Μεξικό: Επιστήμονες λένε πως ανακάλυψαν νέο είδος φάλαινας

Gazzetta team
Μεξικό: Επιστήμονες λένε πως ανακάλυψαν νέο είδος φάλαινας
Οι επιστήμονες που εργάζονται στη δυτική ακτή του Μεξικού λένε ότι έχουν ανακαλύψει ένα μέχρι πρότινος άγνωστο είδος φάλαινας.

Τρεις φάλαινες με ράμφη, που θυμίζουν δελφίνια, εντοπίστηκαν τον περασμένο μήνα από μια ομάδα επιστημόνων που συνεργάζονται με την Εταιρεία Διατήρησης Sea Shepherd κοντά στα νησιά Σαν Μπενίτο, περίπου 300 μίλια από τα σύνορα των ΗΠΑ.

Η γενετική δειγματοληψία θα επιβεβαιώσει εάν οι φάλαινες συνιστούν ένα νέο είδος. Η ομάδα είχε θέσει ως στόχο να προσπαθήσει να ανακαλύψει τι είδους φάλαινες παρήγαγαν ένα μη αναγνωρισμένο ακουστικό σήμα που είχε καταγραφεί προηγουμένως στην περιοχή.

Οι εμπειρογνώμονες των φαλαινών που εργάζονται παράλληλα με το επιστημονικό τμήμα του Sea Shepherd κατάφεραν να τραβήξουν φωτογραφίες και βιντεοσκοπήσεις των τριών φαλαινών και επίσης κατέγραψαν τα ακουστικά τους σήματα χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο μικρόφωνο.

Οι τρεις ερευνητές δηλώνουν «πολύ σίγουροι» ότι τα ζώα είναι ένα νέο είδος φάλαινας. Η γενετική δειγματοληψία θα χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιωθεί εάν οι εκτιμήσεις τους είναι σωστές.

«Είδαμε κάτι νέο. Κάτι που δεν αναμενόταν σε αυτή την περιοχή, κάτι που δεν ταιριάζει, είτε οπτικά είτε ακουστικά, με οτιδήποτε είναι γνωστό ότι υπάρχει», δήλωσε ο ένας εξ αυτών. «Μου προκαλεί ρίγος η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε επιτύχει αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θα έλεγαν ότι είναι πραγματικά αδύνατο: το να βρούμε ένα μεγάλο θηλαστικό που είναι εντελώς άγνωστο στην επιστήμη», πρόσθεσε.

Κάθε είδος φάλαινας εκπέμπει ένα μοναδικό ακουστικό σήμα υποβρύχια και αυτός ο ήχος δεν έχει καταγραφεί ποτέ, ωστόσο και η αρχική ανάλυση των φυσικών χαρακτηριστικών των φαλαινών υποδηλώνει ότι πρόκειται για ένα νέο είδος, σύμφωνα με την ομάδα.

«Η ανακάλυψη ενός νέου είδους φάλαινας αποδεικνύει πόσο μυστήριο έχει απομείνει για να ανακαλυφθεί στους ωκεανούς, τους οποίους οι καπετάνιοι, τα πληρώματα και οι ερευνητικοί συνεργάτες μας αγωνίζονται να υπερασπιστούν», δήλωσε ο Πίτερ Χάμαρστεντ, διευθυντής εκστρατειών για το Sea Shepherd.

Πηγή: Reader.gr