Τα τζιν άλλος τα ανακάλυψε και άλλος πήρε την δόξα: Η ιστορία του Jacob Davis

Gazzetta team
Η ιστορία των τζιν ξεκίνησε πριν 148 χρόνια, όμως όλοι ξέρουν τον Levi Strauss και όχι τον Jacob Davis.

Στις 20 Μαϊου 1873 οι Levi Strauss και Jacob Davis κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη νέα μορφή «παντελονιών εργασίας». Πρόκειται για τα γνωστά μπλου τζην, τα οποία εδώ και 148 χρόνια έχουν γράψει την δική τους ιστορία.

Πως γράφτηκε όμως η ιστορία; Όλα ξεκίνησαν από τον Levi Strauss, τον Γερμανό που αποφάσισε να αφήσει την πατρίδα του το 1853 για τη Νέα Υόρκη και ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον. Εκεί ήταν ο αδελφός του, ο οποίος διατηρούσε ένα κατάστημα με υφάσματα. Ξεκίνησε λοιπόν, να πουλάει ρούχα, ζώνες και μαντίλια, ωστόσο το πιο αξιόλογο προϊόν του ήταν το καραβόπανο.

Έπειτα από δύο χρόνια διαμονής στη Νέα Υόρκη ο Levi Strauss αποφάσισε να μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο για να ανοίξει ένα υποκατάστημα της επιχείρησης που υπήρχε ήδη στη Νέα Υόρκη.

Εκείνη την περίοδο ο Levi Strauss γνωρίστηκε με ένα ράφτη τον Jacob Davis, ο οποίος ήταν πελάτης του, μιας και προμηθευόταν τα υφάσματά του. Η γνωριμία του με τον Davis έμελλε να αλλάξει όλη του την ζωή. Η ιδέα ήρθε από έναν χρυσωρύχο, ο οποίος εξέφρασε το παράπονό του ότι δεν υπάρχει ένα παντελόνι ανθεκτικό που να μην σκίζεται στην δύσκολη δουλειά που έκανε.

Το 1872 ο Davis έστειλε ένα γράμμα τον Strauss που του ανέλυε μια μέθοδο, με την οποία τα παντελόνια θα γίνονταν πιο ανθεκτικά για τους εργάτες των ορυχείων. Ο ράφτης είχε βρει μια πατέντα, σύμφωνα με την οποία πρόσθετε καρφάκια στις γωνίες από τις τσέπες των παντελονιών, που ήταν και το πιο εύθραυστο μέρος του τζιν.

Ο Davis δεν είχε τα χρήματα που χρειάζονταν για την απαραίτητη γραφειοκρατία κι έτσι ζήτησε από τον Strauss να τον βοηθήσει. Σαν αντάλλαγμα συμφώνησαν να αποκτήσουν μαζί το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την καινοτομία που θα πρόσφεραν τα νέα παντελόνια.

Ο Strauss έφερε τον Davis στην επιχείρησή του στο Σαν Φρανσίσκο για να επιβλέπει τις μονάδες παραγωγής των τζην. Στην αρχή απασχολούσαν μοδίστρες, αλλά το 1880 ο Strauss άνοιξε το δικό του εργοστάσιων παραγωγής μπλου τζην. Αρχικά τα παντελόνια ήταν μπεζ και είχαν τον κωδικό 501, αλλά επειδή λερώνονταν πολύ εύκολα, αποφάσισαν να τους δώσουν το σκούρο μπλε χρώμα.

Το 1886, το περίφημο λογότυπο των δύο αλόγων εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα δερμάτινα μπαλώματα των τζιν, το οποίο υποσχόταν δύναμη και αξιοπιστία στα ενδύματα. Μπαίνοντας στον 20ο αιώνα, εισήχθη η κόκκινη ταμπελίτσα Levi’s στην πίσω δεξιά τσέπη των παντελονιών. Αρχικά εμφανίστηκε γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όπου η Αμερική είχε καθιερωθεί ως παγκόσμια δύναμη.

Μέχρι το 1920 τα Levi’s ήταν τα ανδρικά παντελόνια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ. Με την πάροδο των χρόνων, η τρέλα για τα συγκεκριμένα τζην αυξήθηκε και το 1967 έγιναν πολιτιστικό σύμβολο σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ