Στα ταμεία μας η δόση των 7,7 δισ. ευρώ

Gazzetta team
Στα ταμεία μας η δόση των 7,7 δισ. ευρώ
Ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σήμερα στην ατζέντα του Eurogroup εμφανίσθηκαν τόσο ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, όσο και ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Γέρουν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενοι στη συνεδρίαση.

«Δε θα μιλήσουμε σήμερα για την Ελλάδα και αυτό είναι καλό νέο. Είναι η πρώτη φορά στα πέντε χρόνια που έρχομαι εδώ», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα «καλό σημάδι» ότι τα «πράγματα προχωράνε». Αναφερόμενος στην εκταμίευση των 7,7 δισ. που έγινε σήμερα σημείωσε ότι θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει περισσότερα έσοδα για επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας, στήριξη της ανάπτυξης και κοινωνική συνοχή. «Οι Έλληνες βγαίνουν από την κρίση πιο δυνατοί, με μία χώρα μεταρρυθμισμένη και έχοντας ωφεληθεί από την αλληλεγγύη των εταίρων τους», κατέληξε ο Ευρωπαϊος επίτροπος.

Στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup απέδωσε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ τον περιορισμένο αριθμό δημοσιογράφων πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο επίκεντρο των ερωτήσεων που δέχθηκε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ήταν η Ιταλία και το γεγονός ότι αυτές ανακεφαλαιοποιήθηκαν με κρατική στήριξη και όχι με «bail in», ήτοι με συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Ο ίδιος δεν δέχθηκε το χαρακτηρισμό πως υπήρξε «παραθυράκι» που επέτρεψε να αποφθεχθεί το «bail in». Είπε δε πως είναι ικανοποιημένος με το γεγονός ότι βρέθηκε μια λύση για τις ιταλικές τράπεζες και πως το εάν αυτή η λύση είναι ικανοποιητική και συμβατή με τις κρατικές ενισχύσεις θα το κρίνει η ΕΕ.

Ο Ντάισελμπλουμ απεκάλυψε πως στην Ευρωομάδα θα παρουσιαστεί έκθεση της ΕΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα δοθεί βάρος στη νομοθεσία για την αφερεγγυότητα των τραπεζών και βεβαίως θα υπάρξει ενημέρωση για τις ιταλικές τράπεζες.

Πηγή: insider.gr