Το αεροπλάνο που ετοιμάζει η Rolls-Royce σε περίπτωση που έρθει το τέλος του κόσμου: Το αστρονομικό ποσό που θα δαπανηθεί για την κατασκευή του (vid)

Το αεροπλάνο που ετοιμάζει η Rolls-Royce σε περίπτωση που έρθει το τέλος του κόσμου: Το αστρονομικό ποσό που θα δαπανηθεί για την κατασκευή του (vid)
Αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα έρχεται μετά την εξασφάλιση σύμβασης της Rolls-Royce με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για την κατασκευή αυτού που έχει ονομαστεί «αεροπλάνο της Ημέρας της Κρίσεως»

Φανταστείτε να επιβιώσετε από το τέλος του κόσμου στην αγκαλιά της πολυτέλειας πάνω σε ένα αεροπλάνο της Rolls-Royce. Αν και μπορεί να ακούγεται σαν σκηνή από φουτουριστικό blockbuster, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται στα σκαριά, καθώς η Rolls-Royce ξεκινά την ανάπτυξη ενός αξιοσημείωτου αεροπλάνου «Doomsday» αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα διαθέτει ορισμένα εξαιρετικά χαρακτηριστικά.

Αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα έρχεται μετά την εξασφάλιση σύμβασης της Rolls-Royce με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για την κατασκευή αυτού που έχει ονομαστεί «αεροπλάνο της Ημέρας της Κρίσεως». Παρά το δυσοίωνο παρατσούκλι του, το αεροσκάφος αυτό προορίζεται για κρίσιμους σκοπούς.

Μέρος του προγράμματος Survivable Airborne Operations Center (SAOC) της Πολεμικής Αεροπορίας, το αεροπλάνο στοχεύει να διαδεχθεί τα σημερινά αεροπλάνα E-4B της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία είναι στρατιωτικοποιημένες εκδόσεις του αεροσκάφους Boeing 747-200 jumbo jet. Ενώ τα υπάρχοντα αεροπλάνα μεταφέρουν κυρίως τον υπουργό Άμυνας, χρησιμεύουν επίσης ως κινητά κέντρα διοίκησης κατά τη διάρκεια εθνικών εκτάκτων αναγκών.

Ο σημερινός στόλος αεροσκαφών E-4B μπορεί να φιλοξενήσει έως και 111 άτομα, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των κοινών στρατιωτικών δυνάμεων. Δεδομένης της σπουδαιότητας αυτών των επιβατών, τα αεροσκάφη πρέπει να διαθέτουν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται συνήθως σε εμπορικά αεροσκάφη.

Μια κρίσιμη απαίτηση είναι η ικανότητα να αντέχει σε πυρηνική έκρηξη. Επιπλέον, το αεροπλάνο μπορεί να ανεφοδιαστεί με καύσιμα στον αέρα, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για στάσεις σε δυνητικά επικίνδυνες τοποθεσίες.

Η συμμετοχή της Rolls-Royce στο έργο είναι σημαντική, καθώς το Πεντάγωνο ανέθεσε στον αμυντικό γίγαντα Sierra Nevada Corporation σύμβαση ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της νέας γενιάς αεροσκαφών. Η Rolls-Royce αναμένεται να συνεισφέρει στο εγχείρημα την τεχνογνωσία της στα συστήματα πρόωσης.