Καστελόριζο: Σε δύο ομάδες τα Τουρκικά πλοία, ετοιμάζεται να ξεκινήσει το Oruc Reis

Gazzetta team
Καστελόριζο: Σε δύο ομάδες τα Τουρκικά πλοία, ετοιμάζεται να ξεκινήσει το Oruc Reis
Ο αριθμός των τουρκικών πλοίων που είναι χωρισμένα σε δύο ομάδες και ο λόγος που ο Ερντογάν φαίνεται να διαλέγει την 24η Ιουλίου για τον απόπλου του Oruc Reis.

Μπορεί χθες το απόγευμα να κυκλοφόρησε έντονα η φήμη οτι τα τουρκικά πλοία αποσύρονται πίσω στις βάσεις τους, όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από το ελληνικό πεντάγωνο.

Και μάλιστα όχι απλά δεν βγήκε σωστή η πληροφορία αυτή, αλλά φαίνεται πως η ένταση κορυφώνεται στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο και συγκεκριμένα σε αυτή που είχε δεσμεύσει με NAVTEX η γειτονική χώρα για την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο τουρκικός στόλος

Ο τουρκικός στόλος που έχει βγει αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο, εκτιμάται οτι είναι περίπου 25 συνολικά πλοία, τα οποία κινούνται σε δύο ομάδες. Η πρώτη αποτελείται από περίπου 15 πλοία που ξεκίνησαν από την ναυτική βάση Ακσάζ και η δεύτερη από άλλα 10 πλοία που αναχώρησαν από τον κόλπο της Σμύρνης.

Η σημασία της ημερομηνίας

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τα όσα λέγονται στο πεντάγωνο η πιο πιθανή ημερομηνία για να κορυφώσει την προκλητικότητά του ο Ερντογάν, με το Uroc Reis να βάζει μπροστά τις μηχανές του, φαίνεται πως είναι η 24η Ιουλίου. Δηλαδή αύριο, προκειμένου όπως αναφέρει το protothema.gr να σβήσει περαιτέρω το αποτύπωμα του Κεμάλ Ατατουρκ στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας, εμφανίζοντας τον εαυτό του ως τον νέο «πατέρα του τουρκικού έθνους».

Κύκλοι πάντως του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που επικαλείται το ρεπορτάζ, φέρονται να σημείωσαν: «Ο πλους του τουρκικού στόλου προς νότο θα μπορούσε να συνδέεται και με άλλες επιδιώξεις της Άγκυρας, αλλά και με τα πιθανά μηνύματα που θα ήθελε να στείλει προς άλλες πλευρές. Δεν στέλνεις 25 πλοία να συνοδεύσουν ένα ωκεανογραφικό πλοίο. Προφανώς οι στόχοι είναι πολύ περισσότεροι. Ένας από αυτούς πιθανόν να σχετίζεται με ένα μήνυμα που θέλει να στείλει η Άγκυρα προς το Κάϊρο, αφού ένα μικρό κομμάτι που έχει δεσμευθεί αποτελεί μέρος της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας. Επίσης τα πλοία θα μπορούσαν να περάσουν μέσα από τις περιοχές που έχουν δεσμευθεί, χωρίς όμως να σταματήσουν εκεί, αλλά να συνεχίσουν την πορεία τους με κατεύθυνση τα ανοιχτά της Λιβύης. Μπορεί επίσης να λάβουν εντολή να επιστρέψουν ακόμη και στις βάσεις τους αν η τουρκική πολιτική ηγεσία θεωρήσει ότι πέτυχε κάποιους από τους στόχους που είχε θέσει μέσω όλης αυτής της κινητοποίησης. Παρόλ’ αυτά πάντως εμείς οφείλουμε να κινούμαστε με βάση το κακό σενάριο, που δεν είναι άλλο από την παρουσία και δραστηριοποίηση του Oruc Reis στην περιοχή ενδιαφέροντος και την αναγκαιότητα άμεσης απάντησης της χώρας μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ...