Η Ουχάν μέσα σε 10 μέρες θα κάνει τεστ σε μία... Ελλάδα

Gazzetta team
Η Ουχάν μέσα σε 10 μέρες θα κάνει τεστ σε μία... Ελλάδα
Το σχέδιο που επεξεργάζεται η Ουχάν έχει την ονομασία «Η μάχη των 10 ημερών» και στόχο έχει να γίνουν 11 εκατομμύρια τεστ σε αυτό το διάστημα.

Από τις 8 Απριλίου και μετά από 11 εβδομάδες αυστηρής καραντίνας, η ζωή στην Ουχάν είχε αρχίσει να επανέρχεται σε μία κανονικότητα.

Τα σχολεία είχαν ανοίξει ξανά, οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα άρχισαν να λειτουργούν και πάλι, ενώ από τις 3 Απριλίου δεν είχε αναφερθεί κάποιο νέο κρούσμα κορονοϊού.

Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, υπήρξαν 6 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στους υπεύθυνους και να τους οδηγήσει σε σκέψεις για δραστικά μέτρα.

Το σχέδιο αντιμετώπισης

Ποια είναι αυτά; Όπως μεταφέρουν τοπικά ΜΜΕ και αναμεταδίδει το BBC αυτά είναι να κάνουν τεστ σε όλο τον πληθυσμό της περιοχής μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τι σημαίνει αυτό; Αν όντως επιβεβαιωθεί το σχέδιο που κυκλοφορεί είναι να πάρουν μέσα σε 10 μέρες, δείγματα από 11 εκατομμύρια κατοίκους. Και για να καταλάβετε το μέγεθος είναι σαν να θέλουν να τεστάρουν όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, το σχέδιο είναι πολύ φιλόδοξο και για αυτό έχει αποκτήσει την ονομασία «Η μάχη των 10 ημερών», καθώς ακόμα και για έναν πειθαρχημένο λαό, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Πέρα όμως από το στόχo, ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί δεν θα είναι ενιαίος, καθώς οι υπεύθυνοι κάθε περιοχής καλούνται να βγάλουν ξεχωριστό σχέδιο για τους κατοίκους τους και να φροντίσουν να το επικοινωνήσουν σωστά, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα έχουν προτεραιότητα.

Επιφυλάξεις από ειδικούς

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως η δημοσιοποίηση του σχεδίου αυτού δεν τους βρήκε όλους θετικούς. Ο Peng Zhiyong που είναι διευθυντής του τμήματος εντατικής φροντίδας στο νοσοκομείο Zhongnan μιλώντας στους Global Times τόνισε πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και θα κόστιζε αρκετά.

Πρότεινε οι εξετάσεις να γίνουν στο υγειονομικό προσωπικό, σε εθελοντές και σε όσους ανήκουν στις επαφές των κρουσμάτων.