Το Βίλνιους μετατρέπεται σε ένα τεράστιο υπαίθριο καφέ, παραχωρώντας τους δημόσιους χώρους στα μαγαζιά

Gazzetta team
Το Βίλνιους μετατρέπεται σε ένα τεράστιο υπαίθριο καφέ, παραχωρώντας τους δημόσιους χώρους στα μαγαζιά
Ο δήμαρχος του Βίλνιους ανακοίνωσε πως, προκειμένου να κρατήσει ζωντανή τη λιθουανική πρωτεύουσα, θα παραχωρήσει δωρεάν το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χώρου σε ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων, ώστε να τοποθετήσουν τραπέζια έξω, τηρώντας παράλληλα τις αποστάσεις.

Έναν πρωτότυπο τρόπο, προκειμένου να κρατήσει την πόλη του ζωντανή, όπως λέει, και τα μαγαζιά να μην αναγκαστούν να κλείσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων, βρήκε ο δήμαρχος του Βίλνιους.

Αυτή την εβδομάδα, και ενώ η Λιθουανία έχει καταγράψει 1344 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 44 θανάτους, στη χώρα άνοιξαν ξανά μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια με εξωτερικά καθίσματα, κομμωτήρια και σχεδόν όλα τα καταστήματα, καθώς το lockdown χαλαρώνει και εκεί.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας επέβαλε αυστηρούς κανόνες σχετικά με τις αποστάσεις μεταξύ των πολιτών και τα μέτρα ασφαλείας, καθώς τα καταστήματα πρέπει να περιορίζουν τους πελάτες τους σε έναν τη φορά, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε όλους τους δημόσιους χώρους, ενώ τα τραπέζια σε καφέ και εστιατόρια πρέπει να απέχουν μεταξύ τους δύο μέτρα.

Αυτό το τελευταίο, όμως, είχε ως αποτέλεσμα πολλά μαγαζιά, και ειδικά στην παλιά πόλη του Βίλνιους, την περίφημη Senamiestis, που συγκαταλέγεται στα Παγκόσμια Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, να αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι στενοί δρόμοι δεν επιτρέπουν περισσότερα από δύο τραπέζια.

Ο δήμαρχος, λοιπόν, σκέφτηκε το εξής: «Τα καφέ που βρίσκονται κοντά σε πλατείες και δρόμους θα επιτρέπεται να στήνουν έξω τραπεζάκια δωρεάν αυτήν τη σεζόν για να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους στη διάρκεια της καραντίνας», ανακοίνωσε ο Ρεμίγκιους Σιμάσιους!

«Παρότι η δημόσια ασφάλεια παραμένει βασική προτεραιότητα της πόλης», τόνισε ο 46χρονος δήμαρχος, «το νέο μέτρο θα βοηθήσει, ωστόσο, τα καφέ να ανοίξουν, να δουλέψουν, να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας και το Βίλνιους ζωντανό».

Η απόφαση ενθουσίασε τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών και σύμφωνα με τον Guardian, ήδη περισσότεροι από 160 ιδιοκτήτες καφέ έχουν κάνει αίτηση!