Κατώτατος μισθός: Σε ισχύ από 1 Απριλίου η νέα αύξησή του, τι αλλάζει με τις τριετίες και ποια επιδόματα επηρεάζονται

Επιμέλεια: Newsroom
Κατώτατος μισθός: Σε ισχύ από 1 Απριλίου η νέα αύξησή του, τι αλλάζει με τις τριετίες και ποια επιδόματα επηρεάζονται
Τι αλλάζει με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Τι ισχύει για τις τριετίες. Το ύψος των επιδομάτων και η προϋπηρεσία.

Σε ισχύ τίθεται από αύριο 1η Απριλίου 2024, ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος αυξάνεται στα 830 ευρώ.

Επιπλέον, το νέο κατώτατο ημερομίσθιο θα ανέρχεται στα 37,07 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι θα ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, καθώς ο νέος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί, πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Πως διαμορφώνεται ο καθαρός κατώτατος μισθός

Με τη νέα αύξηση, κατά 6,4%, ο καθαρός κατώτατος μισθός, με 14 καταβολές, διαμορφώνεται στα 715 ευρώ από 547 ευρώ που ήταν το 2019.

Σε δωδεκάμηνη βάση, ο καθαρός κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 834 ευρώ από 638 ευρώ που ήταν το 2019.

Έτσι το ετήσιο καθαρό όφελος για τους εργαζόμενους ανέρχεται στα 2.352 ευρώ.

Ποιους αφορά η αύξηση

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι 559.274, δηλαδή 25.726 λιγότεροι σε σχέση με το 2022 και 85.726 λιγότερο έναντι του 2021.

Όπως υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην συνέντευξη Τύπου, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται, γιατί το επιτρέπει η οικονομία μας και γιατί πρέπει ο παραγόμενος εθνικός μας πλούτος να διανέμεται με όρους δικαιοσύνης.

Σημαντικό είναι επίσης ότι θα ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, καθώς ο νέος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί, πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και, συγκεκριμένα, από την 1η Απριλίου.

Οι τριετίες

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, σημαντικό όφελος έχουν και οι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, καθώς προκύπτουν μεγαλύτερες αυξήσεις με το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Με μία τριετία (3-6 χρόνια), ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 913 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.065 ευρώ σε 12μηνη. Με δύο τριετίες (6-9 χρόνια), ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 996 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.162 ευρώ σε 12μηνη. Με τρεις τριετίες (9+ χρόνια), ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 1.079 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.259 ευρώ σε 12μηνη.

Αυξάνονται επιδόματα

Με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας. Το τακτικό επίδομα ανεργίας, που αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού, αυξάνεται στα 509,71 ευρώ τον μήνα, 110 ευρώ υψηλότερο σε σχέση με το 2019.

Τα επιδόματα που επηρεάζονται

Επίσης, πέντε επιδόματα και προγράμματα που επηρεάζονται θετικά από την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι η ειδική παροχή μητρότητας μισθωτών και μη μισθωτών από 780 ευρώ σε 830 ευρώ για εννέα μήνες, το ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων, το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ και ανέρχεται σε 764 ευρώ, το ειδικό εποχικό βοήθημα σε εποχικά εργαζόμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, καθώς και τα προγράμματα προεργασίας.

Ταυτόχρονα, 13 κατηγορίες επιδομάτων και προγραμμάτων που συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό είναι τα ακόλουθα:

- Τακτική επιδότηση ανεργίας.

- Βοηθήματα/επιδόματα που εξαρτώνται από την τακτική επιδότηση ανεργίας και από το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη (ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων, ειδικό εποχικό βοήθημα, επίδομα εργασίας).

- Βοηθήματα μη μισθωτών (βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, τ. ΕΤΑΑ (τ. τομέας ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ασφάλισης νομικών).

- Λοιπές παροχές που εξαρτώνται από το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη (ειδική παροχή μητρότητας μισθωτών, ειδική παροχή μητρότητας μη μισθωτών, συμπληρωματική παροχή μητρότητας, επίδομα γονικής αδείας, ανεξόφλητες αποδοχές, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, παροχή διαθεσιμότητας).

- Αποζημίωση μαθητών των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας.

- Επίδομα ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης.

- Πρακτική άσκηση ΙΕΚ ΔΥΠΑ.

- Καταβολή αποδοχών στους μαθητές-σπουδαστές-φοιτητές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή τους στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν (Ν. 1346/1983).

- Προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας (προεργασία).

- Προγράμματα εργασιακής εμπειρίας.

- Πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για πρακτική άσκηση σπουδαστών ΑΤΕΙ-ΑΣΠΑΙΤΕ.

- Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

- Προγράμματα νέων θέσεων εργασίας.