«Μην κάνετε σεξ για 30 μέρες», προειδοποιεί γιατρός ασθενείς που ανάρρωσαν από κορονοϊό

Gazzetta team
«Μην κάνετε σεξ για 30 μέρες», προειδοποιεί γιατρός ασθενείς που ανάρρωσαν από κορονοϊό
Ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό θα πρέπει να «μην κάνουν σεξ για 30 μέρες καθώς υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό».

Ο Veerawat Manosutthi, ιατρικός εμπειρογνώμονας στο Τμήμα Ελέγχου Νοσημάτων της Ταϊλάνδης, συμβουλεύει τους ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό να αποφεύγουν όχι μόνο το σεξ, αλλά και τα φιλιά για 30 ημέρες.

«Όσοι πιστεύουν ότι είναι απαλλαγμένοι από τον ιό, πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικό όταν κάνουν σεξ. Το φιλί πρέπει επίσης να αποφεύγεται, καθώς είναι γνωστό ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του στόματος», λέει χαρακτηριστικά σύμφωνα με δημοσίευμα της Mirror.

Η προτροπή του Manosutthi βασίζεται σε μια πρόσφατη μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι ορισμένοι άνδρες ασθενείς που είχαν αναρρώσει είχαν ίχνη του κορονοϊού στο σπέρμα τους. Ερευνητές πήραν δείγματα σπέρματος από 38 άνδρες με κορονoϊό στην επαρχία Henan της Κίνας. Η ομάδα ανέλυσε τα δείγματα στις 26 Ιανουαρίου και πάλι στις 16 Φεβρουαρίου και διαπίστωσε ότι το 16% αυτών είχαν ίχνη του ιού στο σπέρμα τους.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA, οι ερευνητές σημείωσαν: «Η παρουσία ιών στο σπέρμα μπορεί να είναι πιο συχνή από ό, τι πιστεύουμε, και οι παραδοσιακά μη σεξουαλικά μεταδιδόμενοι ιοί δεν πρέπει να θεωρείται ότι απουσιάζουν πλήρως από τις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων».

Πηγή: reader.gr