Οδηγός επιτυχίας σε τηλεδιάσκεψη: 4 σημαντικές συμβουλές

Gazzetta team
Οδηγός επιτυχίας σε τηλεδιάσκεψη: 4 σημαντικές συμβουλές
Τέσσερις χρήσιμες συμβουλές για το πως θα εμφανιστείτε όπως πρέπει σε ένα videocall είτε αυτό αφορά επαγγελματικούς λόγους, είτε προσωπικούς.

Ένα από τα νέα πράγματα που έμαθε σε μεγάλο κομμάτι του κόσμου ο κορονοϊός, είναι η εξ αποστάσεως εργασίαςκαι η δουλειά από το σπίτι. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα εφαρμογές όπως το Zoom και το Skype που προσφέρουν video κλήσεις και την δυνατότητα τηλεδιασκέψεων, να απογειωθούν σε downloads.

Βέβαια, μία τέτοια μορφή επικοινωνίας, πόσω μάλλον όταν αφορά επαγγελματικούς λόγους, χρειάζεται και την κατάλληλη προετοιμασία, προκειμένου να έχουμε την σωστή εικόνα.

Ο οδηγός... επιτυχίας περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: Μέρος, φως, ήχος και θέση...

Βρες το σωστό μέρος

ΟΚ, μπορεί να μην ζεις σε μεζονέτα ή σε ένα διαμέρισμα που είναι 120 τετραγωνικά, αλλά όπως και να το κάνουμε, σίγουρα θα έχεις τουλάχιστον 2-3 διαφορετικά μέρη στα οποία θα μπορούσες να κάνεις την βιντεοκλήση που έχεις προγραμματίσει. Αυτά πρέπει να τα επιλέγεις ανάλογα με το άτομο που θα έχεις στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σου. Αν πρόκειται για μία συνηθισμένη συνομιλία με συναδέλφους, μπορείς να την κάνεις από το καναπέ, ενώ είσαι χαλαρός. Αν όμως είναι με κάποιον καινούργιο πελάτη, του οποίου την εμπιστοσύνη θέλεις να κερδίσεις, τότε προτίμησε κάτι πιο... επίσημο. Το γραφείο σου θα ήταν καλή επιλογή ή τέλος πάντων κάπου που να μην μπορεί να σε ενοχλήσει κάποιος, για όσο θα διαρκέσει η επικοινωνία αυτή.

Το videocall θέλει σωστό φωτισμό

Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι κάθονται με την πλάτη στο παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα από την οποία μπαίνει φως. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, στην καλύτερη περίπτωση, να σκοτεινιάζει το πρόσωπό σου στην εικόνα και στην χειρότερη να μην φαίνεται καθόλου. Επέλεξε το παράθυρο να είναι μπροστά σου για να σε φωτίζει ή τουλάχιστον να είναι πλευρικά. Αν μάλιστα βρεις κάποιο που οι ηλιαχτίδες δεν μπαίνουν απευθείας μέσα, ακόμα καλύτερα.

Τα ακουστικά θα σε βοηθήσουν

Για εκείνο το σημαντικό τηλεφώνημα με το νέο πελάτη που λέγαμε νωρίτερα, είναι απαραίτητο να έχεις ησυχία. Βέβαια αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μπορείς να κλειδωθείς στην τουαλέτα. Πρώτον θα έχει αντίλαλο και δεύτερον, θα το αντιληφθεί ο άνθρωπος που θα έχεις απέναντί σου. Οπότε μην σκεφτείς αυτό το ενδεχόμενο. Οπωσδήποτε να χρησιμοποιείς ακουστικά... Θα ακούς τι σου λένε και θα έχεις ένα μικρόφωνο κοντά στο στόμα σου, χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρείσαι και να χαλάς την εικόνα σου.

Η σωστή θέση της κάμερας

Σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία, παίζει και η θέση της κάμερας... Αν έχεις λάπτοπ και το έχεις πάνω στο τραπέζι, τότε θα σε δείχνει από κάτω προς τα πάνω. Κάτι που δεν το θέλεις, καθώς κανείς δεν θέλει να βλέπει το ταβάνι πάνω από το κεφάλι σου. Πρέπει να βρεις το σωστό ύψος και την απόσταση, έτσι ώστε να μην πιάνει το κεφάλι σου όλη την οθόνη και να σε δείχνει από το στήθος και πάνω.