Πρώτη φωτογραφία από ηλιακό σύστημα με δύο πλανήτες, 14 και 6 φορές μεγαλύτερους του Δία! (pic & vids)

Gazzetta team
Πρώτη φωτογραφία από ηλιακό σύστημα με δύο πλανήτες, 14 και 6 φορές μεγαλύτερους του Δία! (pic & vids)
Για πρώτη φορά οι επιστήμονες φωτογράφισαν περισσότερους από έναν πλανήτες να περιστρέφονται γύρω από ένα αστέρι σαν τον Ήλιο μας σε ένα μακρινό πολυπλανητικό σύστημα και μάλιστα, είναι πελώριοι!

Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο της Χιλής (Very Large Telescope), για να «συλλάβουν» τις πρώτες εικόνες ενός νεαρού -σαν τον Ήλιο μας- αστεριού, με δύο γιγάντιους πλανήτες σε τροχιά γύρω του!

Αυτές οι εξαιρετικά σπάνιες φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν ως μέρος της έρευνας Young Suns Exoplanet Survey (YSES) και δημοσιεύθηκαν στο Astrophysical Journal Letters, δείχνουν δύο γιγαντιαίους εξωπλανήτες αερίου να κινούνται γύρω από ένα αστέρι που ονομάζεται TYC 8998- 760-1.

Μέχρι τώρα, λοιπόν, οι αστρονόμοι δεν είχαν παρατηρήσει ή φωτογραφίσει άμεσα περισσότερους από έναν πλανήτες σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι σαν τον Ήλιο.

Οι δύο πλανήτες, μάλιστα, είναι πελώριοι: 14 και 6 φορές μεγαλύτεροι από τον «γίγαντα» του δικού μας Ηλιακού συστήματος, του Δία!

Τι βλέπουμε στη φωτογραφία

Στην επάνω αριστερή γωνία της εικόνας βλέπουμε το νεαρό αστέρι που μοιάζει με τον Ήλιο, το TYC 8998-760-1, του οποίου το φως μπλοκαρίστηκε με τη χρήση ενός κορονογράφου. Αυτό το ειδικό όργανο επέτρεψε στο φως από τους δύο νέους καυτούς, κυριολεκτικά, πλανήτες, τον TYC 8998-760-1b και TYC 8998-760-1c, να αποκαλυφθούν σαν δύο φωτεινές κουκίδες στο κέντρο και κάτω δεξιά της φωτογραφίας.

Στο φόντο της φωτογραφίας, μάλιστα, βλέπουμε και πολλά αστέρια.

Το αστέρι TYC 8998- 760-1 των 17 εκατομμυρίων ετών απέχει περίπου 300 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό της Μυία, η οποία είναι ορατή μόνο σε όσους ζουν στο νότιο ημισφαίριο της Γης.

Γιατί είναι σημαντική ανακάλυψη

Είναι η πρώτη φορά, όπως προείπαμε, που δύο πλανήτες απεικονίζονται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι σαν τον Ήλιο. «Είναι σαν μια πολύ νέα έκδοση του δικού μας Ήλιου», δήλωσε ο Alexander Bohn, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία, που ηγήθηκε της έρευνας. «Αυτή η ανακάλυψη είναι ένα στιγμιότυπο ενός περιβάλλοντος που μοιάζει πολύ με το Ηλιακό μας σύστημα, αλλά σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο της εξέλιξής του».

Δύο εξωπλανήτες έχουν φωτογραφηθεί ξανά να περιστρέφονται γύρω από ένα αστέρι, αλλά ήταν σε τροχιά γύρω από φαιούς, «αποτυχημένους», δηλαδή, αστέρες -που δεν κατάφεραν να γίνουν Ήλιοι, για να το πούμε απλά.

Αν και οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει πάνω από 4.000 εξωπλανήτες, η ύπαρξή τους συνάγεται κυρίως από δεδομένα και όχι από φωτογραφίες. «Παρόλο που οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει έμμεσα χιλιάδες πλανήτες στον γαλαξία μας, μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των εξωπλανητών έχει απεικονιστεί άμεσα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της έρευνας, Μάθιου Κένγουορυ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν. «Οι άμεσες παρατηρήσεις είναι σημαντικές στην αναζήτηση περιβαλλόντων που μπορούν να στηρίξουν τη ζωή», δήλωσε ο Kenworthy.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ...