Στη Ράφα υποφέρουν και τα ζώα του ζωολογικού κήπου: Υποσιτισμένα και αφυδατωμένα περιμένουν σωτηρία

Στη Ράφα υποφέρουν και τα ζώα του ζωολογικού κήπου: Υποσιτισμένα και αφυδατωμένα περιμένουν σωτηρία
Ο φύλακας εγκατέλειψε τον ζωολογικό κήπο στη Ράφα όταν το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση τμημάτων της νότιας πόλης της Γάζας.

Η ανθρωπιστική κρίση στη Ράφα έχει ως θύματα και τα ζώα και ειδικά εκείνα του ζωολογικού κήπου της πόλης, που υποσιτισμένα και αφυδατωμένα, περιμένουν τη σωτηρία τους.

Πλέον, τα περισσότερα από τα ζώα που είχαν απομείνει στη Ράφα, έχουν μεταφερθεί σε ένα βουστάσιο στο Khan Yunis της Γάζας, όπως δήλωσε ο φύλακας του ζωολογικού κήπου Fathi Ahmed Gomaa. Ο ίδιος προσπάθησε να δημιουργήσει ένα προσωρινό σπίτι για όσα από τα ζώα, μεταξύ αυτών λιοντάρια και μπαμπουίνοι, πρόλαβε να πάρει μαζί του όταν υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη Ράφα, υπό την επίθεση του Ισραήλ. «Έχουμε μετακινήσει όλα τα ζώα που είχαμε, εκτός από τρία μεγάλα λιοντάρια που έχουν απομείνει (στη Ράφα)», είπε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Μου τελείωσε ο χρόνος και δεν μπορούσα να τα μεταφέρω», συμπλήρωσε.

Ο φύλακας εγκατέλειψε τον ζωολογικό κήπο στη Ράφα όταν το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση τμημάτων της νότιας πόλης της Γάζας. Πριν από την επίθεση, η πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο είχε γλιτώσει από χερσαία εισβολή και πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας έχει βρει καταφύγιο εκεί.

«Κάνω έκκληση στις ισραηλινές αρχές: Αυτά τα ζώα δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ήθελε τη βοήθειά τους στον συντονισμό με τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες για τη διάσωση των λιονταριών που άφησαν πίσω στη Ράφα.

Φοβάται ότι δεν θα επιβιώσουν μόνα τους. «Φυσικά, μέσα σε μια εβδομάδα ή σε 10 ημέρες, αν δεν τα βγάλουμε θα πεθάνουν γιατί θα μείνουν χωρίς φαγητό και νερό». Ο φύλακας ανέφερε ότι είχε ήδη χάσει αρκετά από τα ζώα του λόγω του πολέμου: «Τρία λιοντάρια, πέντε μαϊμούδες, μια νεογέννητη μαϊμού και εννέα σκίουροι πέθαναν», είπε.

Πολλά από τα πουλιά του κήπου απελευθερώθηκαν για να σωθούν: «Απελευθέρωσα μερικά από τα σκυλιά, μερικά από τα γεράκια και τους αετούς, μερικά από τα περιστέρια και μερικά από τα πουλιά. Ελευθέρωσα πολλά από αυτά γιατί δεν είχαμε κλουβιά για να τα μεταφέρουμε».

Στο βουστάσιο, στον στάβλο, που βρίσκονται τώρα τα ζώα, ο φύλακας προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με ό,τι έχει, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια περίφραξη για να ανεβάσει τα ύψη στις μάντρες, ώστε τα ζώα να μην το σκάσουν, ενώ αγωνιά για το αύριο.

Η επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 35.800 ανθρώπους στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διαχειρίζεται η Χαμάς.