιβλίο της ιστορίας για την ποδηλασία δρόμου, μετά από διακοπή 20 ετών. Ήταν η χρονιά που ο Κανέλλος Κανελλόπουλος (Π.Ο Πατρών), έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης που τον κέρδισε τον Γύρο, με την τότε ονομασία του ως «Έπαθλο Αρχαιοτήτων».

Οι επιτυχίες των Ελλήνων συνεχίστηκαν με την 2η θέση που κατέκτησε ο Βαγγέλης Παπαδάκης του ΠΑΟ και την 3η που πήρε ο Ηλίας Κελεσίδης, επίσης του Παναθηναϊκού.

Αξίζει να σημειωθεί η πολύ μεγάλη νίκη που πέτυχε κατά την διάρκεια του 5ου ετάπ ο Τρικαλινός αθλητής της ΑΕΚ, Στέλιος Βάσκος, ο οποίος συνέχισε την παράδοση της «Greek team» δίνοντας μάλιστα το «παρών» σε μεγάλες ποδηλατικές διοργανώσεις και παγκόσμια πρωταθλήματα.

Στέλιος Βάσκος
Ο Στέλιος Βάσκος

Από το 1998 ο πρωταθλητής του Π.Ο. Πατρών, Βασίλης Αναστόπουλος ξεκίνησε να γράφει ιστορία, εξίσου άξια με εκείνη των προηγούμενων πρωταθλητών. Οι προσπάθειες του Αναστόπουλου δικαιώνονται το 2003, με την κατάκτηση της πρώτης θέσης κατά τη διάρκεια του τελευταίου ετάπ στην ιδιαίτερη του πατρίδα, στη Μεγαλόπολη. Την ώρα των απονομών ο Αναστόπουλος παρέα με τον Γιάννη Ταμουρίδη που τερμάτισε στην 3η θέση της γενικής, αποθεώθηκε από τους κατοίκους της Μεγαλόπολης, οι οποίοι αισθάνθηκαν ιδιαίτερα υπερήφανοι για τον άθλο του!


Ήταν το 1982 όταν ο ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος ονομάζεται «Διεθνής» και μπαίνει στο αγωνιστικό καλεντάρι των διεθνών αγώνων. Από τη χώρα μας, την εποχή εκείνη θα παρελάσουν κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας ποδηλασίας.
Μέσα στην παρέλαση ονομάτων, οι Έλληνες αθλητές Βασίλης Αναστόπουλος και Ιωάννης Ταμουρίδης, αφήνουν ανεξίτηλο το σημάδι τους, σε μια ολική ανανέωση της ελληνικής ποδηλασίας. Το 2011 ήταν η χρονιά όπου ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο μετά από διακοπή τεσσάρων χρόνων. Ο Ιωάννης Ταμουρίδης κερδίζει την 2η θέση στον Γύρο με τη φανέλα της SP Tableware σκορπώντας ελπίδα για το εγγύς μέλλον. Μάλιστα, κατέγραψε νίκη στο χρονόμετρο που έγινε στον Αρχάγγελο (2ο ετάπ), φορώντας για δύο μέρες τη φανέλα της γενικής.

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι τρεις πρώτοι νικητές

1968: 1.Τζ. Νίελσεν (Δανία), 2. Γκούιντο Βαν Ντάμε (Βέλγιο), 3.Σάουτσεκ (Τσεχία)

1981: 1.Κανέλλος Κανελλόπουλος (Ελλάδα), 2.Ευάγγελος Παπαδάκης (Ελλάδα), 3.Ηλίας Κελεσίδης (Ελλάδα)

1982: 1.Χένρι Μάντερς (Ολλανδία), 2.Πασκάλ Τάνκε (Ολλανδία), 3.Ντράντζικ Μποροιβικάνι (Γιουγκοσλοβία)

1984: 1.Ασιάτ Σαϊτόφ (Σ. Ένωση), 2.Κορόλκοβ (Σ. Ένωση), 3.Βασίλι Ζντανόβ (Σ. Ένωση-Καζακστάν)

1985: 1.Ιβάν Ρομανόφ (Σ. Ένωση), 2.Μαράτ Γκάνεβ (Σ. Ένωση), 3.Βασίλι Τσπουντόβ (Σ. Ένωση-Ουκρανία)

1986: 1.Ρόλαν Κονιγκσχόφερ (Αυστρία), 2.Κανέλλος Κανελλόπουλος (Ελλάδα), 3.Στάνκο Στάνκεφ (Βουλγαρία)

1987: 1.Όλαφ Ζεντζχ (Γερμανία), 2.Κανέλλος Κανελλόπουλος (Ελλάδα), 3.Ζαν Σουρ (Γερμανία)

1988: 1.Γιντάφτας Ουμάρας (Σ. Ένωση), 2.Μάικλ Ζανόλι (Ολλανδία), 3.Νταν Ράτνκε (Ανατ. Γερμανία)

1989: 1.Φρανκ Κουν (Γερμανία), Ζαν Σουρ (Γερμανία).

1998: 1.Τόμας Λίεσε (Γερμανία), 2.Χρίστο Ζαΐκοφ (Βουλγαρία), 3.Μάθιου Στέφενς (Μ. Βρετανία)

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



2002: 1.Φρέιζερ Μακ Μάστερ (Αυστραλία), 2.Φίλιπ Σνίντερ (Ελβετία), 3.Άνταμ Γκάλβικ (Πολωνία), 3.Γιάρομιρ Φρίντε

2003: 1.Βασίλης Αναστόπουλος (Ελλάδα), 2.Σβέτοσλαβ Τσάνλιεφ (Βουλγαρία), 3.Γιάρομιρ Φρίντε (Τσεχία)

2004: 1.Ασάν Μπαζάγιεβ (Καζακστάν), 2.Αντρέ Σούλτσε (Γερμανία), 3.Μαξίμ Ιγκλίνσκι (Καζκαστάν)

2005: 1.Βαλερί Ντμτρίεβ (Καζακστάν), 2.Αλεξάντρ Ντινόβσκικ (Καζακστάν), 3.Νεμπόισα Γιοβάνοβιτς (Σερβία)


2006: 1.Πάβελ Μπρουτ, 2.Βλαντιμίρ Κόεφ (Βουλγαρία), 3.Ρενέ Αντρλέ (Τσεχία)

2011: 1.Στέφαν Σάφερ (Γερμανία), 2.Γιάννης Ταμουρίδης (Ελλάδα), 3.Μάρκους Φόθεν (Γερμανία)

2012: 1.Ρόμπερτ Βρέτσερ (Σλοβενία), 2.Νταβίντε Ρέμπελιν (Ιταλία), 3.Γιάννης Ταμουρίδης (Ελλάδα)


Τα ετάπ του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

1ο Ηράκλειο – Χανιά 27 Απριλίου

Ώρα εκκίνησης: 10:45
Απόσταση 179 χλμ.
Υψομετρικά 3.478μ.
Η εκκίνηση του 19ου Γύρου Ελλάδος θα δοθεί στο Ηράκλειο, με την αυλαία να πέφτει στα Χανιά. Πρόκειται για ένα αρκετά απαιτητικό ετάπ, που κινείται στις παρυφές των Λευκών Ορέων και αναδεικνύει τη ποικιλομορφία της γεωμορφολογίας της Κρήτης. Με 179 χιλιόμετρα μήκος είναι το μεγαλύτερο του αγώνα.

2ο Ετάπ ΟΑΚΑ-Ιτέα 28 Απριλίου

Ώρα εκκίνησης: 12:00
Απόσταση: 165 χλμ.
Υψομετρικά: 1819μ.

Η αρχή της δεύτερης μέρας θα βρει το πελοτόν στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, ενώ το τέλος της στο γραφικό λιμάνι της Ιτέας. Ένα εντυπωσιακό ετάπ που συνδυάζει τη σύγχρονη Ελλάδα με τον αρχαίο πολιτισμό της. Μία διαδρομή που αναδεικνύει τους ορεινούς όγκους της Στερεάς και καταλήγει στην αγκαλιά του κορινθιακού κόλπου.

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

3ο ετάπ Δελφοί – Καρδίτσα 29 Απριλίου

Ώρα εκκίνησης: 11:30
Απόσταση: 171,6 χλμ.
Υψομετρικά: 2.232μ.

Η αναβίωση του Διεθνούς ποδηλατικού Γύρου δεν θα μπορούσε να μην περνάει από τον «ομφαλό της γης», τον χώρο των Δελφών. Η σημαία του αλυτάρχη θα πέσει στο Χρισσό και από εκεί θα ξεκινήσει η δράση και θα ολοκληρωθεί έξω από το Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας, σε μία μέρα φτιαγμένη για τους σπρίντερ.

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


4ο ετάπ Καρδίτσα – Λάρισα 30 Απριλίου

Ώρα εκκίνησης: 11:30
Απόσταση: 176,5 χλμ
Υψομετρικά: 1.437μ.
Η προτελευταία ημέρα ξεκινά στην Καρδίτσα. Τα πρώτα 35 χιλιόμετρα θα δοκιμάσουν τα πόδια των ποδηλατών, ωστόσο η συνέχεια είναι εντελώς επίπεδη και το σενάριο του μαζικού σπριντ στην πόλη της Λάρισας είναι το επικρατέστερο. Στα κορυφαία σημεία της διαδρομής ανήκει η μαγική εικόνα στη λίμνη Πλαστήρα.

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


5ο ετάπ Καλαμπάκα – Ιωάννινα 1η Μαΐου


Ώρα εκκίνησης: 10:00
Απόσταση: 154,5 χλμ
Υψομετρικά: 2.788μ.
Η πέμπτη και τελευταία ημέρα του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος, είναι εκείνη που θα κρίνει τον νικητή της γενικής κατάταξης. Πρόκειται για το «βασιλικό» ετάπ της διοργάνωσης. Παρότι χιλιομετρικά είναι το πιο μικρό -154,5- είναι το δυσκολότερο, με 2.788μ. υψομετρικά και το πέρασμα από την Κατάρα στα 1700μ., το υψηλότερο σημείο του Γύρου.

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι φανέλες του αγώνα

Γενική Κατάταξη – Γαλάζια Φανέλα

Πρόκειται για τη σημαντικότερη κατάταξη στον αγώνα. Στο τέλος του πρώτου ετάπ βγαίνει η πρώτη γενική κατάταξη. Από κει και μετά προστίθεται σε κάθε αθλητή ο χρόνος του ετάπ κάθε ημέρας και βγαίνει η ανάλογη προσωρινή γενική κατάταξη. Ο αθλητής που βρίσκεται στην πρώτη θέση, φοράει στη διάρκεια του αγώνα την κυανή φανέλα για να μπορούν να τον ξεχωρίζουν οι υπόλοιποι, αλλά και οι θεατές. Την τελευταία μέρα του γύρου, ο ποδηλάτης που θα έχει τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα πέντε ετάπ είναι και ο μεγάλος νικητής.

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Βαθμολογία Βουνών – Πορτοκαλί Φανέλα


Για να αναδειχθεί ο «βασιλιάς των βουνών» υπολογίζονται οι πόντοι που δίνονται στους ποδηλάτες μόλις περάσουν την κορυφή ενός βουνού, το λεγόμενο σπριντ ανάβασης. Οι πόντοι ποικίλλουν ανάλογα με τη δυσκολία της ανηφόρας. Έτσι τα βουνά χωρίζονται σε κατηγορίες, με τα πιο δύσκολα να δίνουν περισσότερους πόντους και τα πιο εύκολα λιγότερους αντίστοιχα. Όποιος αθλητής έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του γύρου, κερδίζει την πρωτιά στη συγκεκριμένη βαθμολογία.

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Βαθμολογία Πόντων – Κόκκινη Φανέλα

Αυτή η βαθμολογία έχει να κάνει με τους πόντους που κερδίζουν οι αθλητές στο ενδιάμεσο σπριντ ευθείας και στον τερματισμό. Ανάλογα με την δυσκολία του ετάπ, τα ενδιάμεσα σπριντ είναι τοποθετημένα σε διαφορετικά σημεία. Όποιος αθλητής έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του γύρου, κερδίζει την πρωτιά στη συγκεκριμένη βαθμολογία.

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Κατάταξη Καλύτερου Νέου Αθλητή – Λευκή Φανέλα


Πρόκειται για τη γενική κατάταξη που λαμβάνει υπόψη της μόνο τους χρόνους από όσους ποδηλάτες είναι κάτω των 25 ετών την 1η Ιανουαρίου της χρονιάς που διεξάγεται ο γύρος. Όπως και στην κατάταξη της κυανής φανέλας, έτσι και εδώ, στο τέλος του πρώτου ετάπ βγαίνει η πρώτη κατάταξη, με τον καλύτερο νέο αθλητή, αυτόν δηλαδή που έχει τον μικρότερο χρόνο, να φοράει τη λευκή φανέλα. Την τελευταία μέρα του γύρου, ο ποδηλάτης που θα έχει τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα 5 ετάπ είναι και ο νικητής στη συγκεκριμένη κατηγορία.

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πού θα δείτε τον Γύρο

Στην Ελλάδα, η EΡΤ Sports θα μεταδίδει ζωντανά τα τελευταία 90 λεπτά για κάθε ένα από τα 5 ετάπ και ο Alpha θα προβάλλει ημίωρη ανασκόπησή τους, κάθε βράδυ από τις 27/4 έως και την Πρωτομαγιά. Ο Alpha θα μεταδώσει και σε 54’ την ανασκόπηση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου μετά το τέλος της διοργάνωσης,

Το Eurosport, μέσα από τις δύο συχνότητές του, θα μεταφέρει τη μαγευτική εικόνα σε 54 χώρες της Ευρώπης βάζοντας τον Γύρο της Ελλάδας σε 144 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η παραγωγή περιλαμβάνει καθημερινές ημίωρες ανασκοπήσεις των ετάπ και πλήρη ανασκόπηση της διοργάνωσης, με τις καλύτερες στιγμές, δηλώσεις και όμορφα πλάνα, μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωσή του. Για σχεδόν δύο εβδομάδες, δηλαδή, η επιστροφή του ιστορικού αγώνα θα βρεθεί στο επίκεντρο και θα διαφημίσει τη χώρα μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Οι 20 ομάδες

Trek – Segafredo – UCI World Team (ΗΠΑ)

Bingoal Pauwels Sauces WB – UCI Pro Team (Βέλγιο)

Drone Hopper - Androni Giocattoli – UCI Pro Team (Ιταλία)

Human Powered Health – UCI Pro Team (ΗΠΑ)

Caja Rural - Seguros RGA – UCI Pro Team (Ισπανία)

Team Novo Nordisk – UCI Pro Team (ΗΠΑ)

Allinq Continental Cycling Team – UCI Continental Team (Ολλανδία)

Astana Qazaqstan Development Team – UCI Continental Team (Καζακστάν)

BHS - PL Beton Bornholm – UCI Continental Team (Δανία)

Cross Team Legendre – UCI Cyclocross Team (Γαλλία)

Dukla Banska Bystrica – UCI Continental Team (Σλοβακία)

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Bolton Equities Black Spoke Pro Cycling – UCI Continental Team (Νέα Ζηλανδία)

Giotti Victoria - Savini Due – UCI Continental Team (Ρουμανία)

Mg.K Vis-Color for Peace-VPM – UCI Continental Team (Ιταλία)

Team Coop – UCI Continental Team (Νορβηγία)

Terengganu Polygon Cycling Team – UCI Continental Team (Μαλαισία)

XSpeed United Continental– UCI Continental Team (Καναδάς)

Tarteletto – Isorex – UCI Continental Team (Βέλγιο)

Εθνική ομάδα Κύπρου

Εθνική ομάδα Ελλάδας

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η εθνική ομάδα σε πλήρη παράταξη


Η σύνθεση της εθνικής ομάδας

Πολυχρόνης Τζωρτζάκης (ΠΟΧ Τάλως, Kuwait Cycling Team)
Χάρης Καστραντάς (Αίολος, Kuwait Cycling Team)
Περικλής Ηλίας (ΠΣ Κρόνος Νίκαιας)
Νίκος Δράκος (Διαγόρας Ρόδου)
Νικηφόρος Αρβανίτου (Θησέας, Java Kiwi Atlántico)
Παναγιώτης Χριστόπουλος - Χέλλερ (RV Pfeil Magstadt)
Δημήτρης Χριστάκος (Άλφα Καλλιθέας)

 

Τελευταία Νέα