ΠΟΥ: Αφάνταστη ανθρώπινη τραγωδία στους οίκους ευγηρίας

Gazzetta team
ΠΟΥ: Αφάνταστη ανθρώπινη τραγωδία στους οίκους ευγηρίας
Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς του οργανισμού, «έως και το 50% των νεκρών από τον κορονοϊό ήταν ένοικοι σε ιδρύματα μακροχρόνιας φροντίδας».

Για μια «αφάνταστη ανθρώπινη τραγωδία», έκανε λόγο ο διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μιλώντας για τις απώλειες από τον κορονοϊό στα γηροκομεία.

Σε αυτά τα κέντρα, η κατάσταση είναι «βαθιά ανησυχητική», εκτιμά ο Χανς Κλούγκε, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από την Κοπεγχάγη, την έδρα του ευρωπαϊκού βραχίονα του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς του οργανισμού, «έως και το 50% των νεκρών από τη νόσο Covid-19 ήταν ένοικοι σε ιδρύματα μακροχρόνιας φροντίδας», γεγονός που συνιστά μια «αφάνταστη ανθρώπινη τραγωδία», επεσήμανε ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ.

Στις 13 Απριλίου, μεταξύ των 444 θανάτων που καταγράφηκαν στην Ιρλανδία, το 55,2% ήταν σε οίκους ευγηρίας. Τη 15η Απριλίου, η Γαλλία έκανε γνωστό ότι το 49,4% των νεκρών της ήταν ένοικοι οίκων ευγηρίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικοινώνησε ο ΠΟΥ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για τον Κλούγκε, «υπάρχει μια άμεση και επείγουσα ανάγκη να ξανασκεφτούμε και να προσαρμόσουμε τη λειτουργία» αυτών των ιδρυμάτων, μπροστά στην πανδημία. Κυρίως να δοθεί προτεραιότητα στα διαγνωστικά τεστ, να εξοπλιστούν οι επαγγελματίες υγείας και να οργανωθούν ειδικές μονάδες για τους ασθενείς που πάσχουν από τον νέο κορονοϊό, προτού καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Κι αυτό διότι, υπογράμμισε ο αξιωματούχος, «ακόμα και στην περίπτωση των πολύ ηλικιωμένων ανθρώπων, που είναι ευάλωτοι και ζουν με πολλές χρόνιες ασθένειες, πολλοί έχουν καλές πιθανότητες να αναρρώσουν εάν λάβουν την κατάλληλη φροντίδα».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ