Γιατί οι πετρελαιοπαραγωγοί πλήρωναν για να αγοράσει κάποιος το πετρέλαιό τους!

Gazzetta team
Γιατί οι πετρελαιοπαραγωγοί πλήρωναν για να αγοράσει κάποιος το πετρέλαιό τους!
Η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου σε σχέση με τη μειωμένη ζήτησή του, προκάλεσε το αδιανόητο, όσο και απίστευτο περιστατικό, οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να πληρώνουν μέχρι και 40 δολάρια το βαρέλι, για να πάρει κάποιος τον μαύρο χρυσό!

Η κίνηση αυτή ήταν αναγκαστική, καθώς η παραγωγή είναι μεγάλη και δεν υπήρχαν άλλοι αποθηκευτικοί χώροι, δηλαδή δεξαμενές. Επίσης στη θάλασσα τα δεξαμενόπλοια και οι πλωτές δεξαμενές είναι υπερπλήρεις, αφού η παραγωγή αυξάνει και το πετρέλαιο λόγω του καιρού προφανώς, αλλά και κορονοϊού δεν "φεύγει" προς τους ενδιαφερόμενους.

Σήμερα το πρωί ο West Texas Intermediate διαπραγματευόταν στην Ασία στα -14 δολάρια το βαρέλι, αλλά λίγο αργότερα έφτασε στο 1,67 δολάρια, ενώ η τιμή του Brent διαμορφώνεται στα 25,38 δολάρια.

Χθες οι παραγωγοί έφτασαν να πληρώνουν σχεδόν από 40 δολάρια για να "ξεφορτωθούν" το πετρέλαιό τους. Όταν σταμάτησαν οι συναλλαγές, το αργό έκλεισε στα -37,63 δολάρια το βαρέλι, έχοντας καταγράψει πτώση 305% ή 55,90 δολαρίων το βαρέλι σε σχέση με την Παρασκευή, όταν η τιμή του αργού κινούνταν στα 18 δολάρια το βαρέλι.

Οι Financial Times επισήμαιναν ότι είναι ένδειξη της κρίσης στον πετρελαϊκό κλάδο, αφού τα lockdowns που έχουν επιβάλει οι αρμόδιες αρχές για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού μείωσαν τη ζήτηση 30% και πλέον....

Πέρα απ αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν και φόβοι για μια βαθιά παγκόσμια ύφεση εξ αιτίας της πανδημίας.