Ιταλία: Βρέθηκε το κλεμμένο αντίγραφο του πιο ακριβού πίνακα στον κόσμο

Gazzetta team
Ιταλία: Βρέθηκε το κλεμμένο αντίγραφο του πιο ακριβού πίνακα στον κόσμο
Το πορτρέτο απεικονίζει τον Χριστό με το ένα χέρι ανυψωμένο σε ευλογία και το άλλο να κρατάει μια κρυστάλλινη σφαίρα.

Ένα αντίγραφο του πίνακα «Salvator Mundi» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, βρέθηκε από την ιταλική αστυνομία αφού είχε κλαπεί από ένα μουσείο στη Νάπολη.

Το έργο τέχνης, το οποίο θεωρείται ως ο ακριβότερος πίνακας ζωγραφικής στον κόσμο, πιθανότατα φιλοτεχνήθηκε από έναν από τους μαθητές του αναγεννησιακού καλλιτέχνη.

Ανακαλύφθηκε σε ένα διαμέρισμα κατά τη διάρκεια έρευνας στην ιταλική πόλη, σύμφωνα με δήλωση της αστυνομίας. Ο 36χρονος ιδιοκτήτης του ακινήτου συνελήφθη με την υποψία ότι έλαβε κλεμμένα αγαθά.

Το πορτρέτο απεικονίζει τον Χριστό με το ένα χέρι ανυψωμένο σε ευλογία και το άλλο να κρατάει μια κρυστάλλινη σφαίρα. Πολλά αντίγραφα του έργου έγιναν κατά τη διάρκεια της ζωής του καλλιτέχνη από τους μαθητές και τους βοηθούς του.

Αν και δεν είναι γνωστό ποιος δημιούργησε αυτό το συγκεκριμένο αντίγραφο, πιστεύεται ότι έχει ζωγραφιστεί προς το τέλος της δεκαετίας του 1510 από κάποιον από το εργαστήριο του καλλιτέχνη. Ο ιδιοκτήτης του πορτρέτου, το Μουσείο του San Domenico Maggiore στη Νάπολη, δήλωσε στην ιστοσελίδα του ότι υπάρχουν «αρκετές υποθέσεις» σχετικά με την ταυτότητα του ζωγράφου, με την «πιο πειστική» θεωρία να πιστώνει το έργο στον φοιτητή Τζιρολάμο Αλιμπράντι.

Πιστεύεται ότι ο πίνακας δημιουργήθηκε στη Ρώμη πριν μεταφερθεί στη Νάπολη από τον Τζιοβάνι Αντόνιο Μουσκέτολα, απεσταλμένο και σύμβουλο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρόλου του 5ου. Το έργο τέχνης επέστρεψε σύντομα στην ιταλική πρωτεύουσα το 2019 για τις ανάγκες μιας έκθεσης.

Η αστυνομία δεν διευκρίνισε πότε είχε κλαπεί ο πίνακας, αν και το Μουσείο της Νάπολης ανέφερε ότι είχε στην κατοχή του το έργο μόλις τον Ιανουάριο του 2020, όταν επέστρεψε από τη Ρώμη.

Το πρωτότυπο «Salvator Mundi» του Ντα Βίντσι έγραψε ιστορία το 2017 όταν πωλήθηκε για 450,3 εκατομμύρια δολάρια στο Christie's στη Νέα Υόρκη. Η ειρωνεία είναι ότι κάποτε είχε χαρακτηριστεί ως αντίγραφο και γι'αυτό πωλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για μόλις 45 λίρες στη δεκαετία του 1950.

Πηγή: Reader.gr