«Έζησα μια καλή ζωή»: 90χρονη ασθενής με κορονοϊό αρνήθηκε αναπνευστήρα για να δοθεί σε νεότερο (pic)

Gazzetta team
«Έζησα μια καλή ζωή»: 90χρονη ασθενής με κορονοϊό αρνήθηκε αναπνευστήρα για να δοθεί σε νεότερο (pic)
Μια ηλικιωμένη ασθενής με Covid-19 αρνήθηκε αναπνευστήρα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε κάποιον νεότερο, λέγοντας στους γιατρούς «έζησα μια καλή ζωή, κάνατε ό,τι μπορούσατε»!

Η κατάρρευση των συστημάτων υγείας σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου λόγω της εφιαλτικής κατάστασης με τον κορονοϊό έχει «γεννήσει», δυστυχώς, μερικές από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες.

Υπάρχουν στιγμές, όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και μέρες πια, που γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Σε ποιον θα δώσουν αναπνευστήρα και σε ποιον όχι. Όπως καταλαβαίνετε και όπως ομολογούν και οι ίδιοι άλλωστε, ακολουθείται, πλέον, η λεγόμενη ιατρική πολέμου. Όποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να ζήσει, σε αυτόν δίνουν τη μεγαλύτερη προσοχή και αφήνουν τους υπόλοιπους, που είναι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ηλικιωμένοι.

Αυτή ακριβώς, όμως, η έλλειψη αναπνευστήρων, και όχι ο ίδιος ο ιός, έχει προκαλέσει των θάνατο πολλών...

Είναι ενδεικτική της τραγικότητας της κατάστασης η ιστορία μιας 90χρονης γυναίκας στο Βέλγιο, καθώς πήρε την απόφαση εκείνη αντί για τους γιατρούς να μη δεχθεί αναπνευστήρα, προκειμένου να δοθεί σε κάποιον νεότερο.

Τα λόγια της συγκλονίζουν.

«Δεν θέλω αναπνευστήρα», είπε στους γιατρούς η Suzanne Hoylaerts, που μάχεται με τη νόσο Covid-19. «Κρατήστε τον για κάποιον νεότερο. Είχα μια καλή ζωή. Μη στεναχωριέστε, κάνατε ό,τι μπορούσατε για μένα».

Λίγες στιγμές αργότερα, πέθανε...

Η κόρη της, δε, λέει: «Δεν μπορούσα να πω ''αντίο''. Δεν μπορούσα να πάω στην κηδεία της»...