Η Κίνα περικυκλώνει την Ταϊβάν: «Θα τους σπάσουμε το κεφάλι» (vid)

Η Κίνα περικυκλώνει την Ταϊβάν: «Θα τους σπάσουμε το κεφάλι» (vid)
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, CCTV, μετέδωσαν την Παρασκευή πλάνα που έδειχναν στρατιώτες της PLA να τοποθετούν κινητά συστήματα πυροβολικού και πυραύλων, αν και δεν παρουσιάστηκαν πραγματικά πυρά.

Τα συνεχιζόμενα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν έχουν ως στόχο να δοκιμάσουν την ικανότητά της να «καταλάβει την εξουσία» επί του νησιού, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA). Η δήλωση αυτή έγινε καθώς οι κινεζικές δυνάμεις ξεκίνησαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εκτεταμένες ασκήσεις που περικυκλώνουν την Ταϊβάν.

Οι ασκήσεις αυτές, οι πιο σημαντικές εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ακολούθησαν σε στενή επαφή με την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε. Ο Λάι είναι ένθερμος υποστηρικτής της κυριαρχίας και της ξεχωριστής ταυτότητας της Ταϊβάν, γεγονός που τον καθιστά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο Πεκίνο. Η ομιλία του κατά την ορκωμοσία, στην οποία προέτρεψε την Κίνα να σταματήσει τον εκφοβισμό της Ταϊβάν, καταδικάστηκε από το Πεκίνο, το οποίο χαρακτηρίζει τον Lai ως «επικίνδυνο αυτονομιστή».

Η PLA ξεκίνησε τις ασκήσεις της το πρωί της Πέμπτης, αναπτύσσοντας πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη γύρω από την Ταϊβάν και τα απομακρυσμένα νησιά της. Τα γυμνάσια περιγράφονται από την PLA ως «αυστηρή τιμωρία για τις αυτονομιστικές πράξεις των δυνάμεων ανεξαρτησίας της Ταϊβάν». Την Παρασκευή, η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου της PLA επιβεβαίωσε ότι οι ασκήσεις αυτές θα συνεχιστούν και στις δύο πλευρές της νησιωτικής αλυσίδας της Ταϊβάν. Οι ασκήσεις έχουν ως στόχο να «δοκιμάσουν την ικανότητα να καταλάβουν από κοινού την εξουσία, να εξαπολύσουν κοινές επιθέσεις και να καταλάβουν περιοχές-κλειδιά».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της επικράτειάς του, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν την κυβέρνησε. Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να καταλάβει το νησί με τη βία, αν χρειαστεί. Τη στάση αυτή δεν συμμερίζεται η πλειοψηφία των Ταϊβανέζων, οι οποίοι προτιμούν να παραμείνουν ανεξάρτητοι από την κινεζική κυριαρχία. Ωστόσο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο πιο αυταρχικός ηγέτης στην Κίνα εδώ και μια γενιά, έχει επαναλάβει ότι η «αναπόφευκτη επανένωση» της Ταϊβάν με την ηπειρωτική χώρα δεν μπορεί να αναβληθεί επ' αόριστον.

Οι διήμερες ασκήσεις της PLA περιλαμβάνουν κοινές επιχειρήσεις του στρατού, του ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας και της πυραυλικής δύναμης. Οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται στον Πορθμό της Ταϊβάν, ένα στενό υδάτινο σώμα που χωρίζει την Ταϊβάν από την ηπειρωτική Κίνα, καθώς και βόρεια, νότια και ανατολικά της Ταϊβάν.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, CCTV, μετέδωσαν την Παρασκευή πλάνα που έδειχναν στρατιώτες της PLA να τοποθετούν κινητά συστήματα πυροβολικού και πυραύλων, αν και δεν παρουσιάστηκαν πραγματικά πυρά. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν έχει καταγγείλει τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας ως «παράλογες προκλήσεις» και έχει κινητοποιήσει τις δικές της θαλάσσιες, εναέριες και χερσαίες δυνάμεις σε απάντηση.