Θαμμένο σε ποτάμι ένα από τα πλοία του στόλου του Ερρίκου του 5ου (pics)

Gazzetta team
Μια αεροφωτογραφία αποκάλυψε την τοποθεσία όπου βρίσκεται θαμμένο ένα από τα σημαντικότερα πολεμικά πλοία του Μεσαίωνα, μέσα στη λάσπη του ποταμού Hamble στο Hampshire της Βρετανίας.

Το «Holigost» ή «Holy Ghost» ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα μεγάλα πλοία που κατασκευάστηκαν για τον βασιλικό στόλο του Ερρίκου του 5ου.

Το σκαρί ηλικίας 600 ετών εντοπίστηκε από τον ιστορικό Δρ Ian Friel. Το πλοίο αναγνωρίστηκε καθώς ο Friel επανεξέταζε το υλικό για το νέο του βιβλίο. Με σόναρ και τεχνολογία drone αναμένεται οι αρχαιολόγοι να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για το πλοίο.

Η μελλοντική έρευνα μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες για τη ναυπηγική του 15ου αιώνα και να βελτιώσει τη γνώση μας για τις ναυμαχίες της εποχής. «Είμαι ενθουσιασμένος που η υπηρεσία Historic England αναλαμβάνει την προστασία της περιοχής και τη μελλοντική μελέτη», δήλωσε ο Δρ Friel.

«Κατά τη γνώμη μου η περαιτέρω έρευνα που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη του Holigost θα είναι πιο σημαντική ακόμα και από την ταυτοποίηση του Grace Dieu τη δεκαετία του ‘30», πρόσθεσε, «το Holigost συμμετείχε σε δύο από τις πιο σημαντικές μάχες του Εκατονταετούς πολέμου, μάχες που άνοιξαν το δρόμο για την κατάκτηση της βόρειας Γαλλίας από τους Άγγλους».

Ο Δρ Friel είχε εντοπίσει ενδείξεις για το ναυάγιο πριν από περισσότερα από 30 χρόνια ενώ μελετούσε αεροφωτογραφίες από την περιοχή όπου είχε ανακαλυφθεί το Grace Dieu.

Εκεί είδε τα σημάδια αυτού που πίστευε πως ήταν ακόμα ένα από τα πλοία του Ερρίκου. Έρευνα σε αρχεία της εποχής αποκάλυψε πως το Holigost είχε αφεθεί σε εκείνη την περιοχή.

Ο ιστορικός επισκέφθηκε το σημείο όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κάτι σκληρό κάτω από την επιφάνεια.

Παρά τη βεβαιότητά του πως το ναυάγιο ήταν εκεί, δεν είχε ποτέ αρκετή χρηματοδότηση για πλήρη έρευνα. Ο Friel έχει πλέον πείσει την Historic England να ερευνήσει το σημείο.

Το Holigost ήταν ένα από τα βασικά μέρη της πολεμικής μηχανής του Ερρίκου καθώς επιχειρούσε να κατακτήσει τη Γαλλία, σε μια σύγκρουση από την οποία ξεχώρισε η μάχη του Agincourt το 1415.

Με πλήρωμα 200 ναύτες μετέφερε μεγάλο αριθμό στρατιωτών στον πόλεμο και λάμβανε μέρος στις επιχειρήσεις ανάμεσα στο 1416 και το 1420.

Κατασκευάστηκε από τουλάχιστον 3.700 δέντρα και έφερε, μεταξύ άλλων, επτά κανόνια.

Πηγή: newsbeast.gr