Απειλή για το 1/5 του παγκόσμιου ίντερνετ: Πώς οι Χούθι μπορούν να «παραλύσουν» μεγάλο μέρος του κόσμου

Επιμέλεια: Newsroom
Απειλή για το 1/5 του παγκόσμιου ίντερνετ: Πώς οι Χούθι μπορούν να «παραλύσουν» μεγάλο μέρος του κόσμου
Tα καλώδια του Διαδικτύου στην Ερυθρά Θάλασσα μεταφέρουν το 17% της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης.

Οι μαχητές Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη θα μπορούσαν -κυριολεκτικά- να «παραλύσουν» μεγάλο μέρος του κόσμου, αφού ενδεχομένως να απειληθεί το 1/5 του ίντερνετ, σύμφωνα με την Daily Mail.

Οι Χούθι που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν εξαπολύουν από τα μέσα Νοεμβρίου επιθέσεις σε εμπορικά πλοία με drones και πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα, σε αυτό που περιγράφουν ως πράξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο ηγέτης των Χούθι της Υεμένης, Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι, δήλωσε σήμερα (6/2) ότι το σιιτικό κίνημα «θα κλιμακώσει περαιτέρω» τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία αν η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα δεν σταματήσει.

Ποιοι είναι οι Χούθι

Οι Ανσάρ Αλλάχ γνωστοί περισσότερο ως Χούθι είναι Ζαϊντί ομάδα που δραστηριοποιείται στην Υεμένη. Η ομάδα αντλεί την ονομασία της από τον Χουσεΐν Μπαντρεντίν αλ-Χούθι, ο οποίος ξεκίνησε επανάσταση στην Υεμένη το 2004 και σκοτώθηκε από τις Ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Καθοδηγούμενοι από τον Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούθι, πέτυχαν στο πραξικόπημα του 2014-2015 να αποκτήσουν τον έλεγχο σημαντικών εδαφών, της πρωτεύουσας Σαναά και του κοινοβουλίου.

Οι Χούθι φέρεται ότι λάμβαναν σημαντική υποστήριξη από το Ιράν με τη μορφή όπλων, χρημάτων και εκπαίδευσης ήδη από το 2004. Τον Δεκέμβριο του 2009 τηλεγράφημα μεταξύ της Σαναά και διαφόρων υπηρεσιών πληροφοριών που διέρρευσε μέσω του Wikileaks αναφέρει πως διάφοροι αναλυτές πίστευαν ότι οι Χούθι απέκτησαν όπλα στην υεμενική μαύρη αγορά και από διεφθαρμένα μέλη της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

Πώς θα μπορούσαν να «παραλύσουν» μεγάλο μέρος του κόσμου

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail, θα μπορούσαν να προκαλέσουν δολιοφθορά στα καλώδια του διαδικτύου στην Ερυθρά Θάλασσα που μεταφέρουν σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Υεμένης προειδοποίησε ότι η Ερυθρά Θάλασσα είναι «ένα από τα τρία πιο σημαντικά σημεία συνάντησης για τα καλώδια» στον κόσμο και οι Χούθι αποτελούν «σοβαρή απειλή για μια από τις πιο σημαντικές ψηφιακές υποδομές στον κόσμο».

Η απειλή έγινε αντιληπτή αφότου ένα κανάλι κοινωνικής δικτύωσης των Χούθι δημοσίευσε έναν χάρτη που δείχνει τις διαδρομές διαφόρων καλωδίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, του Κόλπου του Άντεν και της Αραβικής Θάλασσας.

Ο χάρτης συνοδευόταν με το δυσοίωνο μήνυμα: «Φαίνεται ότι η Υεμένη βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, καθώς οι γραμμές του Διαδικτύου που συνδέουν ολόκληρες ηπείρους -όχι μόνο χώρες- περνούν από κοντά της».

Τα καλώδια στην Ερυθρά Θάλασσα μεταφέρουν το 17% της παγκόσμιου διαδικτύου

Υπάρχουν προειδοποιήσεις πως οι Χούθι θα μπορούσαν να δράσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να προκληθεί δολιοφθορά στα καλώδια του Διαδικτύου στην Ερυθρά Θάλασσα που μεταφέρουν το 17% της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης. Μερικά από τα καλώδια βρίσκονται μόλις 328 πόδια κάτω από την επιφάνεια, πυροδοτώντας φόβους ότι η ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν μπορεί εύκολα να τα στοχεύσει.

Η δράση των Χούθι και η δολιοφθορά στα καλώδια σαν «απάντηση»

Οι Χούθι, που ελέγχουν εκτάσεις της Υεμένης, άρχισαν να επιτίθενται στη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα στις 19 Νοεμβρίου για να υποστηρίξουν τη Χαμάς στον πόλεμο της με το Ισραήλ στη Γάζα.

Έκτοτε, αρκετές δεκάδες πλοία προκαλούν μεγάλες διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, περίπου το 12% των οποίων διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών εναντίον τους.

Τώρα υπάρχουν ανησυχίες ότι οι Χούθι θα μπορούσαν να απαντήσουν στοχεύοντας το Διαδίκτυο και τη μετάδοση οικονομικών δεδομένων. Υπολογίζεται ότι το 17% της παγκόσμιας κίνησης στο Διαδίκτυο ταξιδεύει μέσω υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το μέσο βάθος της Ερυθράς Θάλασσας είναι 450 μέτρα, αλλά μερικά βρίσκονται σε βάθος μόλις 100 μέτρων.

Ανάμεσα στις χώρες που «απειλούνται» και η Ελλάδα

Υπάρχουν 16 καλώδια που περνούν, συμπεριλαμβανομένου ενός εκτεταμένου μήκους 15.000 μιλίων που ονομάζεται Asia Africa Europe-1 (AAE-1), το οποίο παρέχει ευρυζωνική σύνδεση στην Ασία και την Ευρώπη.

Συνδέει μια σειρά χωρών όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Καμπότζη, η Μαλαισία, η Ινδία και το Πακιστάν.

Μάλιστα, κάποια από τα καλώδια δεν είναι πολύ πιο φαρδιά από ένα σωλήνα και θα μπορούσαν εύκολα να αποτελέσουν στόχο για τους Χούθι.

Ο Moammar al-Eryani, υπουργός Πληροφοριών της Υεμένης, είπε ότι οι Χούθι εκτοξεύουν «σοβαρές απειλές στον παγκόσμιο τομέα των επικοινωνιών και την οικονομία».

Και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απείθαρχη ομάδα, η τρομοκρατία της δεν έχει ανώτατο όριο ή όρια και το έγκλημά της ξεπερνά κάθε προσδοκία».

Η Γενική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών της Υεμένης δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια είχε καλέσει τους παγκόσμιους παρόχους Διαδικτύου να μην κάνουν τίποτα που θα επέτρεπε στους Χούθι να έχουν πρόσβαση στα καλώδια ή στον τρόπο λειτουργίας τους.

Σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα επέκρινε τις «απειλές των Χούτι να στοχοποιήσουν διεθνή θαλάσσια καλώδια».

Γράφοντας στο Gulf Security Forum, η Emily Milliken, επικεφαλής αναλύτρια στο Askari Defense and Intelligence κοντά στην Ουάσιγκτον, είπε ότι η ομάδα Χούθι «μπορεί να προσαρμόσει τη στρατηγική της για να αντιμετωπίσει έναν νέο - και ίσως πιο κρίσιμο - στόχο: το πλέγμα των υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων που ευθυγραμμίζουν το στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ».

«Μέχρι στιγμής, τα καλώδια έχουν διατηρηθεί ασφαλή περισσότερο λόγω της σχετικής τεχνολογικής υπανάπτυξης των Χούθι παρά λόγω έλλειψης κινήτρων. Τους λείπουν τα υποβρύχια που είναι απαραίτητα για να φτάσουν στα καλώδια», έγραψε ο Milliken.

«Με επαρκή χρόνο και ευκαιρία, ωστόσο, οι Χούτι θα μπορούσαν να προσαρμόσουν ορισμένες από τις θαλάσσιες τακτικές τους για να στοχεύσουν στη ζωτική υποδομή επικοινωνίας», συμπλήρωσε.

Ανησυχία και στις ΗΠΑ

Ακόμη πιο ανησυχητικό για την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της στην περιοχή, η αποκοπή των καλωδίων θα μπορούσε να «κόψει τις στρατιωτικές ή κυβερνητικές επικοινωνίες».

Υπάρχει προηγούμενο για επιθέσεις σε βυθισμένα καλώδια Διαδικτύου. Το 2013 η ακτοφυλακή της Αιγύπτου συνέλαβε τρεις δύτες να κόβουν ένα καλώδιο κοντά στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας στη Μεσόγειο, προκαλώντας μεγάλες αναταραχές.

Οι Χούθι έχουν χρησιμοποιήσει μια σειρά από εξελιγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών «καμικάζι» στις επιθέσεις τους στη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Είναι επίσης γνωστό ότι έχουν εκπαιδευμένους δύτες και έχουν στην κατοχή τους νάρκες.

Ο Wilson Jones, αμυντικός αναλυτής της GlobalData, δήλωσε στον ιστότοπο Airforce Technology: «Η Υεμένη βρίσκεται κοντά σε έναν δυσανάλογο αριθμό διεθνών υποθαλάσσιων καλωδίων Διαδικτύου, ειδικά κατά μήκος της δυτικής ακτής της όπου οι Χούθι έχουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη».

«Θα ήταν πολύ δύσκολο να σταματήσουμε τους Χούθι αν έκαναν αποφασιστική προσπάθεια να στοχεύσουν αυτά τα καλώδια. Ένα κόψιμο σε ένα καλώδιο οπουδήποτε διακόπτει τη ροή δεδομένων παντού. Καθώς αυτά τα καλώδια είναι απαραίτητα για το σύγχρονο Διαδίκτυο και τις ψηφιακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές, η διακοπή θα μπορούσε να είναι τεράστια», τόνισε.