Στα υποβρύχια γνωρίζουν για τον κορονοϊό;

Gazzetta team
Στα υποβρύχια γνωρίζουν για τον κορονοϊό;
Είναι απορίας άξιον: Τα πληρώματα των υποβρυχίων σε ολόκληρο τον κόσμο ξέρουν άραγε για τον κορονοϊό και την έκταση που έχει πάρει η πανδημία; Τι απαντούν Γάλλοι νυν και πρώην αξιωματικοί.

Και όμως.

Υπάρχουν, πιθανότατα, αρκετοί στον κόσμο, που δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει με τον κορονοϊό και πόσο μεγάλη είναι, πλέον, η έκταση της πανδημίας!

Ενώ ο μισός πληθυσμός του πλανήτη είναι κλεισμένος στο σπίτι και ο άλλος μισός «προσέχει για να έχει...», κάποιοι φαίνεται ότι δεν ξέρουν τίποτα.

Πρόκειται για τα πληρώματα των υποβρυχίων αρκετών χωρών, από τα οποία, όπως λένε Γάλλοι νυν και πρώην αξιωματικοί, εσκεμμένα κρατούν κρυφή την αλήθεια, προκειμένου να παραμείνουν οι άνθρωποι προσηλωμένοι στις αποστολές τους.

Σύμφωνα με το rfi.fr, τα πληρώματα, που βρίσκονται στη θάλασσα σε απόρρητες αποστολές, οι οποίες, μάλιστα, διαρκούν περίπου δύο μήνες, ίσως και παραπάνω, προστατεύονται από τις κακές ειδήσεις γενικότερα, ώστε να μην πέσει το ηθικό τους.

Επομένως, πιστεύεται ότι τα περισσότερα μέλη των υποβρυχίων αγνοούν την κατάσταση...

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, που έχει τον 6ο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως, τα πληρώματα που αναχώρησαν με υποβρύχια πριν την εξάπλωση του κορονοϊού θα μάθουν μάλλον τα νέα το τελευταίο 48ωρο της αποστολής τους, καθώς επιστρέφουν στο λιμάνι.

«Δεν θα ξέρουν», λέει ο ναύαρχος Ντομινίκ Σαλ, διοικητής του γαλλικού στόλου βαλλιστικών υποβρυχίων από το 2003 μέχρι το 2006 και του πυρηνικού υποβρυχίου L’ Inflexible.

Ο ίδιος, έμαθε για τον θάνατο του πατέρα του όταν πάτησε το πόδι του ξανά στη στεριά, μετά από μια δίμηνη αποστολή. «Τα παιδιά πρέπει να είναι πλήρως αφοσιωμένα στην αποστολή τους. Όσοι βρίσκονται στη θάλασσα, δεν χρειάζονται τέτοιες πληροφορίες. Ο κυβερνήτης, πιστεύω, έχει αναμφίβολα ενημερωθεί για αυτό που συμβαίνει με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά δεν νομίζω να του έχουν και εκείνου πει όλες τις λεπτομέρειες».

Ο αρχίατρος Γκαμπριέλ, που ήταν σε υποβρύχια αποστολή το 2012, όταν ένας ισλαμιστής εξτρεμιστής σκότωσε Γάλλους αλεξιπτωτιστές, λέει ότι αποκρύπτονται όλες οι ειδήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ηθικό του πληρώματος. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαδίκτυο, ραδιόφωνο και τηλεόραση στο υποβρύχιο, τα μόνα νέα που μαθαίνεις έρχονται από τα μηνύματα που λαμβάνει ο κυβερνήτης, ο οποίος τα φιλτράρει και δεν δίνει σε όλους όλες τις πληροφορίες», τονίζει. «Το μόνο μέρος που είσαι πραγματικά αποκομμένος από όλες τις πληροφορίες είναι ο βυθός, αφού ακόμη και σε σκάφη στο διάστημα υπάρχει ραδιόφωνο, τηλεόραση και ίντερνετ».

Ένας εν ενεργεία αξιωματικός, δε, γιατρός στο βαλλιστικό υποβρύχιο Le Triomphant επί τέσσερα χρόνια, λέει ότι η πανδημία του κορονοϊού «θα αποτελέσει «μεγάλη έκπληξη για τα πληρώματα». Δεν έχουν βιώσει την κρίση όπως εμείς, με τον φόβο και τα περιοριστικά μέτρα. Θα είναι μεγάλη έκπληξη για αυτούς. Θα μάθουν την ιστορία, αλλά θα τους αφορά και τους ίδιους. Όσο σοβαρό και αν είναι ένα γεγονός, τίποτε δεν μπορεί να κάνει ένα μέλος πληρώματος υποβρυχίου. Και αφού δεν μπορεί να κάνει κάτι, καλύτερα να μη γνωρίζει. Ξέρουν ότι δεν τους λένε πολλά και το αποδέχονται. Είναι μέρος της συμφωνίας».

Στο μεταξύ, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό αρνήθηκε να διευκρινίσει αν τα πληρώματα των υποβρυχίων του γνωρίζουν για την πανδημία.

Όπως δήλωσε, άλλωστε, ο εκπρόσωπός του, Ολιβιέ Ριμπάρ, είναι «αδύνατο να γνωρίζει κανείς αν τα πληρώματα ενημερώθηκαν, επειδή περιβάλλονται από μια φούσκα προστασίας και εμπιστευτικότητας»...