Μαθήτρια έφτιαξε ψεύτικο eshop καλλυντικών για καλό σκοπό και βραβεύτηκε

Gazzetta team
Μαθήτρια έφτιαξε ψεύτικο eshop καλλυντικών για καλό σκοπό και βραβεύτηκε
Μια μαθήτρια έφτιαξε ένα ψεύτικό ηλεκτρονικό κατάστημα για να προσφέρει βοήθεια σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας και έφτασε να πάρει βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ιστορία της Κριστίνα από την Πολωνία είναι συναρπαστική. Τον περασμένο Απρίλιο, η 17χρονη μαθήτρια ενοχλημένη από την άνοδο των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο του lockdown, αποφάσισε να φτιάξει ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα για να προσφέρει βοήθεια στα θύματα.

«Αρχικά, άκουσα για την άνοδο περιστατικών ενδοοικογενειακής εν μέσω πανδημίας. Μετά άκουσα για μια γαλλική πρωτοβουλία, όπου κόσμος πηγαίνει στο φαρμακείο και ζητά μια ειδική μάσκα, η οποία ενημερώνει τον φαρμακοποιό ότι πρόκειται για θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Την βρήκα καταπληκτική ιδέα, οπότε σκέφτηκα να πουλήσω καλλυντικά», εξηγεί η Κριστίνα.

Έτσι αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα Camomiles & Pansies για να πουλά αυτά τα καλλυντικά. Η ιδέα είναι πως το θύμα μπορεί να αποκρύψει εκκλήσεις για βοήθεια από τον άνθρωπο που το κακοποιεί στο σπίτι, δείχνοντας απλώς να ψωνίζει στο διαδίκτυο. Αν ζητήσει να αγοράσει μια κρέμα, αντί για πωλητή απαντά ένας ψυχολόγος, κάνοντας ερωτήσεις όπως για πόσο καιρό υφίσταται το δερματικό πρόβλημα ή πώς αντιδρά η μολυσμένη περιοχή του δέρματος στο αλκοόλ. Αν κάποιος κάνει μια παραγγελία και αφήσει διεύθυνση, αυτό λειτουργεί βασικά σαν κωδικός ότι ζητά από τις αρχές να επισκεφθούν το σπίτι του.

Μόλις η Κριστίνα μίλησε ανοιχτά για το σχέδιό της, μέσω της σελίδας της στο Facebook, βομβαρδίστηκε από ερωτήσεις. «Νόμιζα πως θα ήταν μόνο για τους φίλους μου. Σκέφτηκα πως ίσως θα βοηθήσει ένα-δυο άτομα, αλλά η ανάρτησή μου στο Facebook είχε μεγάλη απήχηση και έγινε πραγματικά δημοφιλής», είπε.

«Οι πιο πολλές νεαρές γυναίκες προτιμούν να γράψουν στο Facebook από το να τηλεφωνήσουν, είναι πιο συνηθισμένο για αυτές να χρησιμοποιούν το chat του Facebook. Οι περισσότεροι άντρες που μας γράφουν είναι έφηβοι», λέει η Κριστίνα.

«Για πολλά χρόνια με ενδιέφεραν τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκείνα των γυναικών και γι’ αυτό όταν διάβασα για την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας αποφάσισα να κάνω κάτι. Προηγουμένως, είχα δημιουργήσει τη σελίδα των προσκόπων. Ο προσκοπισμός με δίδαξε πόσο σημαντικό είναι να βοηθάμε τους άλλους και να ενδιαφερόμαστε για τον κόσμο γύρω μας», πρόσθεσε.

Η πρωτοβουλία ήταν ένα από τα 23 πρότζεκτ που έλαβαν το βραβείο Civil Solidarity Prize της ΕΕ, ένα διαγωνισμό που προσφέρει 10.000 ευρώ σε οργανισμούς κοινωνικής προσφορά που καταπολεμούν τις αρνητικές συνέπειες της Covid-19.

Όταν η Κριστίνα έμαθε πως κέρδισε το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αισθάνθηκε ικανοποίηση που επιτέλους έρχεται στο φως το πρόβλημα της κακοποίησης. «Κάνει τον κόσμο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να το σκεφτούν», λέει. Επίσης ευχαριστήθηκε πολύ για την ομάδα της, που εργάστηκε σκληρά για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία- και προς το παρόν σκοπεύουν να κρατήσουν ανοιχτή τη σελίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ