Δικαίωση: Τα video games ωφελούν την πνευματική υγεία σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Gazzetta team
Δικαίωση: Τα video games ωφελούν την πνευματική υγεία σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Τα λέει και κοτζάμ Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Τα video games κάνουν καλό!

«Ξεκόλλα πια από αυτό το μαραφέτι». Αν το ξανακούσεις ποτέ αυτό από τη μάνα σου, την κοπέλα σου και οποιονδήποτε άλλο, απάντα ως εξής: «Κάνει καλό στην ψυχική μου υγεία»!

Και αν έχουν αμφιβολίες για αυτό, ιδού, δείξ' τους την επιστημονική γνωμάτευση.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λοιπόν, (μάλιστα) λέει τώρα πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κάνουν καλό στην ψυχική υγεία!

Για την ακρίβεια, ο Άντριου Πρζιμπίλσκι, επικεφαλής της σχετικής έρευνας, σημειώνει: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα video games δεν είναι απαραίτητα βλαπτικά για την υγεία. Το αντίθετο».

Η EA και η Nintendo έδωσαν στους ερευνητές του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης στοιχεία για τον χρόνο που αφιερώνουν οι άνθρωποι παίζοντας δύο video games τους: Το Plants vs Zombies: Battle for Neighborville και το Animal Crossing: New Horizons.

Στη συνέχεια, δε, ζητήθηκε από 3.274 παίκτες, που περνούσαν 4-5 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο παίζοντας, να απαντήσουν ένα ερωτηματολόγιο για τις εμπειρίες τους και τα συναισθήματα ευημερίας, σε μια περίοδο δύο εβδομάδων, που συνδυάστηκε με τα στοιχεία για το πόση ώρα έπαιζαν.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι όσοι έπαιζαν τα παιχνίδια για αρκετές ώρες κάθε εβδομάδα είχαν μια θετική αίσθηση ευημερίας. Επίσης, διαπιστώθηκε πολύ μεγαλύτερη σύνδεση ανάμεσα σε ανθρώπους που ανέφεραν ευημερία και εκείνους που ένιωθαν κοινωνικά συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που έπαιζαν online!

«Το gaming σίγουρα δεν είναι κακό για εσάς», δήλωσε ο Πρζιμπίλσκι. Πρόκειται, να σημειωθεί, για την πρώτη μελέτη που έγινε με χρήση στοιχείων για τον χρόνο παιχνιδιού και όχι με βάση τον χρόνο που αναφέρουν οι παίκτες ότι διαθέτουν σε αυτή την ασχολία, όπως σε προηγούμενες έρευνες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η στάση που υιοθετεί κάποιος για το gaming μπορεί να επηρεάσει τον πνευματικό αντίκτυπό του. Η μελέτη αντιπαραβάλλει την ενδογενή απόλαυση- το να παίζεις ένα παιχνίδι επειδή είναι διασκεδαστικό- με τις εξωγενείς πιο ανησυχητικές συμπεριφορές, όπως το να νιώθεις ότι δέχεσαι bullying παίζοντας, είτε από έναν άλλον παίκτη είτε από το ίδιο το παιχνίδι.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως η μελέτη τους θα εισάγει ένα υψηλότερο στάνταρντ για αποδείξεις στις συζητήσεις σχετικά με τον εθισμό στα video game. «Έχεις πραγματικά σεβαστούς, σημαντικούς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το NHS (βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας), που δίνουν προσοχή και πόρους σε κάτι για το οποίο κυριολεκτικά δεν υπάρχουν σωστά στοιχεία. Και είναι σοκαριστικό για εμένα. Δεν έχει καμία λογικη να λένε "αυτό το πράγμα που κάνει το 95% των εφήβων είναι εθιστικό και δεν έχουμε στοιχεία"», τόνισε Πρζιμπίλσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ