«Πύρρειο» νίκη της Μέρκελ στην Βαυαρία δείχνουν τα exit polls

Gazzetta team
Αν τα νούμερα το απόγευμα της Κυριακής στη Βαυαρία παραπέμπουν σε αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τότε θα είμαστε μπροστά από μια ιστορική εξέλιξη: οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, το έτερο μέλος της Χριστιανικής Ένωσης μαζί με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ, θα έχουν κερδίσει μεν και με απόσταση από τον δεύτερο, αλλά μετά από πολλά χρόνια, θα έχουν χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Η δημοσκόπηση του δεύτερου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης, του ZDF, το βράδυ της Πέμπτης, ήταν ενδεικτική: η CSU κατέγραφε ποσοστό της τάξης του 34%, με τους Πράσινους να ανεβαίνουν στο 19% και να είναι καθαρά δεύτεροι.

0% Γκανιότα* & Συναρπαστικά Ειδικά Στοιχήματα στη Novibet * Αφορά την επιλογή «Νικητής Αγώνα» σε επιλεγμένα παιχνίδια πριν την έναρξη''.

Από εκεί και πέρα, το χάος: το SPD που ποτέ δεν κατέγραφε καλές επιδόσεις στη Βαυαρία, κατακρημνίζεται στο 12%, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, ένα κόμμα που έχει συνδυασμούς σε ελάχιστα κρατίδια, αλλά συνεπή παρουσία στη Βαυαρία, παίρνουν ένα 10%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία παίρνει επίσης 10% και, τέλος, με 5,5,% οι Φιλελεύθεροι εμφανίζονται να μπαίνουν οριακά στη Βουλή.

Ένα στοιχείο, δε, που είναι σαφές και εξηγεί το ιστορικά χαμηλό ποσοστό της CSU έχει να κάνει με την πολυδιάσπαση στο πολιτικό σύστημα της Βαυαρίας. Έτσι, σήμερα στο Maximilianeum, τη Βουλή της Βαυαρίας, είναι εκλεγμένα τέσσερα κόμματα και η CSU κυβερνά με απόλυτη πλειοψηφία, έχοντας το SPD, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους ως αντιπολίτευση. Πλέον, στην εξίσωση μπαίνουν και οι Φιλελεύθεροι, αλλά και η Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι το προσφυγικό λειτουργεί ως νέα διαιρετική τομή στη Βαυαρία. Η Χριστιανική Ένωση χάνει πόντους από τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις του προέδρου της και υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Χόρστ Ζεεχόφερ, ο οποίος αρχικά δεν είχε αντιταχθεί στην πολιτική ανοιχτών συνόρων της Άνγκελα Μέρκελ, μετά, όταν είδε πρόσφυγες να συρρέουν στην Βαυαρία, σκλήρυνε τη στάση του, απαίτησε ανώτατο ετήσιο όριο εισροών στη χώρα και μόλις πριν από ελάχιστους μήνες παραλίγο να προκαλέσει διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού με το νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση του μεταναστευτικού πλαισίου που ήθελε να περάσει.

Η CSU, λοιπόν, χάνει ψηφοφόρους, κυρίως προς τρεις κατευθύνσεις: χάνει πιο δεξιούς ψηφοφόρους προς την Εναλλακτική για τη Γερμανία που στις προηγούμενες εκλογές του 2013 δεν είχε ακόμα ιδρυθεί, χάνει λίγους προς τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, και χάνει πιο κεντρογενείς ψηφοφόρους ακόμα και προς τους Πρασίνους. Οι, δε, Πράσινοι ενισχύονται και από ψηφοφόρους του SPD που αποξενώνονται από το κόμμα τους, θεωρώντας ότι οι Πράσινοι εκφράζουν με μεγαλύτερη συνέπεια τις αρχές της μετριοπάθειας, της ανοιχτής κοινωνίας και της ανοχής απέναντι στους μετανάστες.

Η Χριστιανική Ένωση προσπάθησε να αποφύγει τα χειρότερα προ εξαμήνου, με την αλλαγή πρωθυπουργίας στη Βαυαρία: έτσι, ο άλλοτε επικριτής της Ελλάδας, Μάρκους Ζέντερ, διαδέχθηκε τον Ζεεχόφερ στην πρωθυπουργία και έγινε Γενικός Γραμματέας της CSU. Αν το κόμμα πάρει τα ποσοστά που προοιωνίζονται από τις δημοσκοπήσεις, όμως, αυτός που φαίνεται ότι θα εισπράξει τη ζημία είναι ο Ζεεχόφερ, όχι τόσο ο Ζέντερ που είναι πιο «φρέσκος» και δεν έχει καταφέρει ακόμα να δώσει το στίγμα του. Με αυτό το δεδομένο, πολλοί προεξοφλούν την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος που δεν αποκλείεται να του κοστίσει ακόμα και το ομοσπονδιακό υπουργείο του, με δεδομένο ότι η Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης στην Bundestag θα στοιχηθούν πίσω από τον Ζέντερ.

Όσο για τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης; Αν τα νούμερα είναι περίπου έτσι, πρώτη επιλογή για το CSU θα είναι η συζήτηση με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους και ίσως και με τους Φιλελεύθερους, αν τα «κουκιά» δεν βγαίνουν για δικομματικό συνασπισμό. Ίσως, όμως, να παίξει και το σενάριο για «μεγάλο Συνασπισμό» με τους Πράσινους, κάτι στο οποίο οι Πράσινοι θα ήταν, υπό προϋποθέσεις, ανοιχτοί.

Τέλος, το ενδιαφέρον είναι τι επίδραση θα έχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ μια τέτοιους μεγέθους εκλογική αποτυχία. Είναι σαφές ότι η ίδια δεν θα βγει ενισχυμένη από αυτή την αναμέτρηση, αν και, αν χάσει στον…δρόμο τον Ζεεχόφερ, δεν τα…βάψει μαύρα. Όπως και να έχει, όμως, θα πρέπει να ξανασκεφτεί το αν θα είναι υποψήφια για πρόεδρος του CDU στο συνέδριο του Δεκεμβρίου εκ νέου, ενώ είναι δεδομένο ότι και ο κυβερνητικός συνασπισμός της θα συνεχίσει να πορεύεται επί ξηρού ακμής.

Πηγή: reader.gr