Κορονοϊός: Χρήσιμες διευκρινίσεις για το επίδομα των 800 ευρώ

Gazzetta team
Κορονοϊός: Χρήσιμες διευκρινίσεις για το επίδομα των 800 ευρώ
Ένας φοροτεχνικός και ένας εργατολόγος δίνουν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για το επίδομα των 800 ευρώ

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για το επίδομα των 800 ευρώ σε εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό, έδωσαν μιλώντας στον FOCUS FM o φοροτεχνικός, Στέλιος Φωτόπουλος και ο εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας.

Όπως τόνισε ο κος Τεμπονέρας, η ΠΝΠ αφορά όλες τις επιχειρήσεις με βάση τον ΚΑΔ, όπως αυτός ανανεώνεται, σημειώνοντας ότι ο εργοδότης πρέπει να κάνει αίτηση ένταξης μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Εκτίμησε, δε, ότι θα έχουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μετά, μπορεί και για 6 μήνες, καθώς οι επιχειρήσεις «θα κάνουν πολύ καιρό» να ανακάμψουν.

Σημείωσε, επίσης, ότι το επίδομα Πάσχα θα δοθεί μαζί με το επίδομα θερινής άδειας. Αυτό δεν ισχύει, όπως είναι γνωστό, όμως, για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί, καθώς αυτές υποχρεούνται να το καταβάλλουν μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, δηλαδή μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κου Τεμπονέρα εδώ:

Από την πλευρά του, ο κος Φωτόπουλος τόνισε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει καταρχήν να δηλώσουν αναστολή λειτουργίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και με βάση αυτό, θα δηλώσουν στη συνέχεια τα στοιχεία τους οι εργαζόμενοι, όπως ο ΙΒΑΝ. Σε αυτόν τον τομέα, υπάρχει καθυστέρηση.

Η ΠΝΠ δεν κάνει διαχωρισμό με βάση τις αποδοχές των εργαζομένων, αλλά με το αν αναστέλλει τη λειτουργία της μία επιχείρηση ή όχι, άρα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας π.χ. πλήρους απασχόλησης ή εκ περιτροπής, ένας εργαζόμενος επιχείρησης, που έκλεισε με κρατική εντολή ή επλήγη, μπορεί να κάνει αίτηση για τα 800 ευρώ.

Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με όσους είναι με δύο δουλειές και η μία έκλεισε, ενώ η άλλη όχι.

Προϋπόθεση για τις οικονομικές διευκολύνσεις προς τον εργοδότη είναι να μη μειώσει το προσωπικό. Εάν, όταν ανοίξει, απολύσει κόσμο, τις οφειλές, που έχουν ανασταλεί, θα τις πληρώσει με προσαύξηση.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κου Φωτόπουλου εδώ: