Αργίες 2024: Πόσες και πότε είναι, ποια τριήμερα περιμένουμε

Επιμέλεια: Newsroom
Αργίες 2024: Πόσες και πότε είναι, ποια τριήμερα περιμένουμε
Το 2024 είναι δίσεκτο έτος, που σημαίνει ότι αποτελείται από 366 ημέρες αντί για τις συνήθεις 365.

Το 2024 θα είναι μια ευλογία για όσους αναζητούν ξεκούραση και ευκαιρίες για σύντομες αποδράσεις. Αυτό το δίσεκτο έτος, με την επιπλέον ημέρα του, ευθυγραμμίζεται ευνοϊκά για τους λάτρεις των διακοπών, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες από ό,τι συνήθως για να απολαύσουν παρατεταμένα Σαββατοκύριακα και διαλείμματα από τη ρουτίνα.

Το 2024 είναι δίσεκτο έτος, που σημαίνει ότι αποτελείται από 366 ημέρες αντί για τις συνήθεις 365. Αυτό το φαινόμενο, που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια, έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί το ημερολόγιό μας σε ευθυγράμμιση με την πραγματική τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο, η οποία διαρκεί περίπου 365,25 ημέρες.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο του 2024, το έτος υπόσχεται έναν γενναιόδωρο αριθμό αργιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις αργίες πέφτουν τη Δευτέρα, καθιστώντας το έτος αυτό ένα εξαιρετικό έτος με τέσσερα παρατεταμένα Σαββατοκύριακα. Αυτή η ρύθμιση παρέχει ένα τέλειο σκηνικό για τον προγραμματισμό τόσο σύντομων αποδράσεων όσο και μεγαλύτερων διακοπών, καλύπτοντας ποικίλες προτιμήσεις και ανάγκες.

Όλες οι αργίες του 2024

Ιανουάριος

 
  • Πρωτοχρονιά: Δευτέρα 1 Ιανουαρίου
  • Θεοφάνια: Σάββατο 6 Ιανουαρίου

Μάρτιος

  • Καθαρά Δευτέρα,18 Μαρτίου
  • Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Δευτέρα 25 Μαρτίου

Μάιος

  • Εργατική Πρωτομαγιά, Τετάρτη 1 Μαΐου
  • Κυριακή Πάσχα 5 Μαΐου
  • Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου

Ιούνιος

  • Αγίου Πνεύματος, Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 (δεν αποτελεί επίσημη αργία για όλους τους εργαζόμενους)

Αύγουστος

  • Κοίμηση της Θεοτόκου, Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Οκτώβριος

  • Επέτειος του «Όχι», Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Δεκέμβριος

  • Χριστούγεννα, Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
  • Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Τα τριήμερα του 2024

Συνολικά 4 ευκαιρίες για τριήμερα από αργίες περιμένουμε το 2024, με το σύνολο τους να αφορά Σαββατοκύριακο με Δευτέρα. Το πρώτο τριήμερο είναι την Καθαρά Δευτέρα, το 2ο είναι η 25η Μαρτίου, το 3ο, αν και δεν ισχύει για όλους, είναι του Αγίου Πνεύματος και τέλος η 28η Οκτωβρίου με την επέτειο του «ΟΧΙ».

Πιο συγκεκριμένα οι ημερομηνίες:

  • 16 με 18 Μαρτίου (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα): Αργία Καθαράς Δευτέρας
  • 23 με 25 Μαρτίου (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα): Αργία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, επέτειος της Επανάστασης του 1821
  • 22 με 24 Ιουνίου (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα): Αργία Αγίου Πνεύματος
  • 26 με 28 Οκτωβρίου (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα): Επέτειος του «ΟΧΙ»

Τι ισχύει με την αμοιβή υποχρεωτική αργίας

Σύμφωνα με τον Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζόμενων και Ανέργων, άν δεν λειτουργήσει η επιχείρηση καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους χωρίς καμία προσαύξηση. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται καμία πρόσθετη αμοιβή, πέραν του μηνιαίου μισθού τους.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται κατά τις υποχρεωτικές αργίες δικαιούνται τα εξής:

Εάν αμείβονται με ημερομίσθιο, λαμβάνουν το κανονικό ημερομίσθιό τους, συν μια προσαύξηση 75%, υπολογιζόμενη επί του νόμιμου ωρομισθίου τους για τις ώρες απασχόλησης.
Εάν αμείβονται με μηνιαίο μισθό: i) Στην περίπτωση εργαζομένων σε επιχειρήσεις που λειτουργούν νομίμως τις Κυριακές, λαμβάνουν μόνο μια προσαύξηση 75%, υπολογιζόμενη επί του 1/25 του νόμιμου μισθού τους, καθώς η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό τους, και ii) Στην περίπτωση εργαζομένων σε επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και αργίες, οι αμείβοντες μηνιαίο μισθό λαμβάνουν, εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό, και το 1/25 του κανονικού μηνιαίου μισθού τους.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν όταν οι αργίες συμπίπτουν με μια από τις εργάσιμες ημέρες. Επισημαίνεται ότι η συνύπαρξη της ημέρας εβδομαδιαίας ανάπαυσης με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας θεωρείται καταχρηστική, εκτός εάν επιτρέπεται η εργασία κατά τις συγκεκριμένες ημέρες.

Φυσικά, ισχύουν οι ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) όσον αφορά τις προσαυξήσεις στην αμοιβή για την εργασία κατά τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας ή τις Κυριακές.