Πέντε κάτοικοι ενός νησιού προσπαθούν να μαζέψουν 4,8εκ. ευρώ για να το αγοράσουν! (pics)

Gazzetta team
Πέντε κάτοικοι ενός νησιού προσπαθούν να μαζέψουν 4,8εκ. ευρώ για να το αγοράσουν! (pics)
Οι πέντε κάτοικοι ενός νησιού προσπαθούν να το αγοράσουν για να διαφυλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

Το νησί Ούλβα, βρίσκεται στη Σκωτία και τον Ιούλιο, ο ιδιοκτήτης του και έκτος κάτοικος του νησιού αποφάσισε να το θέσει προς πώληση.

Στο απομακρυσμένο νησί ζουν μόνο πέντε κάτοικοι και στο άκουσμα της είδησης φοβήθηκαν ότι ο τρόπος ζωής του θα τελειώσει, καθώς πάμπλουτοι ξένοι άρχισαν να καταφθάνουν στο νησί τους με ελικόπτερα.

Τότε λοιπόν, βασισμένοι σε έναν νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι από την κυβέρνηση Στέρτζον, αποφάσισαν τότε να... αγοράσουν το νησί με τις μοναδικές παραλίες και τις απόκρημνες ακτές!

Ο νόμος αυτός επιτρέπει να αναβάλλεται η πώληση ιδιωτικών εκτάσεων σε ιδιώτες επενδυτές ώστε να δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινότητες να κάνουν αντιπροσφορά για να τις αγοράσουν και έχει σοβαρές συνέπειες στη Σκωτία όπου η μισή γη ανήκει σε μόλις 500 πρόσωπα – πολλοί από τους ιδιοκτήτες είναι ευγενείς που έχουν κάστρα και μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, αλλά δεν κατοικούν εκεί.

Οι κάτοικοι του νησιού θα έχουν στη διάθεσή τους άλλους οκτώ μήνες για να πετύχουν τον στόχο τους. Ο ιδιοκτήτης, ο Τζέιμι Χάουαρντ, πουλάει το νησί έναντι 4,8 εκατ. ευρώ (4,25 εκατ. λίρες) και οι μοναδικοί του κάτοικοι προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα μέσω μιας καμπάνιας στο διαδίκτυο, αλλά προς το παρόν το ποσό που συλλέγουν καθημερινά είναι μικρό, μόλις 1.000 λίρες κατά μέσο όρο. Ελπίζουν πλέον σε μια χρηματοδότηση από το Ταμείο Γης που ίδρυσε η κυβέρνηση της Σκωτίας ειδικά για να χρηματοδοτεί τέτοιου είδους εγχειρήματα.

«Η κοινοτική ιδιοκτησία είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε», τόνισε η 33χρονη Έμα Μακί, η οποία θυμάται την εποχή που στο νησί, έκτασης 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ζούσε μια ακμάζουσα αγροτική κοινότητα.

Όταν άρχισαν να φτάνουν στο Ούλβα πάμπλουτοι Ρώσοι και Άραβες, υποψήφιοι αγοραστές, οι πέντε νησιώτες φοβήθηκαν ότι κάποιος ξένος θα τους έδιωχνε και θα τους απαγόρευε την πρόσβαση στον τόπο τους. «Αν εσείς είχατε τόσα λεφτά, γιατί ν' αφήσετε ελεύθερη την πρόσβαση στο κοινό αντί να κρατήσετε το νησί για τον εαυτό σας;» είπε χαρακτηριστικά η ΄Έμα η οποία διατηρεί το μοναδικό καφέ του νησιού.

Το Ούλβα είναι ένα ειδυλλιακό μέρος, με θέα στο όρος Μπεν Μορ και τον εντυπωσιακό καταρράκτη Ίας Φορς του γειτονικού νησιού Μουλ. Η πρώτη στάση για τους επισκέπτες που φτάνουν με το φεριμπότ από το Μουλ είναι το καφέ Boathouse. «Η οικογένεια του συζύγου μου ζει στο Ούλβα εδώ και δεκαετίες» εξήγησε η Ρεμπέκα Μονρό, 30 ετών, η οποία κατάγεται από το Ντάμφρις. «Οργάνωναν χριστουγεννιάτικες γιορτές και υπήρχαν πολλά περισσότερα παιδιά στο δημοτικό σχολείο, ήταν πιο δυναμικά τα πράγματα κάποτε», αφηγείται με νοσταλγία.

Το Boathouse εξυπηρετεί περίπου 5.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Όμως τα γειτονικά κτίσματα, αγροκτήματα, μια εκκλησία και ένα ξενοδοχείο, στέκουν πλέον ερειπωμένα.

Οι πέντε κάτοικοι ελπίζουν ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του γειτονικού νησιού Έιγκ που το αγόρασαν οι κάτοικοί του το 1997 και μέσα σε 20 χρόνια, ο πληθυσμός του διπλασιάστηκε.

Πηγή: reader.gr