Το πιο επικίνδυνο αντικείμενο που δημιουργήθηκε ποτέ σκότωσε και τους ανθρώπους που το έφτιαξαν

Το πιο επικίνδυνο αντικείμενο που δημιουργήθηκε ποτέ σκότωσε και τους ανθρώπους που το έφτιαξαν
Το «πιο επικίνδυνο αντικείμενο όλων των εποχών» δημιουργήθηκε κατά λάθος και σκότωσε τους ανθρώπους που το έφτιαξαν.

Όπως γνωρίζει όποιος έχει παρακολουθήσει την ταινία Oppenheimer, το Manhattan Project ήταν μια ομάδα ερευνητών και επιστημόνων στις ΗΠΑ που συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τελικά δημιούργησαν την πρώτη ατομική βόμβα στον κόσμο.

Ωστόσο, ο «δαιμονικός πυρήνας» προκάλεσε τεράστια προβλήματα, αφού εμπλέκεται επανειλημμένα σε τρομακτικά ερευνητικά ατυχήματα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν το αντικείμενο - το οποίο ήταν ένα κομμάτι πλουτωνίου - για να ανακαλύψουν πού ακριβώς ήταν το σημείο καμπής για τη μετατροπή αυτών των πυρήνων σε εκρηκτικές πυρηνικές αλυσιδωτές αντιδράσεις, γνωστές ως «υπερκρίσιμες».

Έτσι, ουσιαστικά, έπρεπε να σπρώξουν τον πυρήνα για να δουν ποια θα ήταν η αντίδραση. Και αυτό ήταν που οδήγησε στο πρώτο ατύχημα το 1945.

Σε μια απόλυτη παραβίαση του πρωτοκόλλου, ο επιστήμονας Harry Daghlian εργαζόταν μόνος του με τον πυρήνα και κατέληξε να ρίξει κατά λάθος ένα τούβλο καρβιδίου του βολφραμίου πάνω του. Δυστυχώς γι' αυτόν, αυτό προκάλεσε την υπερκρίσιμη κατάσταση του πυρήνα.

Έτσι, όταν έφτασε πίσω για να πάρει το τούβλο, έλαβε αμέσως μια θανατηφόρα δόση ακτινοβολίας. Λιγότερο από ένα μήνα μετά από αυτό το ατύχημα, ο Daghlian πέθανε από δηλητηρίαση από ραδιενέργεια.

Αν και αυτό το τρομακτικό περιστατικό σήμανε συναγερμό σε όλη την επιστημονική κοινότητα, ομάδες επιστημόνων συνέχισαν να πειραματίζονται με τον πυρήνων. Έτσι, τον Μάιο του 1946, συνέβη ένα άλλο ατύχημα με τον πυρήνα του... δαίμονα. Σε αυτό συμμετείχε ο Louis Slotin, γνωστός για το ότι ήταν λίγο ριψοκίνδυνος στα πειράματα του.

Σε αυτή την περίπτωση, η ομάδα τοποθετούσε δύο μισές σφαίρες θόλου βηρυλλίου γύρω από τον πυρήνα πλουτωνίου. Αλλά κατά λάθος, τα δύο μισά αφέθηκαν να αγγίξουν τον πυρήνα.

Όπως θα γνωρίζουν όλοι οι λάτρεις της επιστήμης, αυτό προφανώς προκάλεσε μια αντίδραση που έκανε τον πυρήνα να γίνει υπερκρίσιμος. Επομένως, η ακτινοβολία εκτοξεύτηκε εντελώς μέσα στο δωμάτιο, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε επιστήμονας εκεί μέσα έλαβε μια επικίνδυνη δόση. Και επειδή ο Slotin βρισκόταν τόσο κοντά στον πυρήνα, λίγες μέρες αργότερα πέθανε.