Πέθανε ο Μπέρνι Μέιντοφ: Ήταν ο «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης απάτης στην ιστορία της Γουόλ Στριτ

Gazzetta team
Πέθανε ο Μπέρνι Μέιντοφ: Ήταν ο «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης απάτης στην ιστορία της Γουόλ Στριτ
Είχε καταδικαστεί για ξέπλυμα χρήματος, κλοπή και ψευδορκία σε φυλάκιση 150 ετών.

«Έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 82 ετών ο Μπέρνι Μέιντοφ, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του το 2009 για την ενορχήστρωση της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής απάτης στην αμερικανική ιστορία.

Ο Μέιντοφ πέθανε σε ομοσπονδιακή φυλακή και σύμφωνα με το The Associated Press, ο θάνατός του προκλήθηκε από φυσικά αίτια.

Ποιος ήταν ο Μπέρνι Μέιντοφ

Ο Μπέρνι Μάντοφ ενορχήστρωσε τη μεγαλύτερη επενδυτική απάτη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, έπειθε μεγάλους ιδιώτες, θεσμικούς και τράπεζες να εμπιστευτούν σε αυτόν τα χρήματά τους.

Ο Μέιντοφ κατέβαλε σε παλαιότερους πελάτες του κεφάλαια προερχόμενα από τους καινούργιους και τα παρουσίαζε ως αποδόσεις. Οι ζημιές που υπέστησαν θεσμικοί επενδυτές και μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως είχαν φτάσει τα 50 δισ. δολάρια.

Είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 150 ετών για το σχήμα Ponzi, υπό το οποίο εξαπάτησε 37.000 ανθρώπους σε 136 χώρες για τέσσερις δεκαετίες.

Στα θύματα περιλαμβάνονται αρκετοί επώνυμοι όπως ο διάσημος σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο ηθοποιός Κέβιν Μπέικον, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Έλι Βάισελ, αλλά και άλλοι επενδυτές.

Ο Μάντοφ είχε ζητήσει πρόωρη αποφυλάκιση το Φεβρουάριο του 2020, επικαλούμενος ότι είχε λιγότερο από 18 μήνες ζωής μετά την είσοδό του στα τελικά στάδια νεφρικής νόσου.

Το σύστημα Ponzi

Ο ορισμός ενός συστήματος Ponzi είναι μια μέθοδος απάτης, που υπόσχεται υψηλές αποδόσεις με ελάχιστο κίνδυνο για τους επενδυτές. Το όνομα προήλθε από τον Charles Ponzi, έναν Ιταλό μετανάστη, ο οποίος το 1920 υποσχόταν 50% απόδοση των επενδύσεων σε μόνο 90 ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ