Επιστήμονας προειδοποιεί για μια νέα πανδημία που είναι «απολύτως αναπόφευκτη»: «Να προετοιμαζόμαστε όπως οι ένοπλες δυνάμεις»

Επιστήμονας προειδοποιεί για μια νέα πανδημία που είναι «απολύτως αναπόφευκτη»: «Να προετοιμαζόμαστε όπως οι ένοπλες δυνάμεις»
Επιστήμονας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια επικείμενη πανδημία.

Σε εφιαλτικές προειδοποιήσεις για μια νέα πανδημία που είναι «απολύτως αναπόφευκτη» προχώρησε ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Sir Patrick Vallance, προτρέποντας την επερχόμενη κυβέρνηση της Βρετανίας να επικεντρωθεί στην προετοιμασία για τη διαχείριση και αντιμετώπισή της, δεδομένου ότι «δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Guardian, μιλώντας σε εκδήλωση πάνελ στο φεστιβάλ Hay στο Powys, ο Vallance δήλωσε ότι με την ευκαιρία των εκλογών στη Βρετανία υπάρχουν «σαφώς ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν». Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει «καλύτερη επιτήρηση για να είναι σε θέση να εντοπίσει αυτά τα πράγματα», είπε.

Επανέλαβε επίσης αυτό που είπε στους ηγέτες της G7 το 2021, ότι «πρέπει να είμαστε πολύ πιο γρήγοροι, πολύ πιο ευθυγραμμισμένοι στην εξεύρεση ταχέων διαγνωστικών δοκιμών, ταχέων εμβολίων, ταχέων θεραπειών, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να λάβουμε τα ακραία μέτρα που εφαρμόστηκαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Τα μέτρα που συνιστά είναι δυνατόν να εφαρμοστούν, πιστεύει ο Vallance, αλλά «απαιτούν κάποιο συντονισμό».

Συστήνει «ετοιμότητα για μια νέα πανδημία, όπως προετοιμάζονται στις ένοπλες δυνάμεις»

Είπε ότι μέχρι το 2023 η G7 είχε «κατά κάποιο τρόπο ξεχάσει» τα σημεία που είχε διατυπώσει το 2021. «Δεν μπορείτε να το ξεχάσετε», προέτρεψε, συνιστώντας να αντιμετωπιστούν οι προετοιμασίες για την πανδημία με τον ίδιο τρόπο όπως και οι ένοπλες δυνάμεις.

«Ξέρουμε ότι πρέπει να έχουμε στρατό, όχι επειδή θα γίνει πόλεμος φέτος, αλλά ξέρουμε ότι είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού που χρειαζόμαστε ως έθνος», είπε. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την ετοιμότητα με τον ίδιο τρόπο και να μην τη θεωρήσουμε ως κάτι εύκολο να συνεχίσουμε να κάνουμε περικοπές όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις πανδημίας, διότι δεν θα υπάρξουν ενδείξεις πανδημίας».

Χαρακτήρισε την προτεινόμενη συμφωνία του ΠΟΥ για συνεργασία των χωρών στην προετοιμασία για πανδημίες ως ένα από τα «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα αρκετή εστίαση».