Αστυνομικός στο Μάντσεστερ έσυρε άστεγο και τον πάτησε στο στομάχι: Οι χρήστες του διαδικτύου ζητούν την απόλυση της (vid)

Ανάλυση: Newsroom
Αστυνομικός στο Μάντσεστερ έσυρε άστεγο και τον πάτησε στο στομάχι: Οι χρήστες του διαδικτύου ζητούν την απόλυση της (vid)
Το βίντεο που καταγράφηκε κοντά στο Δημαρχείο του Μάντσεστερ και απεικονίζει έναν αστυνομικό να σέρνει και να πατάει έναν άστεγο έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά την εμφάνιση οδυνηρού υλικού που δείχνει έναν από τους αστυνομικούς της να σέρνει έναν άστεγο άνδρα στο έδαφος, ενώ ήταν τυλιγμένος σε έναν υπνόσακο. Το βίντεο που καταγράφηκε κοντά στο Δημαρχείο του Μάντσεστερ, απεικονίζει επιπλέον την αστυνομικό να πατάει σκόπιμα στο στομάχι του άνδρα καθώς αυτός βρισκόταν στο έδαφος.

Στο περιστατικό, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη δημόσια κατακραυγή, εμπλέκεται ένας 31χρονος άστεγος, με καταγωγή από το Σουδάν. Σε μια ειλικρινή συνέντευξη στο BBC, αφηγήθηκε την οδυνηρή εμπειρία, αποκαλύπτοντας τις σωματικές επιπτώσεις των ενεργειών του αστυνομικού. «Της έλεγα ότι πρέπει να κοιμηθώ. Αλλά εκείνη χτύπησε το στομάχι μου με το πόδι της. Μου προκάλεσε προβλήματα, είχα πυρετό και τις επόμενες ώρες είχα αίμα στα ούρα μου», μοιράστηκε, υπογραμμίζοντας τον άμεσο και οδυνηρό αντίκτυπο της συμπεριφοράς της αστυνομικού. Τα τραύματά του κατέστησαν αναγκαία την επίσκεψη στο νοσοκομείο, αν και έκτοτε έχει αναρρώσει.

Ως απάντηση στον σάλο, η αστυνομία του Μάντσεστερ εξέδωσε ανακοίνωση αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αποτυχία της αξιωματικού να τηρήσει το αναμενόμενο πρότυπο συμπεριφοράς, ιδίως όσον αφορά τον σεβασμό των μελών της κοινότητας. «Η συμπεριφορά της αξιωματικού είναι κατακριτέα» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Σε μια προσπάθεια να διορθωθεί η κατάσταση και να αποφευχθούν μελλοντικά περιστατικά, ο επιθεωρητής που είναι υπεύθυνος για το κέντρο της πόλης απευθύνθηκε προσωπικά στην εμπλεκόμενη αξιωματικό, υπογραμμίζοντας το απαράδεκτο των πράξεών της. Επιπλέον, η ίδια και άλλοι υπάλληλοι υποβλήθηκαν σε επανεκπαίδευση, με στόχο τον καλύτερο χειρισμό παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Το θύμα, στο οποίο έχει χορηγηθεί το δικαίωμα να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη φυγή του από το Σουδάν, φώτισε το ευρύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι στην περιοχή. Το επεισόδιο αυτό δεν ρίχνει φως μόνο στο άμεσο περιστατικό παραβατικής συμπεριφοράς, αλλά αναδεικνύει επίσης τις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι, ζητώντας μια πιο συμπονετική και δομημένη προσέγγιση για την ευημερία τους και την αλληλεπίδρασή τους με τις αρχές επιβολής του νόμου.