Η Κίνα δεν ξεχνά: Ο λόγος που έστειλε πρώτη βοήθεια στην Ιταλία (pics)

Νίκος Ράλλης
Η Κίνα δεν ξεχνά: Ο λόγος που έστειλε πρώτη βοήθεια στην Ιταλία (pics)
Μια εκπληκτική ιστορία συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ Κίνας και Ιταλίας, που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 40 ολόκληρα χρόνια, αναδύεται μέσα από τον εφιάλτη του κορονοϊού.

Για να τα πάρουμε από την αρχή, το βράδυ της Πέμπτης, μια ομάδα κορυφαίων Κινέζων γιατρών έφτασε στην Ιταλία, μαζί, μάλιστα, με 31 τόνους ιατρικών προμηθειών, καθώς η γειτονική μας χώρα, που έχει πληγεί όσο καμία άλλη -πλην της Κίνας- από τη νόσο Covid-19, προσπαθεί απεγνωσμένα να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Τα εννέα μέλη της, δε, που στάλθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Υγείας και τον Ερυθρό Σταυρό της Κίνας, είναι η τρίτη κινεζική ομάδα που επισκέπτεται άλλη πληγείσα χώρα, αφού έχουν σταλεί, επίσης, στο Ιράν και στο Ιράκ.

Στην περίπτωση της Ιταλίας, ωστόσο, πέρα από την αδιαμφισβήτητη παραπάνω εμπειρία των Κινέζων στο θέμα του κορονοϊού, υπάρχει και κάτι άλλο, που τους έκανε να μπουν άμεσα στο αεροπλάνο και να πετάξουν για την Ευρώπη.

Μια απίστευτη σχέση αλληλοβοήθειας και συμπαράστασης μεταξύ των δύο χώρων, που βρίσκονται περισσότερα από 10.000 χλμ. μακριά η μία από την άλλη.

Ψαχουλεύοντας λίγο το θέμα, λοιπόν, ανακαλύψαμε πως το 1983 η ιταλική κυβέρνηση βοήθησε τα μέγιστα την κινεζική, προκειμένου να κατασκευαστεί το Ιατρικό Κέντρο Άμεσης Ανάγκης του Πεκίνου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 25 Μαρτίου 1988. Ταυτόχρονα, δε, για πρώτη φορά δημιουργήθηκε στην Κίνα τριψήφιο νούμερο για την κλήση ασθενοφόρου, το 120.

Από τότε, ουσιαστικά, η Κίνα, πολίτες, δηλαδή, αλλά και γιατροί, που γνωρίζουν πολύ καλά τι έκανε η Ιταλία για χάρη τους, για το σύστημα υγείας της χώρας τους, αισθάνονται υποχρεωμένοι! Μάλιστα, σχεδόν 40 χρόνια τώρα γίνονται διαρκώς «ανταλλαγές» μεταξύ των δύο χωρών στον ιατρικό τομέα. Ένα «δούναι και λαβείν» ανθρωπιάς.

Αλλά είναι κάτι ακόμα.

Το 2008, όπως, ίσως, θυμάστε, η Σιτσουάν χτυπήθηκε από έναν καταστροφικό σεισμό, που άφησε χιλιάδες νεκρούς. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Ιταλία έστειλε άμεσα 14 γιατρούς για να βοηθήσουν και έμειναν, μάλιστα, για πολύ καιρό στην πόλη Mianyang, που επλήγη όσο λίγες. Εκεί, περιέθαλψαν περίπου 900 τραυματίες από τον Εγκέλαδο.

Μαντέψτε...

Πέντε άτομα από την 9μελη ομάδα που εστάλη την Πέμπτη στην Ιταλία είναι από την επαρχία Σιτσουάν.

Και όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού της επαρχίας, Shen Ji, «εμείς, οι άνθρωποι από τη Σιτσουάν, ανέκαθεν εκτιμούσαμε πολύ τη βοήθεια της Ιταλίας. Και τώρα θέλουμε να επιστρέψουμε τη χάρη, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, και να βοηθήσουμε τον ιταλικό λαό να αγωνιστεί ενάντια στον κορονοϊό».