Υπόθεση Λιγνάδη: Στην Ευελπίδων η Ελένη Κούρκουλα, ολοκληρώθηκε η απολογία του

Gazzetta team
Υπόθεση Λιγνάδη: Στην Ευελπίδων η Ελένη Κούρκουλα, ολοκληρώθηκε η απολογία του
Η Ελένη Κούρκουλα κλήθηκε στην Ευελπίδων, αφού ολοκληρώθηκε η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη

Το κατώφλι του κτιρίου 9 της Ευελπιδων πέρασε η πρώην υπουργός Πολιτισμού Ελενη Κούρκουλα και o Διονύσης Παναγιωτάκης, ενώ είχε μόλις ολοκληρωθεί η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη η οποία είχε αρχίσει λίγο πριν τις 16:00 καθώς απορρίφθηκε η ένσταση ακυρότητας και διήρκησε πάνω από 5 ώρες.

H απολογία του κινήθηκε σε τρεις άξονες:

1) Δήλωσε αθώος. Υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σεξουαλική σχέση με ανήλικους και ναρκωτικά. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι το κατηγορητήριο είναι κατασκευασμένο από «ζηλόφθονες» συναδέλφους του, οι οποίοι στην αρχή δεν ήθελαν να τον βάλουν στη φυλακή, όμως στη συνέχεια είδαν οικονομικό όφελος και προχώρησαν περαιτέρω στην «ενορχήστρωση της σκευωρίας εναντίον του».

2) Προσπάθησε να αποδομήσει τις καταθέσεις των μαρτύρων εναντίον του και τις μαρτυρίες των μηνυτών, τους οποίους χαρακτήρισε ως «αδίστακτους και ανήθικους ανθρώπους» τους οποίους χρησιμοποιούν οι «ζηλόφθονες» συνάδελφοί του.

3) Επιχείρησε να μείνει έξω από την φυλακή. Παρουσίασε τη διαδρομή του στον καλλιτεχνικό χώρο, ανέφερε ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο και ζήτησε από την ανακρίτρια να τον αφήσει ελεύθερο ή να τον αφήσει να γυρίσει σπίτι του με περιοριστικούς όρους.

Η ανακρίτρια έχει καλέσει συνολικά πέντε μάρτυρες. Αμέσως μετά ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφανθούν για την προφυλάκιση ή όχι του Δημήτρη Λιγνάδη.

Το απολογητικό υπόμνημα του Λιγνάδη

Εντωμεταξύ στο φως ήρθε το απολογητικό υπόμνημα του Δημήτρη Λιγνάδη. Ο σκηνοθέτης αρνείται όλες τις κατηγορίες, κάνει λόγο για ψευδείς, κατασκευασμένες μηνύσεις και υποστηρίζει ότι πρόκειται για κατασκευασμένη υπόθεση από δικηγόρους που είναι νομικοί σύμβουλοι του ΣΕΗ, λόγω της αντιπαράθεσης που έχει επί χρόνια, όπως λέει, με πρόσωπα του ΔΣ.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Λιγνάδης παρουσιάζοντας τη δική του πλευρά, υποστηρίζει στο απολογητικό του υπόμνημα:

«Ουδέποτε στη ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε ερωτική - σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο, με ή χωρίς την συναίνεσή του, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε κατείχα ούτε διέθεσα σε οποιοδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία»: Με αυτή την πρόταση ξεκινά το γραπτό απολογητικό υπόμνημα που έχει παραδώσει ήδη στην ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Ο κατηγορούμενος για δύο βιασμούς καλλιτέχνης αναφέρει στο υπόμνημά του ότι οι μηνύσεις και οι μαρτυρικές καταθέσεις σε βάρος του «είναι απολύτως ψευδείς και κατασκευασμένες και τις αρνούμαι κατηγορηματικά».

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, όλη η σε βάρος του υπόθεση είναι κατασκευασμένη «από δικηγόρους που είναι νομικοί σύμβουλοι του ΔΣ του ΣΕΗ και ως υποδομή έχει την ευθεία αντιπαράθεσή μου εδώ και χρόνια με τα πρόσωπα που συγκροτούν το ΔΣ για τον τρόπο που διαχειρίζονται την ένωση Ελλήνων ηθοποιών και τα χρήματα που έρχονται στην κατοχή τους, και εξαιτίας αυτής της αντιπαραθέσεως υπάρχει χρόνια εχθρότητα μεταξύ εμού και αυτών και ιδίως με τον πρόεδρο αυτής και μέτριο ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος συμπτωματικά και όχι αξιοκρατικά βρίσκεται σε αυτή τη θέση».

Σε άλλο σημείο του υπομνήματος, που αριθμεί 27 σελίδες, ο κ. Λιγνάδης αναφέρει ότι η υπόθεση εναντίον του ξεκίνησε με διαρροές σε «υποκινούμενα sites» ότι μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου θα έρθουν και άλλες για κορυφαίο ηθοποιό, ενώ, όπως αναφέρει, μετά από αυτά ακολούθησαν στις 2 Φεβρουαρίου δημοσιεύματα «της γνωστής και συνδεόμενης πολιτικά με την αντιπολίτευση, κόρης παλαιών υπουργών, Έλενας Ακρίτα ότι θα παραιτηθώ από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου…».

Κατά τον κατηγορούμενο, ακολούθησε μια κλιμάκωση ενεργειών με σκοπό «αρχικά, την ηθική εξόντωσή μου διά του χαρακτηρισμού μου ως παιδόφιλου και βιαστή και όχι ο εγκλεισμός μου στη φυλακή», όπως αναφέρει ότι συνέβη μετά την καταγγελία Μπεκατώρου. Σύμφωνα με το υπόμνημα, «στην πορεία όμως, άλλαξε το σχέδιό τους και με την προσδοκία ότι από αυτή την υπόθεση θα μπορούσαν να έχουν και οικονομικό κέρδος λόγω του κλίματος που είχαν πετύχει να δημιουργηθεί για το πρόσωπό μου, βρήκαν δύο αδίστακτους και ανήθικους ανθρώπους και έφτιαξαν δύο ιστορίες, μία τον Αύγουστο του 2010 και μία τον Αύγουστο του 2015, πιθανολογώντας ότι τον Αύγουστο που είναι ο μήνας των παραστάσεων στην Επίδαυρο και στα άλλα θερινά θέατρα, θα ήμουν στην Αθήνα, χωρίς καν να φροντίσουν να ελέγξουν τα προγράμματα των παραστάσεων και να έχουν μια στοιχειώδη αξιοπιστία».

Στο υπόμνημα ο κ. Λιγνάδης παραθέτει λεπτομερώς όλα τα στοιχεία που, κατά την άποψή του, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των δύο καταγγελλόντων για τις πράξεις που του αποδίδουν. Επίσης αναφέρεται διεξοδικά και στην πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του για παραγεγραμμένο αδίκημα αλλά και τη γυναίκα που κατέθεσε λίγες ώρες πριν εκδοθεί το ένταλμα σε βάρος του. Για τη μάρτυρα, μάλιστα, αναφέρει πως «πρόκειται για μια κοπέλα που είχε εμμονή με το πρόσωπό μου», της οποίας την κατάθεση χαρακτηρίζει μυθοπλασία. Τέλος, αναφέρεται σε όλη την καλλιτεχνική του διαδρομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ