Η τραγική ιστορία που αποκαθήλωσε τον δημιουργό του «Flappy bird»: «Έπαιζα 8 ώρες συνεχόμενα» (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η τραγική ιστορία που αποκαθήλωσε τον δημιουργό του «Flappy bird»: «Έπαιζα 8 ώρες συνεχόμενα» (vid)
Η ζωή του Dong περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο από τους παπαράτσι, οι οποίοι τον καταδίωκαν ανελέητα, εισβάλλοντας στην ιδιωτική του ζωή.

Έχει περάσει μια δεκαετία από τότε που ο κόσμος αποχαιρέτησε ένα από τα πιο απλά αλλά και βαθιά εθιστικά παιχνίδια του: Flappy Bird. Το παιχνίδι που κυκλοφόρησε το 2013, έγινε viral εν μία νυκτί, γοητεύοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με το απλό αλλά και απαιτητικό gameplay του. Ωστόσο, πίσω από το παγκόσμιο φαινόμενο κρύβεται μια συγκλονιστική αφήγηση για τον δημιουργό του, τον Nguyen Ha Dong, του οποίου η ζωή άλλαξε ανεπανόρθωτα από την απροσδόκητη επιτυχία του παιχνιδιού.

Ο Nguyen Ha Dong, ένας προγραμματιστής από το Βιετνάμ, δημιούργησε το Flappy Bird ως παράλληλο έργο. Η υπόθεση του παιχνιδιού ήταν απλή: πλοηγήστε ένα πουλί μέσα από μια σειρά εμποδίων πατώντας την οθόνη για να το κρατήσετε στον αέρα. Παρά το ταπεινό του ξεκίνημα, το Flappy Bird έφτασε σε απίστευτα ύψη, αποφέροντας στον Dong πάνω από 50.000 δολάρια την ημέρα σε διαφημιστικά έσοδα στο αποκορύφωμά του, σύμφωνα με μια έκθεση του Rolling Stone.

Αρχικά, ο Dong απολάμβανε την επιτυχία του, απολαμβάνοντας ένα νέο Mac και γιορτάζοντας με τους φίλους του. Ωστόσο, η χαρά σύντομα μετατράπηκε σε απόγνωση. Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ανόι, ο Dong μοιράστηκε πώς η φήμη και ο έλεγχος που ακολούθησε την επιτυχία του Flappy Bird τον βύθισε στη δυστυχία. Οι επικρίσεις για την πρωτοτυπία του παιχνιδιού, οι κατηγορίες για ψεύτικες κριτικές και το ανεπιθύμητο καθεστώς διασημότητας επιβάρυναν τον εσωστρεφή προγραμματιστή.

Η ζωή του Dong περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο από τους παπαράτσι, οι οποίοι τον καταδίωκαν ανελέητα, εισβάλλοντας στην ιδιωτική του ζωή. Η κατάσταση κλιμακώθηκε σε σημείο που οι δημοσιογράφοι κατασκήνωσαν έξω από το σπίτι του, αρνούμενοι να φύγουν. Ωστόσο, ίσως η πιο οδυνηρή πτυχή της κληρονομιάς του Flappy Bird ήταν ο αντίκτυπος στους παίκτες του. Ο Dong βομβαρδίστηκε με μηνύματα από χρήστες που ισχυρίζονταν ότι το παιχνίδι είχε καταλάβει τη ζωή τους. Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό tweet έγραφε: «Το Flappy bird μου έχει καταστρέψει τη ζωή. Παίζω 8 ώρες συνεχόμενα».

Το αποκορύφωμα αυτών των πιέσεων οδήγησε τον Dong να πάρει μια δραστική απόφαση. Στις 8 Φεβρουαρίου 2014, αφαίρεσε το Flappy Bird από τα καταστήματα εφαρμογών, δηλώνοντας ότι η αφαίρεσή του ήταν για το καλό των παικτών του. Η πράξη αυτή δεν αφορούσε απλώς την απόσυρση ενός δημοφιλούς παιχνιδιού, ήταν μια δήλωση σχετικά με τις απρόβλεπτες συνέπειες της επιτυχίας και το ψυχικό τίμημα που μπορεί να επιφέρει στους δημιουργούς.

Η ιστορία του Dong είναι μια έντονη υπενθύμιση του δίκοπου μαχαιριού της φήμης και της σημασίας της διατήρησης της ευημερίας εν μέσω της επιτυχίας.