Το ανατριχιαστικό βίντεο που δείχνει τον Steve Jobs να μιλάει για το Chat GPT το 1985 (vid)

Το ανατριχιαστικό βίντεο που δείχνει τον Steve Jobs να μιλάει για το Chat GPT το 1985 (vid)
Παρόλο που αυτό το όραμα δεν υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του Jobs, η εμφάνιση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης φυσικής γλώσσας, όπως το ChatGPT της OpenAI, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του ονείρου του.

Σε μια εξαιρετικά προφητική ομιλία του 1985, ο συνιδρυτής της Apple Steve Jobs προέβλεψε την ανάπτυξη των AI chatbots όπως το ChatGPT, οραματιζόμενος ένα μέλλον όπου η τεχνολογία θα μπορούσε να διευκολύνει διαδραστικούς διαλόγους με ιστορικές προσωπικότητες και διανοούμενους.

«Δεν μπορώ να κάνω μια ερώτηση στον Αριστοτέλη», είπε ο Jobs στην ομιλία του. «Θέλω να πω, δεν μπορώ, αλλά δεν θα πάρω απάντηση. Και έτσι η ελπίδα μου είναι ότι κατά τη διάρκεια της ζωής μας θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο νέου είδους, διαδραστικού είδους».

«Η ελπίδα μου είναι ότι κάποια μέρα, όταν ο επόμενος Αριστοτέλης θα είναι ζωντανός, θα μπορέσουμε να συλλάβουμε την υποκείμενη κοσμοθεωρία αυτού του Αριστοτέλη σε έναν υπολογιστή. Και κάποια μέρα, κάποιος μαθητής θα μπορεί όχι μόνο να διαβάσει τις λέξεις που έγραψε ο Αριστοτέλης, αλλά να κάνει στον Αριστοτέλη μια ερώτηση και να πάρει μια απάντηση».

Παρόλο που αυτό το όραμα δεν υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του Jobs, η εμφάνιση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης φυσικής γλώσσας, όπως το ChatGPT της OpenAI, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του ονείρου του. Το ChatGPT και παρόμοια μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να εμπλέκουν τους χρήστες σε σύνθετες συζητήσεις, προσφέροντας ιδέες και πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μιμούμενοι τη διαδραστική εμπειρία που περιέγραψε ο Jobs.

Αν ο Steve Jobs ζούσε σήμερα, πιθανότατα θα είχε μείνει έκπληκτος από τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι τεχνολογίες έχουν προχωρήσει πέρα από τις απλές προγραμματισμένες απαντήσεις, αξιοποιώντας τεράστια σύνολα δεδομένων και εξελιγμένους αλγορίθμους για την κατανόηση και τη δημιουργία κειμένου που μοιάζει με ανθρώπινο. Ή ίσως θα είχε μια πιο κριτική προοπτική, προτείνοντας ότι, αν και εντυπωσιακή, η τεχνητή νοημοσύνη έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης και τελειοποίησης. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Jobs να λέει κάτι σαν: «Το ChatGPT είναι χάλια», με το ειλικρινές και τελειομανές στυλ του, πιέζοντας για ακόμη υψηλότερα πρότυπα.

Σε ένα ιδιόρρυθμο πείραμα σκέψης, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ακόμη και μια συνομιλία μεταξύ των AI αναπαραστάσεων του Αριστοτέλη και του Jobs. Πώς θα διασταυρώνονταν οι φιλοσοφικές αναζητήσεις του Αριστοτέλη και οι τεχνολογικές ιδέες του Jobs σε έναν διάλογο με τη διαμεσολάβηση της τεχνητής νοημοσύνης; Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να προσφέρει συναρπαστικές γνώσεις για το πώς δύο μεγάλα μυαλά από πολύ διαφορετικές εποχές θα αλληλεπιδρούσαν και θα αμφισβητούσαν ο ένας τις ιδέες του άλλου.