Αμερικανοί αγόρασαν εγκατελελειμμένα κτίρια στην Ιταλία για ένα ευρώ: Η έξυπνη κίνηση που τους άλλαξε τη ζωή (vid)

Αμερικανοί αγόρασαν εγκατελελειμμένα κτίρια στην Ιταλία για ένα ευρώ: Η έξυπνη κίνηση που τους άλλαξε τη ζωή (vid)
Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στα σπίτια του ενός ευρώ.

Σε μια τολμηρή κίνηση που έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή, οι Αμερικανοί εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα κομμάτι της Ιταλίας με μόλις 1 ευρώ. Αυτή η ενδιαφέρουσα προοπτική προέρχεται από μια καινοτόμο εκστρατεία που αποσκοπεί στην αναζωογόνηση των μειωμένων πληθυσμών σε γραφικές, αλλά υποβαθμισμένες ιταλικές πόλεις. Η πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 2010, προσφέρει εγκαταλελειμμένα σπίτια στη συμβολική τιμή του ενός ευρώ με την παγίδα να είναι η δέσμευση για την ανακαίνιση των ακινήτων αυτών μέσα σε ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα συχνά το κόστος να κλιμακώνεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Η Rubia Daniels, μια 50χρονη από το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, είναι μεταξύ των τολμηρών που αποφάσισαν να μπουν σε αυτή τη μοναδική αγορά ακινήτων. Παρασυρμένη από τη γοητεία της δημιουργίας του σπιτιού των ονείρων της, η Rubia αγκάλιασε την πρόκληση που παρουσίαζαν οι ερειπωμένες συνθήκες του ακινήτου που επέλεξε στη Σικελία. Παρά το τρομακτικό έργο της μεταμόρφωσης ενός κτιρίου που μαστιζόταν από μούχλα, ζημιές, τερμίτες και δομικά προβλήματα, η Daniels είδε πέρα από τη φθορά και οραματίστηκε ένα μελλοντικό σπίτι.

Το ταξίδι της απόκτησης και της ανακαίνισης ενός σπιτιού του ενός ευρώ δεν είναι για λιπόψυχους. Το αρχικό κόστος είναι παραπλανητικά χαμηλό, με την πραγματική οικονομική δέσμευση να έγκειται στη διαδικασία ανακαίνισης. Η Daniels, αξιοποιώντας την εμπειρία της στις κατασκευές, ξεκίνησε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο με ένα σαφές όραμα. Η αρχική της επένδυση των 3.301 ευρώ ανά ακίνητο, που κάλυπτε την τιμή αγοράς και τα έξοδα του μεσίτη, ήταν μόνο η αρχή. Μόνο η ανακαίνιση της εξοχικής κατοικίας της έχει ανέλθει μέχρι στιγμής σε 35.000 δολάρια, ξεπερνώντας τον αρχικό προϋπολογισμό της των 20.000 δολαρίων, προσφέροντας ωστόσο σημαντική εξοικονόμηση σε σύγκριση με το υπέρογκο κόστος των ακινήτων στην Καλιφόρνια.

Η πρωτοβουλία για το σπίτι του ενός ευρώ, που προτάθηκε για πρώτη φορά από την τηλεοπτική προσωπικότητα και πρώην δήμαρχο Vittorio Sgarbi, έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ιταλία, με πόλεις όπως το Mussomeli να γίνονται hotspots για ξένους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες. Το Mussomeli, ειδικότερα, έχει δει ένα κύμα ενδιαφέροντος χάρη στη φιλική προς το χρήστη προσέγγισή του για την προσέλκυση αγοραστών, πουλώντας πάνω από 100 σπίτια για 1 ευρώ, μαζί με σπίτια υψηλής ποιότητας που απαιτούν λιγότερες εργασίες.

Για την Daniels και άλλους σαν αυτήν, η ελκυστικότητα της εκστρατείας για το σπίτι του ενός ευρώ επεκτείνεται πέρα από τις οικονομικές πτυχές. Είναι μια ευκαιρία να βυθιστούν στην ιταλική κουλτούρα, να ζήσουν σε ιστορικές πόλεις και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα της ιδιοκατοίκησης που είναι απρόσιτα στις χώρες τους λόγω των εκρηκτικών τιμών των ακινήτων. Ενώ η διαδικασία περιλαμβάνει την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμποδίων και εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα όμορφα ανακαινισμένο σπίτι σε μια από τις γοητευτικές πόλεις της Ιταλίας.