Νέα έρευνα αποκαθηλώνει τον «καλό καιρό» ως «σύμμαχο» κατά του κορονοϊού

Gazzetta team
Νέα έρευνα αποκαθηλώνει τον «καλό καιρό» ως «σύμμαχο» κατά του κορονοϊού
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός τονίζει πως η ζέστη δεν έχει παίξει κανένα ανασταλτικό χαρακτήρα στην διασπορά του κορονοϊού όπως πιστεύαμε αρχικά.

Από το ξεκίνημα της διασποράς του κορονοϊού, μέχρι που εξελίχθηκε σε πανδημία, γνωρίζαμε ότι ο καλός καιρός και η ζέστη βοηθάνε σχετικά στη μάχη απέναντι στον φονικό ιό, σε πλήρη σύγκριση φυσικά με το κρύο, που αποτελεί «σύμμαχό» του.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ύστερα από νέα έρευνα και στοιχεία που παρουσιάζει και δημοσιεύει αποδεικνύει ότι οι κλιματικές συνθήκες και γενικότερα οι εποχές δεν έχουν παίξει κάποιον ρόλο στη διασπορά του κορονοϊού.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η διασπορά του κορονοϊού στηρίζεται κυρίως στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι Κυβερνήσεις των χωρών και φυσικά στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη. Τονίζουν μάλιστα πως οι καιρικές συνθήκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

«Είδαμε εμφάνιση νέων κυμάτων της πανδημίας τόσο κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου όσο και σε περιοχές του πλανήτη που οι θερμοκρασίες είναι πάντοτε υψηλές. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας δείχνει ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και στην επερχόμενη θερινή περίοδο» ανέφερε ο Μπεν Ζάιτσικ, συμπρόεδρος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Τονίζει μάλιστα στην έκθεσή του: «Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν μετεωρολογικά και ατμοσφαιρικά δεδομένα πάνω στα οποία μπορούν οι Κυβερνήσεις να στηριχθούν για να χαλαρώσουν τα μέτρα που έχουν επιβάλει για την παρεμπόδιση της μετάδοσης του κορονοϊού. Είδαμε κύματα μόλυνσης να αυξάνονται σε ζεστές εποχές και τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί ξανά τον επόμενο χρόνο».