Νέα πυρά Ερντογάν εναντίον ΗΠΑ

Gazzetta team
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τη διπλωματική διένεξη με τις ΗΠΑ, κατακρίνοντας την Ουάσινγκτον για την... «αντιδημοκρατική» δίωξη σε βάρος των ανδρών της ασφάλειάς του.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας για το θέμα είπε πως: «Λένε ότι οι ΗΠΑ είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας. Αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Αυτή δεν μπορεί να είναι δημοκρατία» και έτσι, μιλώντας με τα λόγια αυτά στην Πόλη, στην ουσία τερμάτισε από μόνος του τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για διευθέτηση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.

Συνεχίζοντας πάνω στο ίδιο πνεύμα ο Ερντογάν είπε ότι, «όταν εκδίδονται εντάλματα σύλληψης σε βάρος των σωματοφυλάκων μου ερήμην στις ΗΠΑ, όπου είχα πάει προσκεκλημένος, με συγχωρείτε αλλά θα πω ότι αυτή δεν είναι μια πολιτισμένη χώρα...»

Η κρίση αυτή ξεκίνησε όταν οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δύο τούρκους προξενικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ. Κατηγορούνται ότι συνδέονταν με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, εωώ η αμερικανική χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ανυπόστατες. Παράλληλα δε και από τη δική του πλευρά, αμερικανικό Δικαστήριο κατηγορίες σε βάρος 15 στελεχών των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας για το επεισόδιο ανάμεσα σε διαδηλωτές και τη φρουρά του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον τον Μάιο.